Op de 5de speeldag in eerste klasse was het uitkijken naar het bezoek van het beloftenteam van KAA Gent Ladies aan DV Famkes Merkem en van het beloftenteam van Standard dat op bezoek moest bij FWS Woluwe waar met Cécile De Gernier, Audrey Demoustier en Carla Arbulu drie ex-vrouwelijke Rouches spelen.

In beide duels vielen telkens 9 doelpunten. KAA Gent Ladies kwam op bezoek bij DV Famkes Merkem al vroeg op voorsprong toen Mariam Abdulai Toloba scoorde op aangeven van Sylvana Tieleman (0-1, 4de minuut) maar na het slecht wegwerken van een hoekschop lukte Sofie Huyghebaert 3 minuten later al de gelijkmaker (1-1, 7de minuut). Merkem nam zelfs voorsprong toen Jasmine Vanysacker een vrije trap van Sofie Huygebaert raak kopte (2-1, 38ste minuut) maar nu reageerden de bezoekers onmiddellijk van bij de aftrap. Na 3 passen vooruit belandde de assist van Annelien Van Gansbeke bij Mariam Abdulai Toloba en het stond 2-2 (39ste minuut). Onmiddellijk na de rust lukte diezelfde Mariam Abdulai Toloba haar derde doelpunt van de namiddag nadat ze een vrije trap rechtstreeks in doel trapte (2-3, 46ste minuut). Ook nu was het verschil tussen beide teams van korte duur want via Bieke Vandenbussche belandde een bal ongewild in het Gentse doel (3-3, 53ste minuut). In het laatste kwartier maakte het beloftenteam van KAA Gent Ladies dan toch nog het verschil via doelpunten van Annelien Van Gansbeke (op aangeven van Mariam Abdulai Toloba) (3-4, 77ste minuut), van Jella Lauwens na een assist van Annelien Van Gansbeke (3-5, 88ste minuut) en van Laura Vervacke na de tweede assist van de namiddag van Mariam Abdulai Toloba (3-6, 90ste minuut).

Ook in FWS Woluwe – Standard B werd het dus een doelpuntenfestival. Audrey Demoustier zette FWS Woluwe binnen de 10 minuten op 1-0 en na een strafschopdoelpunt van Cécile De Gernier (28ste minuut) liepen de gesternden uit tot 2-0. Maar dan sloeg Standard B terug. Lisa Petry scoorde even over het half uur de aansluitingstreffer (2-1, 32ste minuut) en Caroliena Wolters zorgde net na de rust voor het evenwicht (2-2, 52ste minuut). Vervolgens trapte Jasmine Verbruggen de bezoekers op voorsprong (2-3, 56ste minuut) maar van bij de aftrap profiteerde Audrey Demoustier van een aarzeling van de Luikse doelvrouw (3-3, 57ste minuut). Anne Puttemans trapte vervolgens FWS Woluwe op voorpsrong (4-3, 75ste minuut) maar Caroliena Wolters reageerde meteen (4-4, 76ste minuut). Het was uiteindelij toch Anne Puttemans die op aangeven van Valérie Jansen voor het slotakkoord zorgde en met een bal hoog in doel de 3 punten aan FWS Woluwe bezorgde (5-4, 90ste minuut).

Luister naar Charlotte Tison (RSC Anderlecht, ex-Standard):

Luister naar Anne Puttemans (FWS Woluwe):

Luister naar Caroliena Wolters (Standard B):

Luister naar Cécile De Gernier (FWS Woluwe):

Union St-Ghislian TH blijft ook bovenin meedraaien nadat het met 1-2 won op bezoek bij nieuwkomer Dames VK Egem. Anais Autem scoorde in de 1ste helft (0-1), Megane Vos na de rust (0-2). Sofie Vanhooren kon enkel het eerreddend doelpunt aantekenen voor de thuisploeg (1-2).

Tongeren won eveneens verrassend op bezoek bij Massenhoven met maar liefst 1-4. Via Lore Schepers (0-1, 30ste minuut) en Sigrid Bertels (0-2, 34ste minuut) stonden de bezoekers al bij de rust mooi op voorsprong. Jolien Van Dijck bracht net voor het uur even de spanning terug in de wedstrijd (1-2, 58ste minuut) maar met doelpunten van Wendy Mees (1-3, 64ste minuut) en Ilke Plaisier (1-4, 70ste minuut) werd het uiteindelijk nog een ruime overwinning voor Tongeren DV. Massenhoven is zo nog altijd op zoek naar de eerste overwinning in de competitie!

Net als vorig seizoen werd er veel gescoord in Kontich – Moldavo. Vorig jaar werd het 8-1, nu 4-3. Jolien Lebegge scoorde al na 20 seconden waarna ze de score verdubbelde nog voor halfweg de eerste helft (2-0, 18de minuut). Via Steffi Van Den Broek kwam Moldavo even terug in de wedstrijd (2-1, 29ste minuut) maar vanop de strafschopstip lukte Jolien Lebegge dan haar derde goal van de namiddag (3-1, 34ste minuut). Diep in de tweede helft lukten Steffi Van Den Broek (3-2) en Bo Schepkens (3-3) dan 2 goals in 3 minuten. Moldavo leek toch nog een puntje te kunnen halen maar Inge Firlefijn dacht daar anders over en besliste de wedstrijd acht minuten voor het einde van de reguliere speeltijd (4-3, 82ste minuut).

Het beloftenteam van RSC Anderlecht kwam op bezoek bij SV Zulte Waregem vroeg op voorsprong via Henriette Awete (0-1) maar met goals in de 2de helft van Anke Devos (1-1) en Jolien Martens (2-1) bleven de 3 punten uiteindelijk in Zulte!

VC Dames Eendracht Aalst was vrij!

Het beloftenteam van KAA Gent Ladies is nog altijd leider met nu 13 punten uit 5 wedstrijden. FWS Woluwe is tweede met 10 punten uit 4 duels, USGTH en Tongeren delen de 3de plaats met 10 punten uit 5 duels. Onderaan staat het beloftenteam van Standard op een 10de plaats met 3 punten uit 3 duels. DV Famkes Merkem is 11de met 3 punten uit 4 duels en het beloftenteam van RSC Anderlecht is 12de met 3 punten uit 5 wedstrijden, Massenhoven blijft voorlopig 13de en laatste zonder punten uit 3 duels.

Op zaterdag 22 oktober 2016 staat de 6de speeldag op het programma maar de derby tussen KAA Gent Ladies B en VC Dames Eendracht Aalst is uitgesteld vanwege het feit dat er speelsters met de Belgian Red Flames U19 in Wit-Rusland de eerste EK-kwalificatieronde spelen!

Dit waren alle doelpuntenmakers op de 5de speeldag:

FWS Woluwe – Standard B 5-4 (rust: 2-1);
Doelpunten: 9′ Audrey Demoustier 1-0, 28′ Cécile De Gernier 2-0 op strafschop, 32′ Lisa Petry 2-1, 52′ Caroliena Wolters 2-2, 56′ Jasmine Verbruggen 2-3, 57′ Audrey Demoustier 3-3, 75′ Anne Puttemans 4-3, 76′ Caroliena Wolters 4-4, 90′ Anne Puttemans 5-4.

Dames VK Egem – USGTH 1-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 25′ Anais Autem 0-1, 73′ Megane Vos 0-2, 80′ Sofie Vanhooren 1-2.

SV Zulte Waregem – RSC Anderlecht B 2-1 (rust: 0-1);

Doelpunten: 2′ Henriette Awete 0-1, 57′ Anke Devos 1-1, 75′ Jolien Martens 2-1.

Kontich – Moldavo 4-3 (rust: 3-1);

Doelpunten: 1′ Jolien Lebegge 1-0, 18′ Jolien Lebegge 2-0, 29′ Steffi Van Den Broek 2-1, 34′ Jolien Lebegge 3-1 op strafschop, 73′ Steffi Van Den Broek 3-2, 75′ Bo Schepkens 3-3, 82′ Inge Firlefijn 4-3.

DV Famkes Merkem – KAA Gent Ladies B 3-6 (rust: 2-2);

Doelpunten: 4′ Mariam Abdulai Toloba 0-1, 7′ Sofie Huyghebaert 1-1, 38′ Jasmine Vanysacker 2-1, 39′ Mariam Abdulai Toloba 2-2, 46′ Mariam Abdulai Toloba 2-3, 53′ Bieke Vandenbussche 3-3 owngoal, 77′ Annelien Van Gansbeke 3-4, 88′ Jella Lauwens 3-5, 90′ Laura Vervacke 3-6.

Massenhoven – Tongeren 1-4 (rust: );
Doelpunten: 30′ Lore Schepers 0-1, 34′ Sigrid Bertels 0-2, 58′ Jolien Van Dijck 1-2, 64′ Wendy Mees 1-3, 70′ Ilke Plaisier 1-4.