Share

Op zaterdag 18 juni 2022 maakte Christiaan Heemeryck bekend dat hij na meer dan tien seizoenen stopt bij KAA Gent Ladies. Hij maakte als vrijwilliger sinds de fusie in 2013 deel uit van de afdeling analytische boekhouding van de Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk van de Koninklijke Athletiek Associatie Gent-Voetbalafdeling, nooit van een club.

Christiaan Heemeryck was destijds de afgevaardigde van KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In zijn schrijven onder de titel ‘Partir, c’est mourir un peu. C’est mourir à ce qu’on aime.’ laat hij weten dat het Top Management van de club naar die afdeling keek om te verifiëren wat het vrouwenvoetbal binnenbracht bij de club en of dat bedrag groter of gelijk was aan de kosten.

‘Een ploeg vrijwilligers sloeg vanaf het seizoen 2013-14 de handen aan de ploeg en de inkomsten werden geboekt, de kosten afgeboekt in de analytische boekhouding. Zodat ze bruikbaar waren om het sociaal oogmerk als bijlage bij de Publicatie te verantwoorden en de speciale belastingregels te waarborgen.

Het is lang gelukt om boven water te blijven maar het tweede seizoen Corona en een sportief tegenvallende eerste seizoenshelft duwden de resultaten van de afdeling van de analytische boekhouding van de Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk onder nul.

Het Topmanagement van de club bevestigde de voorbije week dat er ook de volgende 2 jaren geen centen van het mannenvoetbal naar het vrouwenvoetbal zullen gaan. 
Het gevolg was dat de afdeling in de analytische boekhouding van de Coöperatieve Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met sociaal oogmerk ook volgend seizoen nooit break-even kon zijn.
Het eerst sterk verminderen van de opleidingsvergoeding voor vrouwen en het daarna veranderen van de start van de in aanmerking te nemen periode, door de Pro League, herleidden ook nog de boekwaarde van de investering in onze jeugdopleiding tot waarde nul. Er moet dus bijkomend ingrijpend gesnoeid worden.

Ik heb geprobeerd tot het laatste moment om het een kans te geven, tot en met gisteren vrijdag 17 juni 2022.  Ik echter, kan het niet meer, elke dag opnieuw de waarheid geweld aandoen, tegen de jonge speelsters in Gent die blijven, de enthousiaste sportieve staf die overneemt, de omkadering en de vele vrijwilligers. We geven aan hen niet wat we beloofden, wat ze verdienen. Ook uitleggen waarom de speelsters niet op tijd betaald worden was ondertussen part of the job geworden. Ook nu weer reageerden de vakbonden.

Het Topmanagement stelde hen vrijdagmorgen gerust en er was beterschap op komst “Er wordt een nieuw management voor het damesvoetbal aangesteld”. Het Topmanagement had opnieuw snel, adequaat, met visie en toekomstgericht ingegrepen en de crisis bij de wortel uitgeroeid. Bij deze, het ga U beter KAA Gent Ladies.

Ik kijk niet ongelukkig terug op de vele uren benevole vrijwilligerswerk van de voorbije seizoenen, je zag een tijd lang vooruitgang. En “dichter bij mooi voetbal kan je nog steeds niet komen”, zo besloot Christiaan Heemeryck zijn schrijven.

Opvallend is verder ook nog dat toen de Pro League op donderdag 16 juni 2022 aankondigde dat het Belgische Profvoetbal zou verplicht worden om vanaf het seizoen 2024-25 drie procent van hun operationele inkomsten te investeren in hun jeugdwerking of vrouwenvoetbal of G-voetbal opnieuw twee zwakke afdelingen werden gebruikt. Het Belgisch Vrouwenvoetbal heeft op die manier eigenlijk geen reële kans om in België sportief te overleven, zo stelde Christiaan Heemeryck nog. 

Uit de jaarrekeningen van de voorbije twee seizoenen van de Buffalo’s, die overigens publiek toegankelijk zijn, kan men opmaken dat men bij KAA Gent in feite onbezoldigde vrijwilligers eerst flink wat geld liet binnenhalen (ruim 250.000 euro via de kantine van het vrouwenvoetbalteam, via evenementen zoals BBQ, wijnverkoop, via sponsoring, etc.) voor het vrouwenvoetbal om deze inkomsten uiteindelijk als verantwoording te zien voor hulp aan het vrouwenvoetbal, ter verwezenlijking van hun sociaal oogmerk.

De conclusie is hard voor het vrouwenvoetbal want het is wellicht ook van toepassing op meerdere profclubs in ons land. 

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share