Share

Maandag 24 juli 2017 is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het Belgische vrouwenvoetbal. Om 20 uur 45 staat dan in het Koning Willem II-stadion van Tilburg de vrouwelijke derby der lage landen op het programma tussen de Belgian Red Flames, voor de gelegenheid thuisploeg, tegen de Oranje Leeuwinnen, de organisator van dit EK 2017!

Vooraf werd er vaak gespeculeerd over de laatste wedstrijd in de groepsfase van het EK 2017 tussen België en Nederland. Zou het een wedstrijd worden tussen 2 ploegen die uitgeschakeld zouden zijn of misschien een duel waarbij één team al zeker was van de kwalificatie? Neen, het is uiteindelijk een duel waarbij zowel voor Nederland als België heel veel op het spel staat. De inzet is een kwartfinale op het EK 2017. Nederland stond daar eerder al eens in 2009 in Finland toen het zelfs de halve finale haalde, België nog nooit. De Belgian Red Flames spelen bij hun grote debuut meteen ook voor het eerst voor een plaatsje bij de laatste 8 op een EK-eindronde.

Het wordt ongetwijfeld een spannend duel maar of er ook mooi voetbal zal te zien zijn dat blijft een vraagteken? De inzet is immers bijzonder groot want een kwalificatie betekent niet alleen extra prestige maar ook nog eens een bijkomende 200.000 euro voor de KNVB of de KBVB of wie weet voor allebei als er een voor beide landen gunstig resultaat bij Noorwegen-Denemarken in Deventer uit de bus komt.

Jackie Groenen, het nummer 14 van de Oranje Leeuwinnen, kan een beslissende rol spelen in deze derby der lage landen! Foto – (c) KNVB

Het wordt ook een heel speciaal duel voor Jackie Groenen die na haar jeugdinterlands voor Nederland in 2013/2014 even in beeld kwam bij de Belgian Red Flames maar uiteindelijk na het te lang aanslepen van allerlei procedures toch weer bij vrouwelijk Oranje terechtkwam en nu dus tegen België gaat spelen op het EK voor een plaatsje in de kwartfinales!

Ook Lieke Martens, die sukkelt met een enkelblessure en twijfelachtig is voor het duel tegen België, en Vanity Lewerissa hebben een band met ons land. Ze speelden allebei eerder voor Standard! Davina Philtjens, die de cult Red Flame van de fans geworden is tijdens dit EK, speelde het voorbije seizoen voor Nederlands landskampioen en bekerwinnaar Ajax!

De Belgian Red Flames kregen na hun winst tegen Noorwegen inmiddels een open brief van Roberto Martinez, de bondscoach van de Rode Duivels! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Red Flames kregen ondertussen ook een open brief van Roberto Martinez, de bondscoach van de Rode Duivels, zo meldde Het Laatste Nieuws op de hoofdpagina van de sportkrant van maandag 24 juli 2017. Hij vraagt aan de Belgian Red Flames om in de eerste plaats te genieten van dit slotduel in de groepsfase. Dat kan U thuis in de zetel, op café, of via Uw tablet ook doen want de wedstrijd is opnieuw rechtstreeks te zien op Eén vanaf 20u25 met commentaar van Eddy Demarez of anders kan U ook nog terecht op NPO 1.

Voor nog meer over de Belgian Red Flames:
Vrouwenteam.be

Lees het artikel over Jackie Groenen van Annemarie Postma:

VI

Voor interviews met speelsters op dit EK 2017:
Vrouwenteam TV

Bibiana Steinhaus, die op 24 november 2016 in Leuven de laatste ontmoeting tussen de Belgian Red Flames en Nederland leidde, is opnieuw de scheidsrechter voor het burenduel! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

PS: De scheidsrechter komt met Bibiana Steinhaus uit Duitsland. Zij floot ook de vorige vrouwelijke derby der lage landen, het oefenduel op 24 november 2016 in Leuven dat België met 3-2 won! De assistenten zijn Katrin Rafalski uit Duitsland, Sian Massey uit Engeland en de 4de scheidsrechter is Kateryna Monzul uit Oekraïne!

Share