Share

De eerste test van de Belgian Red Flames in de laatste rechte lijn richting hun allereerste eindronde, het EK 2017 in Nederland, is geslaagd. Het team van bondscoach Ives Serneels speelde in Leuven knap gelijk tegen Japan, de verliezende finalist van het voorbije WK!

Vice-wereldkampioen Japan voor het oefenduel in Leuven tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op maandag 5 juni 2017 deden enkele Belgian Red Flames nog mee aan de Hasselt Urban Trial. Ze hadden wellicht nooit gedacht dat het ook tegen Japan in het begin vooral een loopwedstrijd zou worden. Ze liepen achter de Japanse speelsters en vooral achter een bij momenten ongrijpbare bal die door de vice-wereldkampioen zo lang mogelijk in de eigen rangen gehouden werd. Niet meteen leuk om te zien omdat er uit dat vele getik weinig kansen voortkwamen. Na 8 minuten wedstrijd trapte Kumi Yokoyama (AC Nagano Parceiro Ladies) wel op de lat en 3 minuten later ging een poging van Mizuho Sakaguchi (NTV Beleza) naast. Iets voor het kwartier dan toch even een schot van Janice Cayman voor België dat net naast ging (14de minuut) en net voor het halfuur was het opnieuw de speelster van Montpellier die, na een diepe bal van Aline Zeler, van de Japanse captain Saki Kumagai (Olympique Lyonnais) vrije baan kreeg en de boomlange doelvrouw Erina Yamana (JEF United Ichihara Chiba Ladies) tot een eerste tussenkomst dwong (30ste minuut).

De Belgian Red Flames voor de aftrap van het oefenduel op dinsdag 13 juni 2017 in Leuven tegen Japan! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In het laatste kwartier van de eerste helft noteerden we meer doelgevaar met eerst een vrije trap van Kumi Yokoyama, de speelster die afgelopen vrijdag 9 juni 2017 in Breda een prachtige winnende goal scoorde tegen Nederland, nipt naast het doel (32ste minuut), een kopbal van Tine De Caigny na vrije trap van Yana Daniëls gered door Erina Yamane (34ste minuut) en vervolgens nog een schot van Emi Nakajima (INAC Kobe Leonessa) over (39ste minuut) en een poging van alweer Kumi Yokoyama dit keer gered door de secure Diede Lemey (43ste minuut). Op slag van rust zagen we dan een hoekschop van Yana Daniëls aan de rechterkant van het veld. Ze kreeg de bal terug, ging de toegesnelde Nana Ichise op de rand van het strafschopgebied voorbij en trapte knap met links naar de bovenhoek aan de eerste paal. Yamane profiteerde van haar lengte om de pegel uit het dak van het doel te houden (44ste minuut)! Rusten deden we op deze zonnige zomeravond in Leuven met 0-0!

De Japanese Yuika Sugasawa opende de score voor Japan in het oefenduel tegen de Belgian Red Flames, hier met Heleen Jaques en doelvrouw Diede Lemey! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de 2de helft met Gouden Schoen Tessa Wullaert in de plaats van de naar Bristol City vertrekkende Yana Daniëls op het veld kreeg België al heel vroeg een mooie kans toen de Japanse doelvrouw Yamane de bal verspeelde aan Tine De Caigny. De speelster van RSC Anderlecht tikte de bal via Yamane terug naar Janice Cayman maar de sterk acterende Belgian Red Flame trapte de bal met links nog onbegrijpelijk naast (55ste minuut). België kwam beter in de wedstrijd maar het ontsnapte toen bij balverlies van Aline Zeler de ingevallen Yuika Sugasawa (Urawa Red Ladies) niet helemaal kon profiteren en de bal nog over het doel van Diede Lemey trapte (66ste minuut). Korte tijd later was het dan toch raak. Julie Biesmans verkeek zich volledig op een vrije trap van de ingevallen Yuka Momiki (NTV Beleza) en Yuika Sugasawa stond nu wel op de goede plaats om succesvol af te werken (0-1, 69ste minuut). Het kalf leek verdronken want scoren tegen Japan dat zou België toch niet lukken zullen de meeste aanwezigen gedacht hebben. Als je dat gelooft dan onderschat je toch wel deze generatie Belgian Red Flames! Zo bleek ook want 3 minuten later ging Janice Cayman voluit voor een door Tine De Caigny doorgekopte bal rechts op het middenveld, ze kapte zich knap voorbij de Japanse Aya Sameshima (InAC Kobe Leonessa), gaf de gepaste voorzet met links naar de tweede paal waar Elke Van Gorp van bekerwinnaar KAA Gent Ladies klaarstond om schitterend binnen te koppen (1-1, 72ste minuut). Het met iets meer dan 3.000 toeschouwers gevulde Eneco Stadion van Leuven ontplofte! De Belgian Red Flames stonden verdiend op gelijke hoogte met de vice-wereldkampioen na een doelpunt waarop de Rode Duivels zelfs jaloers zouden zijn! In het slotkwartier bleven de Belgian Red Flames zich van hun beste kant tonen en ze kwamen nog dicht bij het winnende doelpunt maar eerst ging een geblokt schot van Tine De Caigny over het doel (87ste minuut) en even later trapte Julie Biesmans op aangeven van de bedrijvige Janice Cayman op de Japanse doelvrouw Yamane (89ste minuut)!

Elke Van Gorp kopt de voorzet van Janice Cayman tegen de Japanse netten. De Belgian Red Flames komen op gelijke hoogte met Japan tijdens het oefenduel in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het bleef dus 1-1, een bijzonder knap resultaat en een sterke collectieve prestatie van de Belgian Red Flames, die met nog een maand voor de boeg al klaar zijn voor het EK. Maar de weg is nog lang. Het komt er nu vooral in de komende weken op aan de voetjes op de grond te houden, de rust te bewaren en vooral overbelasting en blessures te vermijden. Ook de uitwedstrijden op bezoek bij Spanje en uit bij Frankrijk worden straks mooie waardemeters voor dit vaak onderschat team waarna het thuisduel tegen Rusland met een nieuwe overwinning vertrouwen moet geven voor het enorm belangrijke eerste groepsduel op zondag 16 juli 2017 in Doetinchem tegen Denemarken. Let wel, dan pas gaat het om de knikkers en zullen we weten hoever deze groep Belgian Red Flames op het EK kan geraken. Met dit prestigieus resultaat tegen Japan al op de erelijst is de aanzet alvast veelbelovend!

De fans van de Belgian Red Flames juichen na het knappe gelijkspel in Leuven tegen Japan! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dinsdag 13 juni 2017 – Vrienschappeljke wedstrijd – Eneco Stadion, Leuven:

België – Japan 1-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 69′ Yuika Sugasawa 0-1, 72′ Elke Van Gorp 1-1.

België speelde met: België: Diede Lemey; Imke Courtois, Heleen Jaques, Aline Zeler (captain), Laura Deloose; Elien Van Wynendaele, Julie Biesmans; Yana Daniëls (46′ Tessa Wullaert), Tine De Caigny (90′ + 1′ Nicky Van den Abbeele), Elke Van Gorp (80′ Davina Philtjens); Janice Cayman (90′ + 1′ Davinia Vanmechelen).
Kwamen niet in actie: Nicky Evrard, Sofie Van Houtven, Maud Coutereels, Charlotte Tison, Sara Yüceil, Sarah Wijnants, Jana Coryn, Laura De Neve.
Bondscoach: Ives Serneels.

Japan speelde met: Erina Yamane; Hikari Takagi, Saki Kumagai (captain), Nana Ichise (46′ Aya Sameshima); Emi Nakajima (74′ Ayumi Oya), Yu Nakasato (90′ Hikaru Naomoto), Mizuho Sakaguchi, Yui Hasegawa, Ami Sugita (46′ Mayu Sasaki); Mina Tanaka (46′ Yuika Sugasawa), Kumi Yokoyama (67′ Yuka Momiki).
Kwamen niet in actie: Ayaka Yamashita, Kaede Nakamura, Rin Sumida, Mami Ueno.
Bondscoach: Asako Takakura.

Doelpunten: 69′ Yuika Sugasawa 0-1, 72′ Elke Van Gorp 1-1.
Gele kaarten: 86′ Yuka Momiki (Japan), 90′ + 2′ Laura Deloose (België).
Scheidsrechter: Ivana Martincic (Kroatië);
Assistent-scheidsrechters: Gordana Katusic (Kroatië) en Maja Petravic (Kroatië).
4de scheidsrechter: Bérengére Pierart (België).

Bekijk de volledige fotoreportage rond België – Japan van David Catry en Dirk Vuylsteke:
Sportpix.be

Luister naar interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share