Share

Vera Pauw, de ex-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen die er eind 2008 voor zorgde dat Nederland voor het eerst op een EK-eindronde terechtkwam (Finland 2009), heeft zich op zondag 18 oktober 2015 met Zuid-Afrika geplaatst voor de Olympische Spelen 2016.

Zuid-Afrika versloeg in twee duels Equatoriaal-Guinea. Na de 0-0 voor eigen publiek won ‘Banyana Banyana’ met 0-1 op bezoek bij het team dat in de kwartfinales WK-deelnemer Nigeria had uitgeschakeld dankzij een doelpunt van Jermaine Seoposenwe na 62 minuten. Het is de tweede keer dat Zuid-Afrika aan het Olympische vrouwenvoetbaltornooi zal deelnemen nadat het ook al in 2012 in Londen aanwezig was maar de groepsfase met als tegenstanders Zweden, Japan en Canada niet overleefde.

De tweede vertegenwoordiger van Afrika is Zimbabwe dat WK-ganger Kameroen uitschakelde. Kameroen had de heenwedstrijd nog met 2-1 gewonnen nadat Madeleine Ngono Mani met twee doelpunten (69ste en 81ste minuut) de vroege voorsprong van Zimbabwe via Rudo Neshamba (0-1 na 6 minuten) ongedaan had gemaakt. In de terugwedstrijd scoorde Rudo Neshamba opnieuw vroeg in het duel (1-0 na 8 minuten) en dit keer had Kameroen geen antwoord meer.

Ivoorkust, het derde team uit Afrika dat op het WK 2015 in Canada aanwezig was, overleefde de kwartfinales niet aangezien het zich terugtrok voor het duel in Zimbabwe.

Vera Pauw speelde in het verleden al met Nederland, Rusland (in Dessel) en Zuid-Afrika (tijdens de Cyprus Women's Cup) tegen België. Volgend jaar trekt ze naar de Olympische Spelen! Foto - Paul Dijkmans

Vera Pauw speelde in het verleden al met Nederland, Rusland (in Dessel) en Zuid-Afrika (tijdens de Cyprus Women’s Cup) tegen België. Volgend jaar trekt ze naar de Olympische Spelen! Foto – Paul Dijkmans

Ondertussen is bekend geworden dat het Olympisch kwalificatietornooi voor de derde Europese deelnemer (Duitsland en Frankijk zijn al zeker van deelname) op weg naar Rio de Janeiro 2016 in maart van volgend jaar in Rotterdam en Den Haag zal worden gespeeld. Vier landen strijden daarbij dus nog om één ticket voor Brazilë. De Oranje Leeuwinnen moeten het daarin opnemen tegen Zwitserland, Noorwegen (de ploeg waartegen de Belgian Red Flames in mei nog met 3-2 wonnen in Sint-Truiden) en Zweden, allemaal ploegen die de achtste finales haalden op het voorbije WK 2015 in Canada. De stadions waar de wedstrijden zullen plaatsvinden zijn Woudenstein (Excelsior), het Kyocera Stadion (ADO Den Haag) en Het Kasteel (Sparta Rotterdam).

Dit is het programma voor maart volgend jaar:

Woensdag 2 maart 2016:
Noorwegen – Zweden (Woudenstein);
Nederland – Zwitserland (Kyocera Stadion)

Zaterdag 5 maart 2016:
Nederland – Noorwegen (Het Kasteel);
Zweden – Zwitserland (Woudenstein);

Woensdag 9 maart 2016:
Zwitserland – Noorwegen (Woudenstein);
Nederland – Zweden (Het Kasteel).

Voor de volledigheid nog even vermelden dat er in totaal 12 landen zullen deelnemen aan de Olympische Spelen vrouwenvoetbal 2016 waarvan de finale op vrijdag 19 augustus 2016 in het Maracana Stadion van Rio de Janeiro zal worden gespeeld.. Het gastland Brazilië is zeker van deelname. Voor Europa hebben zich dus al Duitsland en Frankrijk geplaatst, voor Zuid-Amerika heeft Colombia zich na een tornooi in Ecaudor van het overblijvende ticket verzekerd en voor Afrika gaan dus Zuid-Afrika en Zimbabwe naar Rio. Er blijven nu dus nog 6 tickets beschikbaar 2 voor Azië, 2 voor de CONCACAF-zone, 1 voor Oceanië (Nieuw-Zeeland of Papua Nieuw-Guinea) en 1 voor Europa.

Share