Op woensdag 24 mei 2017 zijn alle ogen gericht op de Friends Arena in het Zweedse Solna waar Ajax en Manchester United zonder Zlatan Ibrahimovic gaan strijden voor de 8ste UEFA Europa League. De vorige grote internationale eindstrijd die daar plaatsvond was de finale van het EK Vrouwenvoetbal 2013 tussen Duitsland en Noorwegen op zondag 28 juli 2013!

Foto – (c) UEFA.com

41.301 toeschouwers waren getuige in Stockholm van een duel tussen twee landen die mekaar 11 dagen eerder ook al hadden ontmoet in de laatste wedstrijd van de groepsfase in Kalmar in groep B. Noorwegen won dat groepsduel met 1-0 dankzij een goal van Ingvild Isaksen in de toegevoegde tijd van de eerste helft waardoor het ook groep B won voor Duitsland.

Noorwegen, de finalist op het EK 2013 in Zweden, vlak voor de aftrap tegen Duitsland in de Friends Arena! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Noorwegen haalde de finale na winst in de kwartfinales tegen Spanje (3-1) en in de halve finale na strafschoppen (4-2) tegen Denemarken nadat het na 120 minuten 1-1 stond. Duitsland bereikte de eindstrijd dankzij een dubbele 1-0 eerst tegen Italië en vervolgens tegen gastland Zweden!

Nadine Angerer redde 2 strafschoppen tijdens de finale van het EK 2013 in de Friends Arena! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De EK-finale 2013 tussen Duitsland en Noorwegen was er vervolgens een met twee gekeerde strafschoppen. Nadat Celia – Okoyino da Mbabi – Sasic de Noorse Cathrine Dekkerhus onderuit haalde hield Nadine Angerer de poging van Trine Ronning met haar knie uit haar doel (29ste minuut). In het begin van de tweede helft lukte de voor Lena Lotzen ingevallen Anja Mittag het enige doelpunt van de wedstrijd op aangeven van Celia – Okoyino da Mbabi – Sasic (1-0, 49ste minuut). Even over het uur werd ook Caroline Graham Hansen nog onderuit gehaald door Jennifer Cramer en Dzsenifer Marozsan maar ook nu redde Angerer de poging van Solveig Gulbrandsen (61ste minuut)! Dankzij het stoppen van deze 2 strafschoppen werd Duitsland opnieuw Europees kampioen en werd Nadine Angerer zelf later verkozen tot wereldspeelster van het jaar!

Toen nog UEFA-voorzitter Michel Platini gaf de trofee van het EK 2013 aan Nadine Angerer en Duitsland! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry