Op de dag dat Fanny Lecluyse op de 200 meter schoolslag goud pakte op het EK kortebaan zwemmen in het Israelische Netanya stond in Wondelgem ook de laatste achtste finale van de Beker van België op het programma tussen KAA Gent Ladies en bekerhouder Lierse.

Jana Coryn, afgelopen maandag nog geen kwartiertje op het veld bij de Belgian Red Flames in het EK-kwalificatieduel tegen Servië, lukte al na drie minuten op aangeven van Silke Demeyere de openingstreffer (0-1). De topschutter van de Super League met 12 doelpunten was de figuur van het eerste kwartier van dit bekertreffen met nog een bal tegen de lat (9de minuut) en een afgekeurde goal waarvan iedereen zich afvroeg of het wel buitenspel kon zijn na de voorzet achteruit van Sheryl Merchiers (12de minuut). Maar goed, de scheidsrechter beslist en dus bleef het 0-1. Lierse bleef wel domineren en kansen afdwingen. Elke Van Gorp dwong Nicky Evrard (KAA Gent Ladies) tot een redding (22ste minuut) en Justine Vanhaevermaet mikte naast (26ste minuut). Even over het halfuur kreeg Lien Mermans dan de bal op rechts en ze zorgde met een mooie lob over de Gentse doelvrouw voor het tweede bezoekende doelpunt (0-2, 34ste minuut). Vier minuten voor de rust kreeg Elke Van Gorp dan de bal toegespeeld van Nicky Evrard. Het was een sinterklaasgeschenk dat door de speelster van Lierse eenvoudig met links in een open doel werd binnengetrapt (0-3, 41ste minuut).

Silke Demeyere (Lierse), hier in strijd met Margaux Van Ackere (KAA Gent Ladies) zorgde voor drie assists in dit bekerduel. Foto - Paul Dijkmans

Silke Demeyere (Lierse), hier in strijd met Margaux Van Ackere (KAA Gent Ladies) zorgde voor drie assists in dit bekerduel. Foto – Paul Dijkmans

De vrouwelijke Buffalo’s kwamen met twee nieuwe gezichten (Sylvana Tieleman en Pauline Windels die de geblesseerde Elien Van Wynendaele en Chiara Steyvers aflosten) aan de aftrap van de tweede helft en na bijna tien minuten kon Taika De Koker dan een eerste schot voor KAA Gent Ladies richting doel afvuren maar de bal ging naast (54ste minuut). Aan de overkant trof Tine De Caigny dan weer met een fantastisch schot de lat terwijl Lien Mermans de rebound ook vanop afstand in hoekschop gekeerd zag door Nicky Evrard (57ste minuut). Net voor het uur en na een dubbele wissel (Caroline Berrens en Silke Leynen voor Tine De Caigny en aanvoerster Lien Mermans) stuurde Silke Demeyere dan Elke Van Gorp diep. Haar schot werd in eerste instantie nog gered door Nicky Evrard maar tegen de rebound had de Gentse goallie geen verhaal (0-4, 59ste minuut). Liv Aerts kwam dan nog Elena Dhont vervangen (65ste minuut) maar ook dat kon Lierse niet afstoppen. Silke Demeyere kapte zich knap vrij op links, verstuurde de voorzet op maat richting doel en daar dook Elke Van Gorp op om haar derde goal van de namiddag en de vijfde voor de bekerhouder tegen de netten te koppen (0-5, 68ste minuut). Na een vrije trap van Chloë Vande Velde twintig minuten voor tijd probeerde Bieke Vandenbussche het dan voor de thuisploeg met het hoofd maar zonder succes. In het laatste kwartier brak Lierse nog eens uit. Sheryl Merchiers dwong Nicky Evrard met een knap schot tot een redding in hoekschop (78ste minuut) waarna de mooiste actie van de thuisploeg volgde. Sylvana Tieleman ging door aan de linkerkant en gaf de bal voor naar Amber Maximus die Justien Odeurs voor het eerst op de proef stelde. De doelvrouw van de Belgian Red Flames redde knap met de voet in hoekschop! Lore Asselberghs kwam nog Elke Van Gorp vervangen en Lierse kwam nog dicht bij een zesde goal maar Nicky Evrard tikte het schot van Jette van Vlerken in hoekschop (83ste minuut). Het bleef bij die 0-5 in een wedstrijd waarin bekerhouder Lierse eenvoudig voorbij KAA Gent Ladies ging en dus begin februari 2016 de tegenstander wordt van uittredend landskampioen Standard in de kwartfinale van de Belgische beker.

Nicky Evrard (KAA Gent Ladies) zit er verslagen bij. Er stond geen maat op de heel bedrijvige bekerhouder Lierse. Foto - Paul Dijkmans

Nicky Evrard (KAA Gent Ladies) zit er verslagen bij. Er stond geen maat op de heel bedrijvige bekerhouder Lierse. Foto – Paul Dijkmans

Luister naar reacties na KAA Gent Ladies – Lierse:

Dit waren alle doelpuntenmakers in de achtste finales van de Beker van België:
KAA Gent Ladies – Lierse 0-5 (rust: 0-3);
Doelpunten: 3′ Jana Coryn 0-1, 34′ Lien Mermans 0-2, 41′ Elke Van Gorp 0-3, 59′ Elke Van Gorp 0-4, 68′ Elke Van Gorp 0-5.

KSK Heist – DV Famkes Merkem (1ste klasse) 2-1 na verlengingen (rust: 1-0, na 90 min: 1-1);
Doelpunten: 15′ Sharon Goemaere 1-0 owngoal, 80′ Debbie Decoene 1-1, 115′ Stephanie Suenens 2-1.

Massenhoven (1ste klasse) – OH Leuven 2-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 78′ Nathalie Daneels 0-1 owngoal, 84′ Jolien Baeten 1-1, 90′ Jolien Baeten 2-1.

Standard – DVC Eva’s Tienen 4-1 (rust: 2-1);
Doelpunten: 11′ Aline Zeler 1-0, 13′ Aline Zeler 2-0, 44′ Lenie Onzia 2-1, 59′ Sanne Schoenmakers 3-1, 89′ Cécile De Gernier 4-1.

VC Dames E. Aalst (1ste klasse) – KAA Gent Ladies B (1ste klasse) 0-3 (rust: 0-1);
Doelpunten: Marie Minnaert 0-1, Annelien Vangansbeke 0-2, Mariam Abdulai Toloba 0-3.

RSC Anderlecht B (1ste klasse) – RSC Anderlecht 1-5 (rust: 1-2);
Doelpunten: 8′ Noémie Gelders 0-1, 24′ Megane Lerinckx 1-1, 40′ Laura De Neve 1-2, 46′ Laura De Neve 1-3, 49′ Lola Wajnblum 1-4, 89′ Justine Blave 1-5.

SV Zulte Waregem (1ste klasse) – Lierse B (1ste klasse) 2-1;
Doelpunten: 38’ Celien Guns 0-1, 46’ Athina Vercaemer 1-1, 79′ Ulrike De Frère 2-1.

Kontich (1ste klasse) – Ladies Genk 1-6 (rust: 0-4);
Doelpunten: Elke Meers 0-1, Elke Meers 0-2, Stevie Malagrida 0-3, Stevie Malagrida 0-4, Lucinda Michez 1-4, Stevie Malagrida 1-5, Stevie Malagrida 1-6.

Dit zijn de kwartfinales van de Beker van België voor zaterdag 6 februari 2016 om 15 uur: