Share

Frankrijk, op donderdag 14 juli 2022 in Rotherham de tweede tegenstander van de Belgian Red Flames tijdens de eindronde van het UEFA Women’s Euro 2022, heeft op zaterdagavond 25 juni 2022 de eerste voorbereidingswedstrijd richting Engeland tegen Kameroen gewonnen. In het Stade Pierre-Brisson van Beauvais werd het in aanwezigheid ex-topvoetballer Samuel Eto’o, tegenwoordig de bondsvoorzitter bij dat Afrikaanse voetballand, 4-0.

Het was pas de tweede keer dat ‘les Bleues’ op het veld kwamen met Kameroen als tegenstander. Dat gebeurde eerder al op dinsdag 9 oktober 2018 in Grenoble en toen werd het 6-0. Dit keer liep de score niet zo hoog op maar het Frankrijk van Corinne Diacre kwam nooit in de problemen tegen een team dat onder leiding van bondscoach Gabriel Zabo Toze ook in voorbereiding is op de Afrikaanse landenbeker, de CAN 2022 die volgende maand in Marokko wordt gespeeld. De Franse bondscoach, die in het verleden vanwege haar keuzes al eens fel bekritiseerd werd, gebruikte deze eerste voorbereidingswedstrijd om speeltijd te geven aan een deel van de groep die wellicht minder zal gebruikt worden op het komende EK. Zo bleven Wendie Renard, normaal gezien de captain, en Kadidiatou Diani op de bank en mocht Mylène Chavas debuteren onder de lat. Het belette Frankrijk niet om een degelijke prestatie neer te zetten en doelpunten te maken netjes verdeeld over beide helften.

Het eerste doelpunt kwam er, nadat Frankrijk toch al enkele kansen hadden gemist, iets over het halfuur toen Kenza Dali de bal naar voren speelde. Catherine Mbengono devieerde, Clara Matéo de bal vervolgens in de baan van de oprukkende Melvine Malard kopte en de spits van Olympique Lyonnais in de zestien met haar rechtervoet de bal links naast de uitkomende doelvrouw Ange Gabrielle Bawou binnentrapte (1-0, 31ste minuut). Zeven minuten later stond het 2-0 voor het team dat voor het eerst in de nieuwe shirts aantrad. Na een kort genomen hoekschop dropte captain Charlotte Bilbault de bal uiteindelijk vanuit het midden in de zestien waar de bezoekende doelvrouw tussenkwam op een kopbal van Aïssatou Tounkara, de bal ketste via Jeannette Grace Ngock Yango voor de voeten van de mee opgerukte Griedge Mbock Bathy en zij besloot via Estelle Johnson in doel (2-0, 38ste minuut). De centrale verdediger van Olympique Lyonnais waarvan beide ouders afkomstig zijn uit Kameroen lukte zo al haar derde doelpunt in haar tweede oefenduel tegen de Ontembare Leeuwinnen!

Griedge M’Bock Bathy, hier in de trui van Olympique Lyonnais, tijdens de finale van de UEFA Women’s Champions League 2017! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bij het begin van de tweede helft stonden er bij Frankrijk drie nieuwe speelsters op het veld en eentje daarvan lukte de twee andere doelpunten. Ouleymata Sarr, die in de plaats was gekomen van Marie-Antoinette Katoto, kopte kort voor het uur aan de tweede paal een hoekschop vanop rechts van de ook al ingevallen Marion Torrent tegen de netten (3-0, 58ste minuut). Vijf minuten later deed ze dat opnieuw maar nu kwam de corner van de linkerkant, werd die getrapt door Kenza Dali en kopte de spits van Paris FC duikend van in de buurt van het strafschoppunt zuiver in de andere hoek (4-0, 63ste minuut). Vier minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwam de ex-ploeggenote van Silke Demeyere bij Rijsel zelfs nog dicht bij een derde goal maar na een assist van Clara Matéo ging haar tik met rechts alleen voor de keeper tegen de paal (86ste minuut). Enig minpunt van de wedstrijd voor Frankrijk was de uitsluiting in de laatste seconden van de toegevoegde tijd van Hawa Cissoko. De voor Selma Bacha ingevallen speelster van West Ham United kreeg in de 13 minuten dat ze op het veld stond twee waarschuwingen voor overtredingen op de ook al ingevallen Gabrielle Aboudi Onguene (88ste  en 90ste +6′ minuut), 

Bondscoach Corinne Diacre zei na afloop tevreden te zijn over het geleverde spel, de discipline en de serieuse aanpak. Het was zeker nog niet allemaal perfect en we hebben nog wat werk voor de boeg na alle fysieke oefeningen in deze voorbereiding maar de bedoelingen waren al goed ondanks dat het ons ook soms ook hier en daar aan wat technische nauwkeurigheid ontbrak. Frankrijk speelt nog één oefenwedstrijd voor dat het op zondag 10 juli 2022 in Rotherham aan het EK mag beginnen tegen Italië. Dat oefenduel gaat op vrijdag 1 juli 2022 in Orléans door tegen Vietnam, een team dat al zeker is van deelname aan het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.

Bekijk een korte samenvatting met de goals van Frankrijk – Kameroen dankzij FFF TV:

Lees ook nog via:

Fecafoot-officiel.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share