Share

Op vrijdag 18 augustus 2017 gaat in Duitsland met het duel Bayern München – Bayer 04 Leverkusen voor de 55ste keer de Bundesliga van start. Voor het eerst in de lange geschiedenis van deze topcompetitie zal dit seizoen ook een vrouwelijke scheidsrechter wedstrijden mogen fluiten.

De 38-jarige Bibiana Steinhaus krijgt na 10 jaar ervaring in de 2de Bundesliga en wedstrijden in de Duitse beker (zoals vorige week nog het duel tussen derdeklasser Chemnitzer FC en Bayern München) de eer maar nog niet op de eerste speeldag. De politieagente uit Hannover heeft dus al een lange en moeilijke weg naar de top afgelegd voor ze bij een van de volgende speeldagen op het hoogste niveau zal mogen optreden. Ze floot het voorbije jaar overigens niet alleen bij de mannen maar ook nog bij de vrouwen (zoals de finale van de UEFA Women’s Champions League in Cardiff tussen Lyon en PSG) en ze was aanwezig op het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland waar ze o.a. de vrouwelijke derby der lage landen België – Nederland in Tilburg floot en ook meer dan eens optrad als 4de scheidsrechter waaronder de EK-finale tussen Nederland en Denemarken in Enschede!

De scheidsrechters in Duitsland zagen voor het nieuwe seizoen overigens hun vergoeding om een duel te fluiten ook stijgen van 3.800 euro per wedstrijd naar 5.000 euro! Op de start van de vrouwelijke Bundesliga met de Belgische Gouden Schoen Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg) en doelvrouw van de Belgian Red Flames Justien Odeurs (FF USV Jena) is het nog even wachten. Die staat op zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 op het programma.

De West-Vlaamse Tina Tyteca heeft de ambitie om op het hoogste niveau te fluiten, ook bij de mannen! Foto – (c) Patje Cosyn

In België zagen we op het hoogste niveau bij de mannen in 2011 voorlopig met Ella De Vries en Anne Cheron wel al vrouwelijke assistent-scheidsrechters aan het werk in de Juplier Pro League maar iemand die de leiding had over een wedstrijd nog niet. De West-Vlaamse Tina Tyteca heeft de ambitie om ooit op het hoogste niveau te fluiten. Zover is het echter nog niet. Tina Tyteca is ook het komende seizoen aktief in de Belgische Super League bij de vrouwen en ze werd uitgenodigd om begin oktober in de eerste voorronde van het EK WU17 in Azerbeidzjan te fluiten waar het gastland het in groep 3 opneemt tegen Spanje, Ijsland en Montenegro!

Melden we ook nog dat er op deze vrijdag 18 augustus 2017, een dag na de terreuraanslag in Barcelona, eveneens wordt afgetrapt in de Primera Division in Spanje. De start van de Liga Iberdrola bij de vrouwen staat in het weekend van 2 en 3 september 2017 op het programma. Ook daar hebben we met Lisa Smellers inmiddels een Belgische speelster die voor Villareal CF Feminino uit gaat komen in de Segunda Division, op het tweede niveau dus.

Lees ook nog over Bibiana Steinhaus:
L’Equipe

Lees over Ella De Vries:
Jobat.be

Lees over Anne Cheron:
RTBF

Lees ook nog over Tina Tyteca:
Vrouwenteam.be

Lees meer over Lisa Smellers bij Villareal CF Feminino in Spanje:
Vrouwenteam.be

PS: Bayern München – Bayer 04 Leverkusen is op vrijdag 18 augustus 2017 rechtstreeks te zien op ZDF vanaf 20 uur 15!

Share