Belgian Red Flame Davina Philtjens heeft mee voor een primeur in het Nederlandse vrouwenvoetbal gezorgd. Ze is met Ajax landskampioen geworden en dat is voor het eerst sinds het ontstaan van het vrouwenvoetbalteam van de club!

Toen in 2012 de Women’s BeNeLeague van start ging begon ook Ajax met vrouwenvoetbal. Het speelde gedurende jaren wellicht het mooiste voetbal in Nederland maar dat leidde niet tot sportief succes. Op vrijdag 19 mei 2017 is het wel gelukt want na de overwinning thuis tegen ADO Den Haag (2-1) in de 5de speelronde van de eredivisie is Ajax voor het eerst Nederlands landskampioen. Ajax kwam in dat duel na 12 minuten op voorsprong na een doelpunt Inessa Kaagman (1-0) maar kort voor de rust kwamen de bezoekers langszij met een doelpunt van Nadine Noordam (1-1). Marjolijn van den Bighelaar zorgde in de 88ste minuut voor het doelpunt dat Ajax met nog 1 speeldag voor de boeg zekerheid gaf over de allereerste titel!

Foto – (c) Ajax

Ajax mag dus voor het eerst rechtstreeks naar de UEFA Women’s Champions League. Het neemt wel afscheid van trainer Ed Engelkes en van ex-Oranje-internationals Daphne Koster en Anouk Hoogendijk die stoppen met voetballen!

Dit waren alle uitslagen op de 5de speeldag in de play-offs voor de titel in Nederland:
Ajax – ADO Den Haag 2-1 (rust: 1-1);
Doelpunten: 12′ Inessa Kaagman 1-0, 45′ Nadine Noordam 1-1, 88′ Marjolijn van den Bighelaar 2-1.

FC Twente – PSV 2-1 (rust: 1-1);
Doelpunten: 20′ Ellen Jansen 1-0, 32′ Nadia Coolen 1-1, 58′ Sherida Spitse 2-1.

Stand: 1. Ajax 5-38, 2. FC Twente 5-33, 3. PSV 5-23, 4. ADO Den Haag 5-23.

Bekijk de video rond Ajax-ADO Den Haag met dank aan Ajax TV:

Bij FC Twente werd na afloop van het gewonnen laatste thuisduel tegen PSV (2-1) afscheid genomen van acht speelsters die FC Twente na dit seizoen verlaten waaronder Belgian Red Flame Lenie Onzia.

Uitslagen – Play Off voor de 5de plaats:
PEC Zwolle – SC Heerenveen (Jassina Blom) 2-3 (rust: 1-0);
Telstar – Achilles ’29 4-1 (rust: 2-1).

Stand: 5. Telstar 5-23, 6. SC Heerenveen 5-21, 7. Achilles ’29 5-11, 8. PEC Zwolle 5-8.