Share

Precies een week geleden, op dinsdag 8 november 2016, trok een Belgische delegatie onder leiding van Marc Lesenfants, de voorzitter van het vrouwenvoetbal bij de KBVB, richting Luxor Theater in Rotterdam voor de loting van het allereerste groot tornooi voor de Belgian Red Flames, het EK 2017 in Nederland.

Een deel van de Belgische delegatie op de loting voor het EK 2017 met van links naar rechts Brecht Schelstraete (persverantwoordelijke KBVB), Marc Lesenfants (voorzitter vrouwenvoetbal KBVB), bondscoach Ives Serneels, Hubert De Neef (Teammanager Belgian Red Flames), Tamara Cassimon (assistent-bondscoach Belgian Red Flames). Foto - (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Een deel van de Belgische delegatie op de loting voor het EK 2017 met van links naar rechts Brecht Schelstraete (persverantwoordelijke KBVB), Marc Lesenfants (voorzitter vrouwenvoetbal KBVB), bondscoach Ives Serneels, Hubert De Neef (Teammanager Belgian Red Flames), Tamara Cassimon (assistent-bondscoach Belgian Red Flames). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bondscoach Ives Serneels wist vooraf dat België eventueel een zware loting kon krijgen want het zat als debutant in pot 4. Duitsland behoorde tot de mogelijkheden en werd liever vermeden maar gastland en organisator Nederland was wel een tegenstander die hij met plezier opnieuw wou ontmoeten liever dan nog eens tegen Engeland te moeten spelen of tegenover Frankijk komen te staan.

De spanning in de zaal voor de loting! Welk land komt waar en bij wie terecht? Foto - (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De spanning in de zaal voor de loting! Welk land komt waar en bij wie terecht? Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nadine Kessler, de wereldvoetbalster van het jaar 2014, mocht de landen uit de trommel halen en nadat ze eerder al Duitsland (in groep B), Frankrijk (in groep C) en Engeland (in groep D) onderbracht trok ze als eerste land uit pot 4 België. Jammer genoeg betekende dat niet meteen dat de Belgian Red Flames met het nummer A2 in de openingsmatch stonden want Manon Melis moest dat nummmer via loting nog toekennen maar dat er ook een derby van de Lage Laden op het EK 2017 zou plaatsvinden was wel al een zekerheid. Het was eventjes afwachten en hopen op die openingsmatch in Utrecht maar het werd uiteindelijk het nummer A4 zodat België meteen zeker was dat het op maandag 24 juli 2017 in het Willem-II-stadion van Tilburg tegen de noorderburen zou mogen aantreden.

Nadine Kessler lootte België in de groep van Nederland! Foto - (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nadine Kessler lootte België in de groep van Nederland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Nadat ook Rusland in groep van Duitsland, Oostenrijk in de groep van Frankrijk en Portugal in de groep van Engeland terechtkwamen was het uitkijken wie uit pot 3 in de groep van België en Nederland zou terechtkomen. En ook nu weer was het eerste balletje dat Nadine Kessler uit de trommel haalde de tegenstander voor de Belgian Red Flames. Denemarken hoorden we presentatrice Diana Kuip uitroepen en dus kregen de Belgian Red Flames meteen zekerheid dat ze op de openingsdag van het tornooi op zondag 16 juli 2017 in Doetinchem Danish Dynamite, op het voorbije EK in Zweden nog halve finalist (uitgeschakeld na strafschoppen tegen Noorwegen) maar niet aanwezig op het WK 2015 in Canada zouden treffen! Italiê kwam vervolgens bij Duitsland en Rusland terecht, Ijsland bij Frankrijk en Oostenrijk en Schotland bij … jawel Engeland en Portugal.

De Belgian Red Flames spelen hun allereerste duel op een EK-eindronde in Doetinchem! Foto - (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames spelen hun allereerste duel op een EK-eindronde in Doetinchem! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Restte er enkel nog het tweede sterke land waartegen België zou moeten uitkomen en met Spanje, Zwitserland en Zweden zaten tegenstanders in de trommel die toch liever vermeden dan ontmoet werden. En kijk dat gebeurde nog ook want Nadine Kessler nam het balletje van Noorwegen uit de trommel. Noorwegen, al twee keer eerder tegenstander van de Belgian Red Flames op weg naar het EK 2013 in Zweden en het WK 2015 in Canada, speelde na de verloren finale van 2013 tegen Duitsland nu ook de openingswedstrijd tegen Nederland in Utrecht en het ontmoet op donderdag 20 juli 2017 in Breda opnieuw de Belgian Red Flames in de tweede wedstrijd van het tornooi. Een opsteker want België won het meest recente duel tegen Noorwegen vriendschappelijk in Sint-Truiden in aanloop naar het WK 2015 in Canada met 3-2. Bovendien moet Noorwegen nog op zoek naar een nieuwe bondscoach voor het vrouwenvoetbalteam want het heeft er op dit moment geen!

Dit is de groep voor het EK 2017 van de Belgian Red Flames! Foto - (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dit is de groep voor het EK 2017 van de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dan zorgde Nadine Kessler nog voor een heruitgave van de Olympische Finale 2016 tussen Duitsland en Zweden in Breda (groep B), gaf ze Zwitserland een debuut op een EK-eindronde tegen co-debutant Oostenrijk en interessante duels tegen Ijsland en Frankrijk (groep C) en zorgde ze voor nog een burenstrijd door Spanje een openingsduel in Doetinchem tegen Portugal te geven in groep D.

De officiële bal voor het EK 2017! Foto - (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De officiële bal voor het EK 2017! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames en bondscoach Ives Serneels mochten tevreden zijn. De loting viel minder zwaar uit dan wat mogelijk was (bijvoorbeeld Duitsland, Zwitserland, Ijsland) met tegenstanders die heel bekend en niet onoverkomelijk zijn. Bovendien mag België 2 van de 3 EK-eindrondewedstrijden dicht bij huis spelen (Breda en Tilburg) en begint het meteen vanaf de eerste dag aan het tornooi. Wachten tot de laatste dag om te mogen starten kan ook een negatieve uitwerking hebben.

De trofee voor de winnaar van het EK 2017! Foto - (c) Sportpix.be / David Catry

De trofee voor de winnaar van het EK 2017! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het wordt dus uitkijken naar zondag 16 augustus 2017, niet alleen de openingsdag van het EK 2017 maar ook de allereerste wedstrijd van de Belgian Red Flames op een groot tornooi met Denemarken als tegenstander op de Vijverberg in Doetinchem. In het stadion van De Graafschap begint ook de weg naar de finale van het EK voor het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam. Die finale is op zondag 6 augustus 2017 in de Grolsch Veste van Enschede, dus in het stadion van FC Twente!

Luister naar Nils Nielsen (bondscoach Denemarken):

Luister naar bondscoach Ives Serneels:

Luister naar Arjan van der Laan (bondscoach Nederland) met dank aan Luc Calleeuw:

Luister ook nog naar bondscoach Ives Serneels voor de loting met dank aan Luc Calleeuw:

Luister ook nog naar Ives Serneels met dank aan Luc Calleeuw:

Luister naar Nadine Kessler voor de loting met dank aan Luc Calleeuw:

Luister ook nog naar Pia Sundhage (bondscoach Zweden):

Luister naar Steffi Jones (bondscoach Duitsland):

Luister naar Anne Signeul (bondscoach Schotland) over België:

Luister naar Olivier Echouafni (bondscoach Frankrijk):

Luister naar Francisco Neto (bondscoach Portugal):

Voor nog meer over het EK 2017 ga naar:
Vrouwenteam.be

Voor nog meer over de Belgian Red Flames en hun oefenduels in november 2016:
Vrouwenteam.be

Bekijk de fotoreportage van Dirk Vuylsteke rond de loting van het EK 2017:
Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share