Share

Geen verrassingen op de 63ste editie van het Gala van de Gouden Schoen in de AED-studio’s in Lint en tijdens de rechtstreekse uitzending op VTM. De favorieten Belgian Red Flame Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg) bij de vrouwen en de Colombiaan José Izquierdo (Club Brugge) bij de mannen wonnen allebei voor het eerst de belangrijkste individuele trofee in het Belgische voetbal!

Met het bekendmaken van de 3 kandidaat-winnaars bij de vrouwen Aline Zeler, Janice Cayman en Tessa Wullaert had de organiserende krant Het Laatste Nieuws in zijn woensdageditie al een tipje van de sluier opgelicht wie de allereerste vrouwelijke Gouden Schoen kon worden. Tessa Wullaert, speelster van Duits bekerwinnaar en UWCL-finalist VfL Wolfsburg en assistenkoningin van de Belgian Red Flames op weg naar het EK 2017 In Nederland, was uiteraard de favoriete maar de vraag was of de lange en op nationaal vlak heel succesvolle carrière van Aline Zeler (titels en bekers met STVV en de vrouwelijke topper Standard en veel interlands en goals voor België) of het topjaar van Janice Cayman (Belgisch topschutster op de Algarve Cup 2016, kampioene met Western New York Flash in de Verenigde Staten gevolgd door een terugkeer naar eindelijk een profclub in Frankrijk namelijk Montpellier) daar nog iets konden tegen inbrengen?

Het antwoord was neen want rond de klok van 22 uur kondigde Cathérine Moerkerke, die bijzonder fier was dat ze deze trofee mocht overhandigen, Tessa Wullaert aan als eerste winnares van de Belgische vrouwelijke Gouden Schoen! Tessa Wullaert kreeg van de jury bestaande uit 70 mensen uit de omkadering van de Belgian Red Flames, bestuurders, trainers, ex-speelsters en journalisten in totaal 210 punten en ze bleef daarmee 24 punten voor op eerste achtervolger Janice Cayman en 61 op Aline Zeler, die derde werd!

De Colombiaan José Izquierdo van Club Brugge won de 63ste Gouden Schoen bij de mannen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Daarna was het nog even wachten tot ook José Izquierdo van Club Brugge, de landskampioen bij de mannen, na een eerste ronde waarin hij al 201 punten had gehaald tot winnaar van de 63ste Gouden Schoen werd uitgeroepen met uiteindelijk een totaal van 268 punten! Hier eindigde de tot ieders verbazing afwezige Pool Lukasz Teodorczyk (RSC Anderlecht), die dus echt enkel spreekt met doelpunten op het veld, tweede dankzij zijn 183 punten in de 2de stemronde en werd de Nederlander Ruud Vormer van Club Brugge (met slechts 8 punten niet eens in de top 10 halfweg) dankzij zijn 78 punten tussen juli en december 2016 toch nog derde met in totaal 86 punten.

Voor de volledigheid ook nog meegeven dat de wel aanwezige Kevin De Bruyne (Manchester City) gekozen werd tot de beste Belg in het buitenland, dat Michel Preud’homme (Club Brugge) trainer van het jaar werd, dat Ludovic Butelle (Club Brugge) de titel doelman van het jaar kreeg toegewezen en dat de inmiddels van KRC Genk naar Bayer 04 Leverkusen vertrokken Leon Bailey de titel Belofte van het jaar kreeg opgespeld! Ook het doelpunt van het jaar tegen Club Brugge overigens (!) werd gescoord door een inmiddels ex-speler van KRC Genk: Wilfred Ndidi die tijdens de winterkoopjes door Leicester City, de verrassende kampioen uit de Premier League van vorig seizoen, werd opgevist. Doelman Marco Bizot, ook al van KRC Genk, kreeg dan weer met ‘de Gouden Oen’ een spotprijs voor zijn mistasten bij een voorzet op bezoek bij RSC Anderlecht! Timmy Simons, de laatste winnaar van Club Brugge voor José Izquierdo, tenslotte kreeg voor zijn jarenlange carrière terecht een Lifetime Achievement Award! Eerder op de dag kregen in het VTM-Nieuws ook de supporters van Club Brugge al een prijs. Zij werden door de 24 aanvoerders van de profclubs uit de Jupiler Pro League 1A en de Proximus League 1B verkozen tot beste van het land!

Voor een volledig overzicht van de Gouden Schoen met alle artikels van de organiserende krant Het Laatste Nieuws kan U hier terecht:
Het Laatste Nieuws – Dossier Gouden Schoen

Voor alles over de Gouden Schoen bij VTM:
VTM – Nieuws – Stadion

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: De volledige uitslag bij de vrouwen was:
1. Tessa Wullaert 210, 2. Janice Cayman 186, 3. Aline Zeler 149, 4. Davina Philtjens 69, 5. Jana Coryn 53, 6. Julie Biesmans 47, 7. Heleen Jaques 39, 8. Lorca Van De Putte 37, 9. Justien Odeurs 33, 10. Elke Van Gorp 17. (Dit waren de 10 genomineerden voor de allereerste eindstand van de Belgische vrouwelijke Gouden Schoen).

Lees ook nog het allereerste interview met Tessa Wullaert van 5 april 2009 toen Tessa Wullaert nog bij Dames Zultse VV speelde:
Vrouwenteam.be

Share