Share

Viervoudig wereldkampioen Italië ontbreekt straks op het WK 2018 in Rusland. De Squadra Azzurra slaagde er in tegenstelling tot hun vrouwelijke collega’s op het EK 2017 in Nederland niet in te scoren en te winnen tegen Zweden!

Noch in Stockholm (1-0-verlies afgelopen vrijdag 10 november 2017) noch in het kolkende San Siro in Milaan (0-0 op maandagavond 13 november 2017) wist het team van bondscoach Gian Piero Ventura een doelpunt te maken tegen het op papier minder sterke elftal van Zweden dat al voor de start van de WK-kwalificatiecampagne afscheid nam van icoon Zlatan Ibrahimovic. Dat ene doelpunt na 61 minuten van de ingevallen Jakob Johansson dat in de Friends Arena van Solna afweek op het been van Daniele De Rossi en de legendarische doelman Gianluigi Buffon versloeg bezorgde het Zweden van bondscoach Janne Andersson het 29ste ticket voor deelname aan het WK 2018 in Rusland.

Gianluigi Buffon wordt na de uitschakeling getroost door bondscoach Gian Piero Ventura! Foto – (c) FIGC

Italië ontbrak in het verleden tweemaal op een WK. Op het allereerste WK in 1930 in Uruguay en op het WK 1958 in Zweden toen Brazilië daar met de 17-jarige Pelé voor het eerst wereldkampioen werd en dat nadat de Squadra onder leiding van bondscoach Alfredo Foni in de kwalificatie verloor in Windsor Park (Belfast) tegen Noord-Ierland (2-1). Ook voor doelman Gianluigi Buffon komt er een einde aan een droom. Hij wordt niet de allereerste voetballer ooit die aan 6 WK’s zal deelnemen. De doelman van Juventus, die in 2006 in Berlijn nog wereldkampioen werd met Italië, had graag op dat podium afscheid genomen. Zijn vertrek bij het Italiaanse nationale elftal is inmiddels al een feit want in San Siro tegen Zweden speelde Buffon zijn 175 en allerlaatste interland voor de Squadra! Opmerkelijk is dat ook doelman Dino Zoff, wereldkampioen met Italië in 1982, op 41-jarige leeftijd afscheid nam van het Italiaanse nationale team op een identieke wijze, na een uitschakeling op weg naar een groot toernooi tegen Zweden. Dat gebeurde op zondag 29 mei 1983 toen Italië in Göreborg met 2-0 verloor en zo uitgeschakeld was voor het EK 1984!

Bekijk een samenvatting van Zweden – Italië op zondag 29 mei 1983 in Göteborg met dank aan RAI:

Inmiddels zijn er 29 landen (waaronder de Rode Duivels) geplaatst voor de 21ste editie van het WK Voetbal. Daar komen de volgende dagen nog 3 landen bij namelijk de winnaars van de barrageduels Ierland-Denemarken (heen: 0-0), Peru- Nieuw-Zeeland (heen: 0-0) en Australië – Honduras (heen: 0-0). Na Chili, de voorbije 2 edities winnaar van de Copa America, en Nederland 2x WK-finalist en in 2014 nog derde in Brazilië is nu ook Italië (wereldkampioen in 1934, 1938, 1982 en 2006) er dus al zeker niet bij. Voor het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk ligt alles nog open. Italië neemt het daar in kwalificatiegroep 6 op tegen de Belgian Red Flames met de heenwedstrijd op dinsdag 10 april 2018 in Italië en de terugwedstrijd op dinsdag 4 september 2018 in Leuven!

PS: Zweden – Italië eindigde op het voorbije EK 2017 in Nederland op dinsdag 25 juli 2017 op 2-3. Op de Vijverberg in Doetinchem scoorden achtereenvolgens Daniela Sabatino (0-1, 4de minuut), Lotta Schelin (1-1 op strafschop, 14de minuut), Daniela Sabatino (1-2, 37ste minuut), Stina Blackstenius (2-2, 47ste minuut) en Cristiana Girelli (2-3, 85ste minuut). Ondanks de winst was Italië uitgeschakeld in de groepsfase. Zweden plaatste zich wel voor de kwartfinales waarin het vervolgens onderuit ging tegen Nederland, de latere Europese kampioen!

Voor meer daarover ga naar:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Bekijk ook de Italiaanse selektie voor het uitduel in Portugal op dinsdag 28 november 2017:
FIGC

Share