Share

Rode Duivel Jan Vertonghen is met zijn 97 caps al heel dichtbij maar het is Aline Zeler die het op dinsdag 24 oktober 2017 volgens de statistieken van de KBVB als allereerste Belgische voetballer tot in de club van 100 schopte! Zij werd na het WK-kwalificatieduel van de Belgian Red Flames in Penafiel tegen Portugal door haar ploeggenoten, de technische staf en bondscoach Ives Serneels eventjes in de bloemetjes gezet.

Bondscoach Ives Serneels feliciteert zijn captain Aline Zeler voor het bereiken van dit aantal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Over de interlands bij de vrouwen is er soms twijfel. Sommige interlands worden dubbel geteld, andere zijn plots niet meer terug te vinden. Volgens de KBVB staat captain Aline Zeler, geboren op 2 juni 1983, inmiddels op 100 interlands en dus mocht ze het symbolische truitje met dat cijfer 100 op de rug na de in Penafiel tegen Portugal gewonnen WK-kwalificatieinterland in ontvangst nemen van bondscoach Ives Serneels en dat onder luid applaus van de technische staf, van haar collega Belgian Red Flames en van de meegereisde fans. Afgelopen zomer stond het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam voor het eerst op een EK-eindronde en nu schreven ze een nieuw stukje voetbalgeschiedenis want Aline Zeler is op dit ogenblik immers de allereerste Belgische voetballer die zich op die bijzondere status mag beroepen.

Bekijk de overhandiging van het truitje met het cijfer 100 door bondscoach Ives Serneels dankzij Vrouwenteam TV:

Bekijk de video van vierende Belgian Red Flames met Aline Zeler dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar het interview met Aline Zeler na het bereiken van de 100 interlands dankzij Vrouwenteam TV:

PS: In de VS heeft Kristine Lilly 354 interlands voor het nationale team gespeeld. Zij is de absolute recordhouder wereldwijd. In Duitsland kwam Birgit Prinz tot 214 interlands, in Frankrijk telt Sandrine Soubeyrand er 198 en de Nederlandse met de meeste interlands achter haar naam is Annemieke Kiesel-Griffioen, ooit teamgenote van Femke Maes bij FCR 2001 Duisburg, die 156 keer het truitje van de Oranje Leeuwinnen droeg. Femke Maes zelf zou volgens een andere bron zelfs 110 interlands gespeeld hebben maar dat aantal werd nooit bevestigd door de KBVB. Aline Zeler, die tegenwoordig voor RSC Anderlecht uitkomt, debuteerde in het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam op woensdag 31 augustus 2005 op het Sportcomplex De Singel in Strombeek in de kwalificatiewedstrijd voor het WK 2007 in China tegen Finland. Het werd een 0-3-nederlaag. Bij de mannen is de speler met het meeste interlands ooit de Egyptenaar Ahmed Hassan, die ooit nog voor RSC Anderlecht speelde. Hij kwam tussen 29 december 1995 en 22 mei 2012 tot 184 interlands!

Share