Met Oostenrijk – Zwitserland in Deventer stond niet alleen een burenduel op het programma, het was ook het enige duel in de groepsfase tussen twee debutanten op een EK-eindronde. Later op de dag begon Frankrijk, de organisator van het WK 2019 aan het tornooi tegen Ijsland!

Nina Burger, hier met Caroline Abbé in de rug, besliste het duel met een vroeg doelpunt! Foto – (c) UEFA/Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images

De Alpenderby bij een temperatuur van 29 graden was Duits gekleurd want naast een 20-tal speelsters die in de vrouwelijke Bundesliga uitkomen werd het duel ook nog geleid door Bibiana Steinhaus, die straks als eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Bundesliga bij de mannen mag fluiten. Oostenrijk zorgde voor de verrassing bij hun EK-debuut, Zwitserland ontgoochelde ondanks het feit dat het eerder al op het WK 2015 in Canada stond en vorig jaar nog het Olympisch kwalificatietornooi in Nederland speelde. Er viel slechts één doelpunt en dat kwam van de voet van Nina Burger, de Oostenrijkse captain, die alleen voor doel niet faalde in de afwerking (1-0, 15de minuut).

Manuela Zinsberger van Oostenrijk haalde het schot van Vanessa Bernauer uit de winkelhaak! Foto – (c) UEFA.com

In dit duel viel ook de eerste rode kaart op dit EK 2017. Rahel Kiwic hield de uitbrekende Nina Burger vast en mocht als allereerste op dit tornooi voortijdig het veld verlaten (60ste minuut). Een kwartier voor tijd kwam de ingevallen Vanessa Bernauer, ploeggenote van Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg, het dichtst bij de gelijkmaker maar de Oostenrijkse doelvrouw Manuela Zinsberger die ook in Duitsland voor Bayern München speelt tikte de bal uit de winkelhaak in hoekschop!

De Oostenrijkse Sarah Puntigam werd in de Adelaarshorst van Deventer uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd in de Alpenderby tegen Zwitserland. Ze kreeg de trofee uit handen van UEFA Technical Observer en voormalig Belgisch bondscoach Anne Noé. Foto – (c) UEFA

In Tilburg won Frankrijk later op de avond het duel tegen Ijsland met 1-0. Frankrijk domineerde, Ijsland verdedigde stug. Het enige doelpunt kwam er vier minuten voor het einde van de wedstrijd nadat de ingevallen Elin Jansen in het strafschopgebied Amandine Henry onderuit trok. Eugénie Le Sommer trapte de strafschop binnen en schonk Les Bleues zo een eerste driepunter op dit tornooi (1-0, 86ste minuut)!

Er werd voor elke bal gestreden in Tilburg hier met Sara Björk Gunnarsdottir (Ijsland) en Camille Abily (Frankrijk). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke