Share

Na hun topprestatie op zaterdag 17 juni 2017 tegen Rusland wachtte de Belgian Cats op maandagmiddag 19 juni 2017 het beslissende groepsduel tegen Letland, een land waartegen ze nooit eerder gewonnen hadden, met als inzet een rechtstreeks ticket voor de kwartfinale op het EK 2017 in het Tsjechische Praag.

Veel tijd om uit te rusten en na te genieten van hun stunt tegen Rusland hadden de Belgian Cats dus niet in Praag. Ze begonnen met dezelfde vijf als tegen Rusland wel goed aan het duel tegen Letland en stonden na het eerste kwart mooi 16-10 voor maar het was al snel duidelijk dat de Belgian Cats niet de supervorm hadden zoals afgelopen zaterdag. In het tweede kwart werd Letland sterker en het kwam al op gelijke hoogte bij 24-24. Het evenwicht leek hersteld maar via Antonia Delaere, speelster van het jaar in België, ging het team van bondscoach Philip Mestdagh toch nog met een nipte 35-33-voorsprong rusten.

In het derde kwart kregen de Belgian Cats het bijzonder moeilijk. Anete Steinberga zette Letland, dat zonder sterspeelster Elina Babkina verder moest, voor het eerst op voorsprong (39-37) en na succesvolle vrijworpen van Kristine Vitola stond het plots zelfs 49-40 voor Letland! Nu zorgden de korven van Kyara Linskens en Emma Meesseman dat de schade voor België na het derde kwart beperkt bleef tot 51-44.

In het begin van het vierde kwart zorgden nieuwe vrijworpen van Kitija Laksa eerst voor 53-44 maar dan konden de Belgian Cats toch terugslaan. Dankzij 6 punten van Ann Wauters en 2 van Marjorie Carpreaux werd het op wilskracht 53-52 maar dan sloeg Kitija Laksa opnieuw toe met een driepunter en zo liep Letland weer uit: 56-52. Met opnieuw 2 punten van Ann Wauters en 2 succesvolle vrijworpen van Kim Mestdagh kwamen de Belgian Cats op 1 minuut 55 van het einde terug op gelijke hoogte: 56-56! Vervolgens zette Emma Meesseman België opnieuw op voorsprong 56-58 maar via Anete Steinberga werd het 58-58. Met nog een minuut te gaan lukte Antonia Delaere dan bijzonder knap de 58-60 en na een onderschepte bal zorgde Ann Wauters voor 58-62! Marjorie Capreaux sprong in de armen van de vrouwelijke basketballegende en de Belgische bank veerde recht! De kwartfinale op het EK 2017 in Praag was binnen!

De Belgian Cats hebben voorlopig hun ‘Time to shine’ met beide handen gegrepen en ze hebben de vrouwelijke sportzomer (met ook nog EK’s voor de Belgian Red Flames en de Yellow Tigers) fantastisch ingezet! Op donderdag 22 juni 2017 spelen ze in de kwartfinale tegen de winnaar van het barrageduel Hongarije – Italië met als inzet een ticket voor het WK in Spanje dat van 22 tot en met 30 september 2018 zal gespeeld worden! Wie had dat voor de start van het tornooi durven hopen?

Bekijk de hoogtepunten van het EK-duel Letland – België in Praag met dank aan FIBA:

Voor alle statistieken rond Letland – België:
FIBA.com – Eurobasketwomen 2017

Voor nog meer over de Belgian Cats en een supportersreis naar hun slotduels op zaterdag 24 en zondag 25 juni 2017 kan U terecht op hun Facebookpagina!

Foto – (c) Belgian Cats

Voor meer over de Belgian Red Flames en de Yellow Tigers:
Vrouwenteam.be

Share