Twee dagen na de doortocht van Kylian Mbappé, Edinson Cavani en de duurste voetballer aller tijden Neymar Junior met Paris Saint-Germain in het Constant Vanden Stockstadion in Anderlecht was het de beurt aan de Belgian Red Flames om op Den Dreef in Leuven Roemenië partij te geven op weg naar het WK 2019 in Frankrijk!

Roemenië vlak voor de aftrap van de WK-kwalificatiewedstrijd in Leuven tegen de Belgian Red Flames op vrijdag 20 oktober 2017! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het was van 2009 geleden dat België toen nog onder leiding van Anne Noë nog eens tegen Roemenië gespeeld had. Destijds waren het 4 oefenduels met verschillende resultaten: in Leuven en Kessel-Lo eind maart van dat jaar werd het 0-0 en 1-2 en in Campina in september 2009 won België eerst met 2-7 en verloor het vervolgens 4-3. Maar 8 jaar later is het vrouwenvoetbal toch al een flink stuk geëvolueerd en ondertussen hebben de Belgian Red Flames een flinke stap vooruit gemaakt en al deelgenomen aan een EK-eindronde terwijl Roemenië zich precies een jaar geleden in de barrages stuk beet op Portugal (0-0 in Lissabon en 1-1 na verlengingen in Cluj-Napoca), de volgende tegenstander van de Belgian Red Flames nu dinsdag 24 oktober 2017 in Penafiel.

De Belgian Red Flames op vrijdag 20 oktober 2017 in Leuven vlak voor de aftrap van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië! Foto – (c) Sportpix.be/David Catry

Cosmina Dusa mocht de wedstrijd onder leiding van de Noorse scheidsrechter Marte Soro op gang trappen maar het was België dat het initiatief nam en op zoek ging naar een eerste doelpunt terwijl Roemenië op alle mogelijke manieren de Belgische drang naar voor probeerde af te blokken met o.a. een gele kaart voor Maria Ficzay tot gevolg (16de minuut). Ondanks de vele kansen lukte het scoren voor België pas net voor het halfuur toen Janice Cayman op aangeven van de inmiddels in Engeland voetballende Julie Biesmans knap het openingsdoelpunt tegen de netten kopte (1-0, 30ste minuut). Zeven minuten later stuurde Nicky Van Den Abbeele Janice Cayman de diepte in, de speelster van Montpellier was sneller dan de Roemeense Maria Ficzay en het stond 2-0 (37ste minuut). Maar dan trapte Nicky Van Den Abbeele plots in het eigen strafschopgebied na een voorzet vanop rechts de bal tegen Tine De Caigny aan. De bal sprong de hoogte in en de Roemeense Cosmina Dusa nam het leer met rechts in volley op de slof waardoor het een minuut na het 2de Belgische doelpunt 2-1 werd (38ste minuut), meteen de ruststand.

Janice Cayman, de captain van de Belgian Red Flames, juicht na het scoren van het openingsdoelpunt in Leuven tegen Roemenië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Onmiddellijk na de pauze verkeek Nicky Van Den Abbeele zich dan plots op een bal. Laura Rus was bij de pinken, dreef op naar doel en rondde met links beheerst en perfect voorbij Jusien Odeurs in de hoek af (2-2, 53ste minuut). Een aardverschuiving want buurland Frankrijk en het WK 2019 lagen plots 500 kilometer verder weg. De Belgian Red Flames bleven echter na enkele wissels ook (met o.a. de 99ste cap voor Aline Zeler) op zoek gaan naar het winnende doelpunt en na een voorzet van Laura Deloose zorgde Gouden Schoen Tessa Wullaert dit keer met een zuivere kopbal in de hoek van het doel verdedigd door Andreea Paraluta, drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd, voor de bevrijdende treffer (3-2, 87ste minuut). Een nipte overwinning dus voor België en de perfecte start aan de WK-campagne met 6 op 6. Toekomende dinsdag 24 oktober 2017 is Portugal de volgende tegenstander voor het team van bondscoach Ives Serneels on the road to the World Cup France 2019!

De ingevallen Yana Daniëls aan de bal met de Roemeense captain Ioana Bortan in de buurt. Maud Coutereels, die ook inviel, kijkt toe! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

WK-kwalificatiewedstrijd 2019 – Groep 6 – Vrijdag 20 oktober 2017 – Den Dreef, Leuven;

België – Roemenië 3-2 (rust: 2-1);
Doelpunten: 30′ Janice Cayman 1-0, 37′ Janice Cayman 2-0, 38′ Cosmina Dusa 2-1, 53′ Laura Rus 2-2, 87′ Tessa Wullaert 3-2.