Juli 2022 was een bijzonder drukke maand voor het internationale vrouwenvoetbal want er werden wereldwijd maar liefst vijf grote tornooien gespeeld waaronder het UEFA Women’s Euro in Engeland waar ook de Belgian Red Flames aanwezig waren.

De Belgian Red Flames voor hun aftrap in de kwartfinale van het EK 2022 in Wigan & Leigh tegen Zweden! Ze bleven ondanks hun kwartfinale op de 19de plaats van de FIFA-wereldranglijst staan! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Ondanks het feit dat de Belgian Red Flames daar de kwartfinale haalden blijven ze op dezelfde 19de plaats hangen op de FIFA_wereldranglijst en dat als 11de land in Europa..Engeland maakt als kersvers Europees Kampioen een sprong voorwaarts want het klom van de 8ste plaats naar de vierde! Het moet echter nog altijd Zweden, dat het klopte in de halve finale, en Duitsland waartegen het won in de finale laten voorgaan. Zweden zakte van de 2de naar de 3de plaats, Duitsland nam de omgekeerde weg en klom van 3 naar 2. De onbetwiste leider blijft echter de Verenigde Staten, de wereldkampioen die recent ook de CONCACAF-Cup won. Frankrijk blijft in de top 5 maar het zakte ondertussen wel van de 3de naar de 5de plaats. Nederland zakte van 4 naar 6, Canada van 6 naar 7, Spanje van 7 naar 8. Brazilië, winnaar van de Copa America Feminina 2022, en Noord-Korea blijven op 9 en 10!

Zuid-Afrika, dat de Women’s African Cup of Nations 2022 won, klom 4 plaatsen en staat nu 54ste. Zambia, de halve finalist van dat tornooi, is het team dat bij deze uitgave de meeste vooruitgang boekte. Het steeg maar liefst 23 plaatsen en staat nu 80ste. Nigeria, slechts vierde op dat tornooi in Marokko verloor 7 plaatsen en het staat nu als eerste Afrikaanse land pas op de 46ste plaats. Marokko, dat de finale verloor klom slechts één plaatsje van 77 naar 76 maar het is ondertussen wel zeker van een eerste deelname aan een WK-eindronde!

Portugal, hier op woensdag 13 juli 2022 in Wigan & Leigh, voor hun EK-groepsduel tegen Nederland! Zij staan voor het eerst op de 27ste plaats op de FIFA-wereldranglijst! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vermelden we tenslotte nog vier landen die naast Zambia (80ste) bij deze uitgave hun hoogste plaats ooit behaalden. Jamaica steeg naar hun derde plaats op de CONCACAF-cup maar liefst 9 plaatsen en staat nu 42ste! Ijsland, tegenstander van de Belgian Red Flames in Engeland, klom 3 plaatsen omhoog en staat nu 14de, Ierland steeg 1 plaats en staat nu 26ste en tenslotte Portugal, dat in de plaats van Rusland werd uitgenodigd op het voorbije EK. Het team van bondscoach Francisco Neto steeg 3 plaatsen en staat nu voor het eerst 27ste!

Sinds juni 2022 zijn er vier nieuwe teams bijgekomen op de FIFA-wereldranglijst bij de vrouwen: Cambodja (120ste), Turkmenistan (137ste), Oost-Timor (152ste) en Guinee-Bissau (169ste), waardoor de editie van augustus 2022 een recordaantal van 185 FIFA-leden telt.

Ijsland speelde 3 keer gelijk op het voorbije EK! Het staat nu voor het eerst op de 14de plaats op de FIFA-wereldranglijst! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren