Share

De allereerste finale in de UEFA Women’s Champions League tussen 2 Franse clubteams zal niet lang in de herinnering blijven voor het geleverde spel. De strafschoppenepiloog was daarentegen wel beklijvend!

De UWCL-finale 2017 tussen Olympique Lyonnais en PSG kan bijna beginnen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het was al ruim na elven Belgische tijd toen Katarzyna Kiedrzynek bij een stand van 6-6 de 8ste strafschop voor Paris Saint-Germain nam. Ze plaatste de bal met rechts nipt naast. De Poolse doelvrouw greep zich naar het hoofd en zakte door haar knieën vanwege de teleurstelling. Ze wou zichzelf het liefst ver onder de grond verstopppen zodat niemand haar nog zag. Maar de plicht riep en dus moest ze opnieuw in het doel plaatsnemen om de volgende strafschop van Lyon te stoppen. Sarah Bouhaddi, het sluitstuk van de Franse titelverdediger, deed echter wat de Poolse niet lukte namelijk met rechts binnentrappen en dus won het team van trainer Gérard Prêcheur na de Franse landstitel en de Franse beker (ook al na strafschoppen) nu ook de UEFA Women’s Champions League vanop de stip! De 4de titel in totaal waarmee het nu evenveel eindoverwinningen telt als 1.FFC Frankfurt! Het behalen van de trofee betekende ook dat Olympique Lyonnais de 2de triple op rij en de 3de in totaal veroverde!

De 22.433 toeschouwers in het gezellige Cardiff City Stadium, ook bekend als Ninian Park, kregen echter geen fantastisch Lyon te zien in Wales. Het bracht zelf niet het mooie voetbal dat verwacht werd en het zag iets over het kwartier al sterspeelster Alex Morgan uitvallen. Haar race tegen de klok om de finale te halen was geslaagd maar eens in die eindstrijd viel ze dus vroegtijdig geblesseerd uit tot ontgoocheling van veel van haar toegestroomde fans. PSG speelde net als in de Franse bekerfinale 13 dagen eerder in Vannes fysiek sterk voetbal. Het was hard in de duels en loerde op elke mogelijkheid om in de omschakeling uit te breken en gevaarlijk te zijn wanneer dat mogelijk was. Dat lukte en NPSG kreeg over de volledige wedstrijd gezien ook de beste kansen. Even over het halfuur ging Shirley Cruz aan de haal maar haar poging eindigde op Sarah Bouhaddi (33ste minuut). Iets over het uur lanceerde Cruz dan Marie-Laure Delie en zij trapte de bal en dé kans om het verschil te maken centimeters naast (63ste minuut). Lyon probeerde ook wel maar de vrije trappen en pogingen van Dzsenifer Marozsan, Amel Majri, Ada Hegerberg en Eugénie Le Sommer kenden geen succes!

Het strafschopmoment tussen beide keepers! De Poolse doelvrouw Katarzyna Keidrzynek faalde vanop de stip. Sarah Bouhaddi is klaar om het verdict te vellen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Het was dus wachten op de strafschoppen waarbij de Braziliaanse Cristiane PSG meteen de leiding gaf (0-1) en Amel Majri het evenwicht meteen terugbracht (1-1). Sabrina Delannoy fleurde vervolgens haar afscheid op met een succesvolle poging (1-2) en dan redde Katarzyna Kiedrzynek met een knappe duiksprong de inzet van Eugénie Le Sommer! Even zag het er toen naar uit dat zij de heldin van de avond kon worden maar Sarah Bouhaddi gaf meteen antwoord en hield de poging van Grace Geyoro uit haar doel! Vervolgens trapten Wendie Renard (2-2), Marie-Laure Delie (2-3), Griedge M’Bock (3-3), Formiga (3-4), Saki Kumagai (4-4), Veronica Boquete (4-5), Dzsenifer Marozsan (5-5), Ashley Lawrence (5-6) en Camille Abily (6-6) allen zuiver raak waarna de wedstrijd in Cardiff beslecht werd door de doelvrouwen!

Sarah Bouhaddi loopt aan en verschalkt Katarzyna Kiedrzynek van PSG! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Donderdag 1 juni 2017 – Finale UWCL 2016-17 – Cardiff City Stadium:

Olympique Lyonnais – Paris Saint-Germain 0-0 na verlengingen (7-6 na strafschoppen);
Doelpunten: Geen.
Strafschoppen: Cristiane 0-1, Amel Majri 1-1, Sabrina Delannoy 1-2, Eugénie Le Sommer (gered), Grace Geyoro (gered), Wendie Renard 2-2, Marie-Laure Delie 2-3, Griedge M’Bock 3-3, Formiga 3-4, Saki Kumagai 4-4, Veronica Boquete 4-5, Dzsenifer Marozsan 5-5, Ashley Lawrence 5-6 en Camille Abily 6-6, Sarah Bouhaddi 6-7.

Wendie Renard krijgt de trofee uit handen van Aleksandar Ceferin, de Sloveense voorzitter van de UEFA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lyon speelde met: Sarah Bouhaddi; Griedge M’Bock, Kadeisha Buchanan, Wendie Renard (captain), Amel Majri; Saki Kumagai, Dzsenifer Marozsan, Camille Abily; Eugénie Le Sommer, Ada Hegerberg (60′ Pauline Bremer), Alex Morgan (23′ Elodie Thomis, 107′ Claire Lavogez).
Trainer: Gérard Prêcheur.
PSG speelde met: Katarzyna Kiedrzynek; Eve Périsset (90′ + 4′ Perle Morroni), Sabrina Delannoy, Grace Geyoro, Irene Paredes, Ashley Lawrence; Aminata Diallo (57′ Veronica Boquete), Formiga, Shirley Cruz (captain) (80′ Laura Georges); Cristiane, Marie-Laure Delie.
Traîner : Patrice Lair.

Gele kaarten: 55′ Aminata Diallo (PSG), 66′ Saki Kumagai (Lyon), 81′ Laura Georges (PSG), 115′ Perle Morroni (PSG).
Scheidsrechter: Bibiana Steinhaus (GER)
Toeschouwers: 22.433.

Beijk de volledige strafschoppenreeks op video met dank aan UEFA.com / Sports Time:

Lees nog meer over Olympique Lyonnais – PSG, de finale van de UWCL 2017, via:
UEFA.com

Share