Op de dag van de klassieker in de Jupiler Pro League tussen Club Brugge en RSC Anderlecht bij de mannen stonden ook de Belgian Red Flames opnieuw tussen de lijnen en dat voor hun tweede oefenwedstrijd deze week tegen Rusland.

De tweede wedstrijd achter gesloten deuren maar met genodigden zorgde uiteindelijk toch voor een leuke sfeer in het kille Nationaal Voetbalcentrum van Tubeke. De aanwezigen zagen net als afgelopen donderdag toen er met 3-0 gewonnen werd een sterk begin van de Belgian Red Flames die tegen het agressief spelende Rusland iets over het kwartier op voorsprong klommen na een vrije trap van Lien Mermans die mooi binnengekopt werd door Maud Coutereels, inmiddels de captain van het Franse Rijsel (1-0, 19de minuut). Drie minuten later dreigde Rusland even met een omhaal van Ekaterina Pantiukhina van Zvezda Perm maar de bal ging naast en bij het vervolg speelde Aline Zeler iets te kort terug waardoor doelvrouw Sofie Van Houtven de poging van Elena Danilova ongedaan moest maken en dat deed de keepster van KRC Genk Ladies knap!

Vervolgens trof Nicky Van Den Abbeele nog voor het half uur op aangeven van Tessa Wullaert met een overname in één tijd de lat waarna de bal uiteindelijk over het bezoekende doel ging (26ste minuut) terwijl Elena Terekhova, de Russische nummer 10, dreigde met een schot dat net over doel ging (29ste minuut). Even over het halfuur viel dan de tweede Belgische goal. Janice Cayman werd gelanceerd op rechts, de Amerikaanse kampioene in de NWSL, gaf de bal goed voor en Tine Schryvers, die voor het Noorse Valerenga uitkomt, trapte aan de tweede paal binnen (2-0, 32ste minuut).

Er werd bij momenten snel gevoetbald en Elena Terekhova trapte vervolgens een vrije trap over terwijl ook Ekaterina Pantiukina, opnieuw die nummer 17, een voorzet vanop rechts over het Belgische doel kopte. Vijf minuten voor de rust had Rusland graag een strafschop gehad toen Laura De Neve volgens hen de bal in het strafschopgebied en op de grond liggend met de hand had aangeraakt maar scheidsrechter Tina Tyteca liet verder spelen waarna Aline Zeler nog voor de rust een mooie voorzet van Tessa Wullaert over het doel kopte. 2-0 halfweg dus!

In de tweede helft werd er veel gewisseld en hoewel er bij momenten nog altijd stevig voor de bal gestreden werd was er wel minder doelgevaar dan voor de rust. Een schot van de ingevallen Davina Philtjens (Ajax Amsterdam) ging naast (69ste minuut) en ook Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg) trapte alleen voor de bij de rust ingevallen Russische doelvrouw Alena Beliaeva tot haar eigen verbazing nog naast het doel (73ste minuut).

Toch zou België nog een derde keer scoren toen Heleen Jaques de bal heroverde en Janice Cayman lanceerde voor de 3-0 (83ste minuut). Meteen was dezelfde score van afgelopen donderdag bereikt maar uiteindelijk zou Rusland na bijna drie uur voetballen alsnog een eerreddende treffer op Belgische bodem lukken. Een vrije trap van diep in het veld van Anna Belomyitseva werd door iedereen verkeerd beoordeeld en de bal kwam uiteindelijk via Nicky Van Den Abbeele in de voeten van de ingevallen Anna Cholovyaga terecht. De speelster van Rossiyanka, dat half november in de achtste finale van de UWCL tegen Bayern München uitkomt, aarzelde niet en knalde nog voor de twee minuten toegevoegde tijd de bal hoog in de touwen (3-1, 89ste minuut), meteen de eindstand!

De Belgian Red Flames wonnen dus onder bondscoach Ives Serneels ook hun tweede oefenduel op weg naar het EK 2017 in Nederland. Nu is het uitkijken naar de loting voor de eindronde die op dinsdag 8 november 2016 vanaf 17u30 in Rotterdam plaatsvind en rechstreeks op Eurosport en UEFA.com te zien zal zijn. Vervolgens staat er op donderdag 24 november 2016 om 19u45 een oefenderby der Lage Landen (tegen Nederland dus) op het programma op Den Dreef in Leuven en dat zal iedereen die vrouwenvoetbal live wil zien opnieuw kunnen meemaken. Ook het duel tegen Denemarken, eveneens een EK-deelnemer, op maandag 28 november 2016 wordt in principe een wedstrijd met open deuren maar waar er dan zal gespeeld worden is nog niet bekend. Zou het Jan Breydelstadion misschien een optie zijn?

Voor foto’s kan U terecht op:
En ook nog via:
Fotopagina Paul Dijkmans

Voor de video van dit duel kan U terecht via:
Videokanaal Belgian Red Flames

Voor meer over het eerste duel achter gesloten deuren maar met genodigden kan U hier terecht:

Luister ook naar interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

PS: Voor de volledigheid Club Brugge – RSC Anderlecht eindigde op 2-1 na doelpunten van Hans Vanaken (1-0, 9de minuut), Ruud Vormer (2-0, 47ste minuut) en Lukasz Teodorczyk (2-1, 87ste minuut). Wesley van Club Brugge kreeg in de 73ste minuut een rode kaart! Ook nog meegeven dat in Engeland Chelsea thuis won tegen Manchester United met zijn ex-coach José Mourinho met maar liefst 4-0! Rode Duivel Eden Hazard scoorde na 62 minuten de 3-0!