Op 100 dagen van het EK 2017 in Nederland stond er afgelopen vrijdag 7 april 2017 met Nederland – Frankrijk een boeiende affiche op het programma in de Galgenwaard in Utrecht waar op zondag 16 juli 2017 de openingswedstrijd zal gespeeld worden tussen vrouwelijk Oranje en Noorwegen in de groep van de Belgian Red Flames.

Vooraf was er flink wat animo rond het stadion met een funplein en heel wat activiteiten en de officiële aftrap met Rocky en WEURO-ambassadeur Pierre Van Hooijdonk. Ook werden de 16 deelnemende landen vertegenwoordigd door 16 kinderen in de tenues van al die teams die het EK 2017 in Nederland hebben bereikt en naast de mascottes Kicky en Dutchy konden ook enkele freestylers hun kunnen tonen.

Bekijk ook nog de Aftermovie met dank aan de KNVB:

Vervolgens werd afscheid genomen van ex-speelsters van Oranje met Kirsten van de Ven, Maayke Heuver, Mandy Versteegt, Petra Hogewoning, Anouk Hoogendijk en Manon Melis, de topschutter aller tijden bij de Oranje Leeuwinnen. De laatste 3 werden eveneens benoemd tot bondsridders.

Het afscheid van enkele Oranje Leeuwinnen waaronder Anouk Hoogendijk! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

De wedstrijd zelf werd nadien in goede banen geleid door een Belgisch viertal met als scheidsrechter Hannelore Onsea, als assistenten Maria Etienne en Viki De Cremer terwijl Tina Tyteca als vierde scheidsrechter langs de lijn stond. Nederland kon op het enthousiasme rekenen van 10.383 toeschouwers!

Scheidsrechter Hannelore Onsea met Maria Etienne en Viki De Cremer voor het duel Nederland – Frankrijk in Utrecht! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Het organiserend land van het EK 2017 verloor uiteindelijk tegen de winnaar van de recente She Believes Cup 2017. Frankrijk kwam voor het halfuur op voorsprong toen Anouk Dekker (Montpellier) een vrije trap van Camille Abily tegen de eigen netten kopte (0-1, 27ste minuut). Iets over het uur verdubbelden de bezoekers de voorsprong toen Elodie Thomis eenvoudig terugspeelde op Eugénie Le Sommer en de spits van UWCL-titelverdediger Olympique Lyonnais met een knappe boogbal Sari van Veenendaal verraste (0-2, 64ste minuut). In het slot kon Lieke Martens een knappe aanval via Tessel Middag, Sherida Spitse en op aangeven van Lineth Beerensteyn succesvol afrondden (1-2, 82ste minuut). Meteen haar 27ste doelpunt ooit voor de Oranje Leeuwinnen. De aansluitingstreffer gaf Nederland nog hoop en er kwam nog bijna een gelijkspel uit de bus maar de late poging van Vivianne Miedema strandde op de Franse doelvrouw Sarah Bouhaddi.

Bekijk de samenvatting van het duel met dank aan de KNVB:

Nederland oefent nu dinsdag 11 april 2017 om 19 uur op de Vijverberg in Doetinchem tegen Ijsland, de eerste tegenstander van Frankrijk op het toekomende EK en dat op dinsdag 18 juli 2017 in Tilburg. Vier dagen later op zaterdag 22 juli 2017 is Frankrijk opnieuw te gast in Utrecht dan voor het 2de duel in de groepsfase tegen Oostenrijk!

Oefenduel in Utrecht op vrijdag 7 april 2017:
Nederland – Frankrijk 1-2 (rust: 0-1);
Doelpunten : 27′ Anouk Dekker 0-1 owngoal, 64′ Eugénie Le Sommer 0-2, 82′ Lieke Martens 1-2.