FCL Rapide Wezemaal, het team dat in het seizoen 2007-08 onder leiding stond van Vic Crabbé, is het enige Belgische vrouwenvoetbalteam dat ooit een Europese kwartfinale haalde. De Belgische mannenteams deden echter nog beter in Europa!

Op woensdag 14 november 2007 verloor Rapide Wezemaal voor 2.600 toeschouwers op Stayen in Sint-Truiden tegen Umea met 0-4 met een dubbel van Marta en goals van Karolina Westberg en de toen pas 16-jarige Ramona Bachmann. Acht dagen later op donderdag 22 november 2007 ging Rapide Wezemaal ook in Zweden onderuit dit keer met 6-0 na een vroege owngoal van Hannah van Malenstein, een dubbel van Madelaine Edlund, opnieuw een dubbel van Marta en nog een goaltje van Hanna Ljungberg.

Bij de mannen moeten we niet zo ver zoeken om Europese kwartfinales te vinden bij de Belgische clubs. Club Brugge speelde bijvoorbeeld twee seizoenen geleden (2014/15) nog een kwartfinale in de UEFA Europa League tegen Dniepr Dniepropetrovsk (0-0 thuis en 1-0-verlies uit) en op donderdag 20 april 2017, vandaag dus, spelen KRC Genk thuis tegen Celta Vigo (3-2-verlies in de heenwedstrijd) en RSC Anderlecht op bezoek in Old Trafford tegen Manchester United (1-1 in de heenwedstrijd) er immers ook allebei één. In het verleden haalden welgeteld 25 clubs ook de halve finales van zo’n Europees tornooi. Royale Union SG deed het als allereerste Belgische club in de Jaarbeursstedenbeker in de periode 1958-60, Royal Antwerp FC was het laatste Belgische team dat die halve finale en vervolgens zelfs de finale op Wembley haalde in de Europese Beker voor Bekerwinnaars in 1992-93. RSC Anderlecht kan zich donderdag voor een 10de keer bij de laatste 4 in een Europese beker scharen. Voor KRC Genk, dat ook een vrouwenvoetbalteam heeft in de Super League, zou het een absolute primeur zijn en dan kan het zelfs het meest aantal Europese wedstrijden in één seizoen van FC Basel (dat op 20 staat) evenaren!

Bekijk het lijstje met Belgische clubs die de halve finales haalden in een Europese clubcompetitie:
RSC Anderlecht (9x), Club Brugge (4x), Standard (3x), KV Mechelen (2x), R. Antwerp FC (1x), SK Beveren (1x), RFC Luik (1x), RWDM (1x), R. Union SG (1x), KSV Waregem (1x), Thor Waterschei (1x).

Bekijk het lijste met Belgische clubs die een Europese finale speelden:
RSC Anderlecht (7x), Club Brugge (2x), Standard (1x), KV Mechelen (1x), R. Antwerp FC (1x).

Bekijk het lijste met Belgische clubs die een Europese finale wisten te winnen:
RSC Anderlecht (3x = 2x de Beker voor Bekerwinnaars in 1976 en 1978 en 1x de UEFA Cup in 1983); KV Mechelen (1x de Beker voor Bekerwinnaars in 1988).

U kan de kwartfinales van RSC Anderlecht en KRC Genk volgen via Sporza en via:
UEFA.com – UEFA Europa League