Share

De heenwedstrijd voor het laatste ticket voor het EK 2017 in Nederland heeft Portugal wel een toeschouwersrecord opgeleverd maar tot scoren en winst kwam de thuisploeg niet.

Kraampjes met shirts en meer rond het Estadio do Restelo! Foto - (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Kraampjes met shirts en meer rond het Estadio do Restelo! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Het was mistig en regenachtig weer in Lissabon op vrijdag 21 oktober 2016 voor het eerste barrageduel met het laatste ticket voor het EK 2017 in Nederland als inzet. Portugal ontving in het Estadio do Restelo, daar waar VfL Wolfsburg in 2014 na een sensationale terugkeer de UEFA Women’s Champions League won ten koste van het Zweedse Tyresö FF met Marta in de rangen, Roemenië dat nog net iets hoger staat dan het thuisland op de wereldranglijst van het vrouwenvoetbal (36ste ten opzichte van 40ste).

Mist en regen voor aanvang van de eerste barrage voor het EK 2017! Foto - (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Mist en regen voor aanvang van de eerste barrage voor het EK 2017! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Portugal nam het initiatief en het werd daarvoor na 8 minuten wedstrijd beloond. Na een mooie combinatie van het spitsenduo Ana Leite met Claudia Neto zette de voor Bayer 04 Leverkusen uitkomende spits voor het eerst de Roemeense doelvrouw Andreea Paraluta aan het werk. De rebound kwam terecht in de voeten van Carolina Mendes die eerst het strafschopgebied verliet om vervolgens bij het terug in de zestien komen de Roemeense rechtsachter Andreea Corduneanu tot een fout dwong waarop de Hongaarse scheidsrechter Katalin Kulcsár een terechte strafschop floot. Het volledige stadion juichte Claudia Neto toe maar de speelster die Portugal tot in de barrage bracht trapte dit keer met rechts tegen de rechterpaal waarna de bal naar de andere kant rolde tegen de rug van de Roemeense doelvrouw die zich onmiddellijk herpakte en voor de aanstormende Neto de bal kon veroveren. Roemenië ontsnapte aan een achterstand terwijl de grootste kans voor Portugal om te scoren in dit duel meteen voorbij was. Want in het vervolg domineerde Portugal wel maar verder dan een kopbal naast van Caroline Mendes (17de minuut), een beetje gevaar net voor de rust bij een vrije trap van Suzane Pires waarbij een schot van Dolores Silva niet goed kon verlengd worden door Claudia Neto en een knappe actie met bijhorend schot van de ingevallen Diana Silva (89ste minuut) kwam de thuisploeg niet. Het moet gezegd Roemenië was ook nauwelijks gevaarlijk tenzij misschien dan bij die late uitbraak van de ingevallen Laura Rus die nog door Patricia Morais in hoekschop moest gekeerd worden (90ste + 3de minuut). Zo bleef het in Belem tussen Portugal, dat vooraan efficiëntie mist, en Roemenië 0-0 en zal de beslissing voor het laatste ticket voor het EK 2017 op dinsdag 25 oktober 2016 in Cluj vallen.

Solange Carvalhas (ex-RSC Anderlecht) aan het woord voor de wedstrijd bij de tv-zender van haar Portugese club! Foto - (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Solange Carvalhas (ex-RSC Anderlecht) aan het woord voor de wedstrijd bij de tv-zender van haar Portugese club! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Positief voor het vrouwenvoetbal in Portugal was wel de ruime opkomst. Bijna 3.500 dolenthousiaste toeschouwers (3.415 was het officiële cijfer) voor deze heenwedstrijd in de barrage voor het EK 2017 in Nederland, de beste opkomst ooit voor het Portugese nationale vrouwenvoetbalteam in eigen land!

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd met dank aan FPF TV:

Lees nog meer over het barrageduel voor het EK 2017:
Website UEFA – Barrageduel EK 2017

Luister naar Dolores Silva (Portugal):

Luister naar Florentina Spanu Olar (Roemenië):

Luister naar Suzane Pires (Portugal):

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share