Share

Precies een maand geleden begon het EK Vrouwenvoetbal met de Belgian Red Flames in Nederland. Het tornooi was op alle vlakken een overweldigend succes. Toch is er voorlopig nog maar één kandidaat voor de editie van 2021 en dat is Engeland. De vraag die alle fans van de Belgian Red Flames zich stellen is waarom de KBVB zich niet kandidaat stelt voor de editie van 2021. Dat zorgt immers voor een dubbele zekerheid. Je bent zeker van kwalificatie en het vrouwenvoetbal blijft in de kijker staan!

De Belgische fans waren massaal aanwezig op het EK 2017 in Nederland! Dat smaakt naar meer! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Red Flames plaatsten zich in 2016 voor de allereerste keer voor een groot tornooi namelijk het EK 2017 in Nederland. Bij hun debuut wonnen ze 1 wedstrijd (2-0 tegen Noorwegen) en behaalden ze 3 punten. Daarmee deden ze even goed als die andere EK-debutanten Portugal en Schotland. Zwitserland, dat ook voor het eerst aan de aftrap stond, kwam op 4 punten uit. Oostenrijk bereikte zelfs de halve finales (na 2 overwinningen en een gelijkspel in de groepsfase en een dubbel gelijkspel na verlengingen met strafschoppen tot gevolg in de wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling). De volgende doelstelling wordt het WK 2019 in Frankrijk waar het in een groep met EK-deelnemers Italië en Portugal naast Roemenië en Moldavië een kans heeft om zich te plaatsen.

Vele fans zouden een EK Vrouwenvoetbal in 2021 met plezier tegemoet zien! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nog verder vooruitkijkend komen we bij het EK 2021 terecht. Ook dat moet een doelstelling zijn voor de KBVB en de zich verder ontwikkelende Belgian Red Flames. De KBVB liet de voorbije weken bij monde van CEO Koen De Brabander en technisch directeur Chris Van Puyvelde meerdere keren weten dat ze iets voor het Belgische vrouwenvoetbal willen doen in de eerste plaats voor de competitie. Ook Marc Lesenfants, lid van het Uitvoerend Comité en voorzitter van het Belgische vrouwenvoetbal, geeft aan dat er meer voor deze sport moet gebeuren. Zelfs de Pro League zou en ging, volgens CEO Pierre François, het Belgische vrouwenvoetbal meer geld geven. Tot op vandaag is van dit alles weinig in huis gekomen. De clubs krijgen nog altijd geen eurocent extra en een visie voor de toekomst van het Belgische vrouwenvoetbal is er niet! Een bond die een beetje vooruitdenkt zou zich onmiddellijk kandidaat stellen voor het EK Vrouwenvoetbal in 2021. Zeker als je weet dat je voor zo’n tornooi geen nieuw nationaal Stadion nodig hebt (wat eventueel een probleem zou kunnen zijn voor vice-voorzitter Bart Verhaeghe). Met speelplaatsen zoals de Versluys Arena in Oostende, de Ghelamco Arena in Gent, het vernieuwde Regenboogstadion in Waregem, het Veolia Stadion Achter de Kazerne in Mechelen, de Luminus Arena in Genk, Stayen in Sint-Truiden (waar je zelfs op een hotel beroep kunt doen) en Den Dreef (of beter gezegd het King Power Stadion) in Leuven heb je al 7 plaatsen waar er gespeeld kan worden. Dan kan er tussen Brugge (Jan Breydel), Brussel (Constant Vanden Stockstadion) en Luik (Sclessin) of wie weet tegen dan Antwerpen nog een beetje pokerspel gespeeld worden om wie eventueel de finale van het EK 2021 mag krijgen …

De Ghelamco Arena in Gent is meer dan geschikt voor een EK Vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Of er bij de KBVB en de verantwoordelijken in het Belgische voetbal inmiddels een lichtje gaat branden weten we niet, wij kunnen enkel maar aan de toekomst denken en de voorzet geven …

Herbekijk nog eens alle doelpunten op het EK 2017 in Nederland:
UEFA TV

Voor interviews rond het Belgische en internationale vrouwenvoetbal:
Vrouwenteam TV

PS: in 1997 werd het tornooi voor het eerst met 8 landen gespeeld en sindsdien vond het plaats in volgende landen: in Noorwegen & Zweden (1997), in Duitsland (2001), in Engeland (2005), in Finland (2009 en voor het eerst met 12 landen), in Zweden (2013) en in Nederland (2017 en voor het eerst met 16 landen).

Share