Share

Op weg naar het EK 2013 in Zweden liep het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam, dat wel vier op zes haalde tegen de latere kwartfinalist Ijsland, de kwalificatie al vroeg mis na een te vermijden gelijkspel thuis tegen Noord-Ierland. De geschiedenis zou zich straks wel eens kunnen herhalen nu Servië op weg naar het EK 2017 een puntendeling afdwong op Belgische bodem.

Na het aperitief, wat Bosnië-Herzegovina in deze groep was, kregen de Belgian Red Flames op maandag 30 november 2015 in Leuven met Servië het voorgerecht gepresenteerd. Zelfs Eric ‘de Leeuw’ Gerets maakte dit keer tijd vrij om zich ondanks het hondenweer onder de meer dan 3.500 toeschouwers naar Stadion Den Dreef te begeven om de avonturen van het Belgische nationale vrouwenteam te aanschouwen.

Hij zag dat het team van bondscoach Ives Serneels de wedstrijd meteen stevig in handen nam met pogingen van Cécile De Gernier en Janice Cayman (allebei naast) en een voorzet van Elke Van Gorp in de handen van de bezoekende doelvrouw. Net voor het kwartier dan toch even paniek toen Marija Radojicic na een terugspeelbal van Davina Philtjens en een onoplettendheid van doelvrouw Justien Odeurs nipt naast besloot (13de minuut).

De ‘Vlammetjes’ reageerden op deze wake up call met een nieuwe aanvalsgolf. Tessa Wullaert dwong Jasna Djordjevic (ex-Eva’s Tienen) tot het toestaan van een eerste hoekschop die, nadat de Sparkle 2015 die kort nam naar Elke Van Gorp, door Maud Coutereels naast gekopt werd. De rechtsachter van Servië, die twee seizoenen in België speelde, zou ook de bal in hoekschop 2 en 3 verwerken en bij die derde corner was het raak! Tessa Wullaert draaide de bal vanop links met de rechtervoet naar binnen en Sara Yüceil kopte aan de eerste paal knap binnen (1-0, 17de minuut) voor haar tweede doelpunt als Belgian Red Flame! De luidsprekers konden aan op Den Dreef voor de muziek van Ellie Goulding “Cause we got the fire, fire, fire and we gonna let it burn, burn, burn, burn …”

Sara Yuceil, hier aan de bal met Dina Blagojevic van Servië in de rug, kopte de Belgian Red Flames na een hoekschop van Tessa Wullaert op voorsprong! Foto - Dirk Vuylsteke

Sara Yuceil, hier aan de bal met Dina Blagojevic van Servië in de rug, kopte de Belgian Red Flames na een hoekschop van Tessa Wullaert op voorsprong! Foto – Dirk Vuylsteke

België leek op weg naar een makkelijke overwinning en ondanks het feit dat Davina Philtjens een eerste hoekschop moest toestaan bleef het Belgische combinatiespel goed verlopen en ook mooi om te zien. Janice Cayman trapte de bal over (25ste minuut), een voorzet van Davina Philtjens vond geen afwerker aan de tweede paal (26ste minuut), een schot van Tessa Wullaert kende geen succes (27ste minuut) en een halve volley van Sara Yüceil ging over net als een mooie aanval van achteruit opgebouwd en besloten door Elke Van Gorp (32ste minuut). Ondanks het miezerige weer met felle regen en wind bleef België over Servië heen lopen en we noteerden nog een schot van Sara Yüceil dat over doel ging (33ste minuut) gevolgd door twee acties die ook wel een doelpunt hadden kunnen opleveren.

En toen gaf België de bal plots cadeau aan Servië. Rechtsachter Janice Cayman speelde naar binnen in de richting van Cécile De Gernier, die niet hard genoeg doorgleed om Marija Radojicic van de bal te houden. Elien Van Wynendaele kon vervolgens niet meer corrigeren waarna die altijd op de loer liggende spits van Servië de bal diep kon spelen richting Jovana Damnjanovic. Maud Coutereels misrekende zich dan ook nog eens volledig waarna de spits van SC Sand kinderlijk eenvoudig Davina Philtjens kon uitschakelen en de bal met rechts zuiver in de hoek voorbij de uitgekomen doelvrouw Justien Odeurs tegen de netten trapte (1-1, 38ste minuut). Verbazing alom, de eerste tegengoal in deze EK-kwalificatiecampagne was een weggeefgoal, een opeenstapeling van kleine fouten die door de beste speelster van Servië maximaal uitgebuit werd. Dit zorgde voor een plotse ommekeer in het wedstrijdgebeuren. Wat een makkelijke overwinning leek te gaan worden werd plots een moeilijke opdracht en met dat gegeven in de hoofden sleepte België zich vervolgens ook naar de rust.

Servische vreugde op Den Dreef in Leuven na de gelijkmaker van Jovana Damnjanovic. Foto - Dirk Vuylsteke

Servische vreugde op Den Dreef in Leuven na de gelijkmaker van Jovana Damnjanovic. Foto – Dirk Vuylsteke

Na de teamtalk in de kleedkamer halfweg vuurde Servië meteen van bij de aftrap van de tweede helft een raket af naar het Belgische doel maar de poging van Nevena Damjanovic was niet zuiver genoeg om Justien Odeurs te verontrusten waarna België opnieuw het initiatief nam. Een vrije trap van Cécile De Gernier werd een vijfde hoekschop voor Tessa Wullaert die door Aline Zeler naast gekopt werd (48ste minuut) en onmiddellijk daarna volgde een pegel met rechts van de speelster van VfL Wolfsburg die op de lat belandde (49ste minuut). Pech of een voorteken dat het niet de avond van de Belgian Red Flames was?

Nog geen minuut later was het weer bijna raak maar de voorzet of was het een schot van Tine De Caigny ging rakelings naast. Twee minuten later probeerde de middenvelder van Lierse het nog eens maar nu stond Susanne Nilsson in de weg. België bleef aandringen met pogingen van Janice Cayman (over), een voorzetschot van Tessa Wullaert (op het dak van het doel) en een vrije trap van Cécile De Gernier op de bezoekende keeper.

Meer dan een uur gespeeld en met nog altijd een gelijke stand op het bord drong een wissel zich op. Aangezien je thuis altijd moet winnen tegen een team dat lager gerangschikt staat en in mogelijkheden ook zwakker is mocht je dan verwachten dat er een derde spits op het veld zou komen zeker als je met Jana Coryn de topschutter (met 12 goals in 9 duels) van de Super League op de bank hebt zitten. Dat zou Buffalo Hein Vanhaezebrouck, de coach van het beste Belgische voetbalteam op dit ogenblik (titelverdediger KAA Gent), ongetwijfeld gedaan hebben. Maar Ives Serneels, de bondscoach van het nationale vrouwenvoetbalteam, had een ander idee en bracht de na een blessure nog niet helemaal terug op topniveau spelende Lien Mermans in op het middenveld in de plaats van Sara Yüceil, die voorlopig het enige Belgische doelpunt in dit duel lukte. De bondscoach durfde met andere woorden geen risico te nemen en wisselde positie voor positie (64ste minuut) en hij deed dat nog geen tien minuten later nog eens over toen hij Audrey Demoustier op de plaats van Cécile De Gernier plaatste (73ste minuut). Tussenin zag Aline Zeler een knap schot op aangeven van Tessa Wullaert in hoekschop gekeerd door de Servische doelvrouw Susanne Nilsson en even later trapte Davina Philtjens naast.

Er waren zowel fans van BelgIë als Servië aanwezig bij dit duel en ook op de hoofdtribune bovenaan! Foto - Dirk Vuylsteke

Er waren zowel fans van BelgIë als Servië aanwezig bij dit duel en ook op de hoofdtribune bovenaan! Foto – Dirk Vuylsteke

Na een nieuw schot van Aline Zeler op de keeper, een voorzetschot vanop links van Elke Van Gorp door de doelvrouw over het doel in hoekschop getikt en een poging van Audrey Demoustier over vond de bondscoach het elf minuten voor het slot dan toch tijd om Jana Coryn in te brengen (79ste minuut). Drie minuten later verraste de spits van Lierse de Servische verdediging bijna toen ze na een diepe bal van Davina Philtjens nog net tussen Nikoleta Nikolic en de doelvrouw opdook om de bal te onderscheppen maar die vervolgens op het natte veld niet goed onder controle kreeg om succesvol af te ronden (83ste minuut).

De slotfase was aangebroken en het stond nog altijd 1-1 maar België bleef met de moed der wanhoop proberen. Doelvrouw Susanne Nilsson groeide vervolgens nog uit tot de heldin van de bezoekers toen ze eerst een poging van Audrey Demoustier nog over het doel in hoekschop tikte en vervolgens ook nog met de voet Maud Coutereels, na een voorzet van Tessa Wullaert die verlengd werd door Aline Zeler, in extremis van het winnende doelpunt hield. Het Belgische publiek claimde in de toegevoegde tijd nog een strafschop wegens vermeend handspel maar de Belgian Red Flames bleven uiteindelijk steken op een gelijkspel (1-1).

België - Servië: 1-1 was de stand vlak na de rust maar ook de eindstand! Foto - Dirk Vuylsteke

België – Servië: 1-1 was de stand vlak na de rust maar ook de eindstand! Foto – Dirk Vuylsteke

België kon het overwicht van de eerste helft niet in doelpunten omzetten en het is dus al na het voorgerecht tegen Servië het maximum en twee belangrijke punten op weg naar het EK 2017 in Nederland kwijt. Met 7 op 9 blijft alles nog mogelijk maar het is bijzonder jammer te moeten vaststellen dat het dit puntenverlies voornamelijk aan zichzelf te wijten heeft. Kansen werden in het begin van de wedstrijd niet afgemaakt, het tempo lag vooral in een deel van de tweede helft te laag en ook de passing was te vaak te onzorgvuldig. Neem daarbij de te late inbreng van een derde spits en je komt tot dit mindere resultaat waardoor je een riante uitgangspositie met het oog op de kwalificatie onnodig uit handen geeft. De aanval is de beste verdediging maar niet iedereen is daar in dit land blijkbaar van overtuigd.

PS: Vooraleer België op vrijdag 8 april 2016 uit tegen Engeland speelt en op dinsdag 12 april 2016 thuis tegen Estland in Leuven krijgt het eerst nog een voorbereiding met de eerste deelname aan de prestigieuze Algarve Cup in Portugal. De mogelijkheden voor het vrouwenvoetbal bij de KBVB zijn dus echt niet meer te vergelijken met pakweg vijf jaar geleden toen het nog allemaal behelpen was.

Bekijk de video met de hoogtepunten van dit duel met dank aan de KBVB:

Voor nog meer over België – Servie:
Website UEFA

Bekijk de fotoreportage van David Catry en Dirk Vuylsteke rond België – Servië:
Sportpix.be

Share