Share

Op donderdag 1 juni 2017 staat in het Cardiff City Stadium in Wales de finale van de UEFA Women’s Champions League 2017 op het programma. Voor het eerst zal de eindstrijd twee Franse ploegen op het veld brengen titelverdediger Olympique Lyonnais en Paris Saint-Germain, dat in 2015 al eens de finale verloor tegen 1.FFC Frankfurt.

Een Europese finale in het vrouwenclubvoetbal zonder een Duits team. Het is exact tien jaar geleden dat dit nog eens gebeurde. In het seizoen 2006/07 waren de finalisten van de toen nog UEFA Women’s Cup Arsenal Ladies en Umea met het Engelse team als winnaar over twee wedstrijden na een doelpunt in de toegevoegde tijd van het eerste duel in Zweden van Alex Scott (90ste + 1′ minuut)!

Bekijk dat doelpunt met dank aan Eurosport TV:

Dit keer staat Olympique Lyonnais voor de 6de keer in de finale (het won in 2011, 2012 en 2016 terwijl het finalist was in 2010 en 2013). Voor PSG is het dus na 2015 de 2de finale. Het is een volledig Frans duel maar toch vond de UEFA een plaatsje voor een Duits tintje. Het kwartet scheidsrechters komt uit Duitsland met Bibiana Steinhaus als hoofdscheidsrechter. Opmerkelijk is hier ook de aanwezigheid van de Belgische Ella De Vries als reservescheidsrechter!

Bibiana Steinhaus, die al wel eens een wedstrijd van de Belgian Red Flames mocht leiden, kan door de afwezigheid van een Duitse club in de finale eindelijk een UWCL-finale fluiten! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In aanloop naar de finale was er bij Lyon twijfel over de beschikbaarheid van Alex Morgan. De Amerikaanse international die zich in het competitieduel van zaterdag 13 mei 2017 tegen PSG blesseerde aan de linkerkuit is na een versnelde revalidatie topfit bevonden voor de eindstrijd. Bij PSG is er de opvallende terugkeer van linksachter Laure Boulleau, die pas sinds kort helemaal hersteld is van een aanslepende blessure, maar ook de twijfelgevallen Sabrina Delannoy (de captain) en de Braziliaanse spits Cristiane zijn aanwezig in Cardiff. PSG mist in Wales Ouleymata Sarr, die in de Franse bekerfinale in Vannes op vrijdag 19 mei 2017 haar strafschop gekeerd zag door Méline Gérard (de invallersdoelvrouw van Lyon), en jeugdprodukt Marie-Antoinette Katoto!

U kan de finale van de UEFA Women’s Champions League op donderdag 1 juni 2017 met aftrap om 20u45 rechtstreeks bekijken op France 2 of volgen via:
UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share