In de 25ste editie van de UEFA Champions League is Real Madrid er op zaterdag 3 juni 2017, 2 dagen na de finale van de UEFA Women’s Champions League, als eerste club in geslaagd de trofee voor het 2de jaar op rij te winnen. Het team van trainer Zinédine Zidane won in het National Stadium of Wales in Cardiff de finale onder gesloten dak overtuigend met 4-1 tegen Juventus, de winnaar van de Italiaanse dubbel dit seizoen die een opmerkelijk sterke campagne speelde maar in de 2de helft van de finale onderuit ging!

Will.I.am centraal tijdens de openingsceremonie van de UEFA Champions League 2017 in Cardiff! Foto – (c) Black Eyed Peas/Pepsi/UEFA

Juventus begon het sterkst aan het duel met een precisieschot van Miralem Pjanic dat gered werd door Keylor Navas (6de minuut) maar bij de eerste aanval van Real Madrid was het meteen raak. Cristiano Ronaldo speelde op rechts naar de oprukkende Dani Carvajal, de Portugees kreeg de bal terug en schoof die met rechts zuiver in de verste hoek (0-1, 20ste minuut). Het 500ste doelpunt van Real Madrid in 25 edities! Juventus gaf zich echter niet gewonnen en het scoorde een fabelachtige gelijkmaker. Leonardo Bonucci verstuurde vanop rechts een diepe bal naar links naar Alex Sandro die het leer met de linkervoet meteen voorgaf naar doel. Gonzalo Higuain controleerde en tikte opzij naar Mario Mandzukic, die op zijn beurt eerst de bal onder controle bracht met de borst vooraleer met een omhaal met rechts over Keylor Navas te besluiten (1-1, 27ste minuut)! De bal had in het volledige traject tot en met de goal de grond niet meer geraakt! Na een mooie eerste helft was de stand bij de rust in evenwicht: 1-1.

Foto – (c) UEFA.com

In de 2de helft werd Real Madrid duidelijk beter. De Koninklijke nam het initiatief en Juventus moest achteruit. Net over het uur spelen werd het 1-2. Casemiro haalde uit met rechts van ruim buiten het strafschopgebied. De bal devieerde op de hiel van Sami Khedira waardoor Gianluigi Buffon kansloos was (1-2, 61ste minuut). Drie minuten later viel de finale in zijn definitieve plooi. Mario Mandzukic verloor de bal die via Dani Carvajal op rechts bij Luka Modric kwam. De Kroaat bediende vervolgens Cristiano Ronaldo aan de eerste paal en hij trapte onhoudbaar over Gianluigi Buffon zijn 12de CL-goal van het seizoen binnen (1-3, 64ste minuut). Juventus lag tegen de touwen. Alex Sandro kopte op aangeven van Dani Alves wel nog naast (82ste minuut) terwijl de ingevallen Juan Cuadrado, die op de voet van Sergio Ramos stapte, uitgesloten werd na een 2de gele kaart (84ste minuut). Real schitterde nog één keer in Wales! Cristiano Ronaldo trapte een vrije trap in de muur maar Marcelo pikte de bal op links op, hij dreef naar binnen en gaf de bal terug naar Marco Asensio, die met links de 1-4-eindstand op het bord zette (90ste minuut). In de 4 minuten toegevoegde tijd mochten de fans van Real Madrid vieren. De supporters van Juventus verdwenen toen al uit het stadion. Het was een fantastische voetbalavond maar dat werd tijdens de kleurrijke openingsceremonie met Will.I.am van de Black Eyed Peas en het nummer ‘I gotta feeling that tonight’s gonna be a good night’ ook al aangekondigd!

UEFA Champions League 2017 – Finale – National Stadium of Wales, Cardiff:

Juventus – Real Madrid 1-4 (rust: 1-1);
Doelpunten: 20′ Cristiano Ronaldo 0-1, 27′ Mario Mandzukic 1-1, 61′ Casemiro 1-2, 64′ Cristiano Ronaldo 1-3, 90′ Marco Asensio 1-4.
Rode kaart: 84′ Juan Cuadrado (Juventus) (na 2x geel).
Scheidsrechter: Felix Brych (Duitsland);
Toeschouwers: 65.842.

Lees over de finale van de UEFA Women’s Champions League:

PS: Sinds de officiële start van de UEFA Champions League in 1992-93 is Real Madrid dus het eerste team dat zijn titel wist te verlengen. In de seizoenen 1989 en 1990 was AC Milan met het Nederlandse trio Gullit-Rijkard-Van Basten onder leiding van trainer Arrigo Sacchi het laatste team dat twee keer op rij de belangrijkste trofee in het Europese clubvoetbal won!