Share

Op zondag 19 november 2017 stond op het trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven de klassieker in het Nederlandse vrouwenvoetbal tussen PSV en Ajax op het programma. Vanuit Belgisch oogpunt een leuke affiche met vier ex-speelsters van Standard op het veld.

Sara Yüceil speelde als een nummer 10 centraal op het middenveld bij PSV! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Bij PSV vonden we centraal rechts in de verdediging Kim Mourmans terug, Belgian Red Flame Sara Yüceil maakte de overstap van het Franse Olympique Marseille naar Eindhoven terwijl Vanity Lewerissa inmiddels aan haar 3de seizoen links op de flank bij het team van trainer Nebojsa Vuckovic bezig is. Zij was overigens met doelvrouw Angela Christ aanwezig in de EK-selektie van de Oranje Leeuwinnen die de voorbije zomer in eigen land Europees Kampioen werd!

Het team van Ajax staat blijft ook na het bezoek aan PSV alleen bovenaan in de Nederlandse Eredivisie! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Ook Ajax Amsterdam heeft met Davina Philtjens een ex-speelster van Standard in de rangen. De Belgian Red Flame, die afgelopen zomer tijdens het EK een cultheldin werd, is inmiddels een vaste waarde aan de linkerkant bij de eenmalige Nederlandse landskampioen (2017) in het vrouwenvoetbal. Ze scoorde wel pas vorige zondag 12 november 2017 op De Toekomst thuis tegen SC Heerenveen haar allereerste competitiegoal voor de club die inmiddels ook al 2 keer de KNVB-beker won en dat telkens ten koste van PSV (2014 en 2017).

Bekijk het doelpunt van Davina Philtjens in Ajax – SC Heerenveen met dank aan Ajax TV:

Naast 5 Europese kampioenen (Stefanie van der Gragt, Lisa van der Most, Kelly Zeeman, Desiree van Lunteren en Sisca Folkertsma) speelt sinds afgelopen zomer ook Belgian Red Flame Nicky Van Den Abbeele (ex-Cerkelladies Brugge, Club Brugge, Lierse SK en RSC Anderlecht) sinds afgelopen zomer in Amsterdam maar tijdens het duel in Eindhoven kwam ze niet in actie!

Een volgepakte tribune op het trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven voor het duel tussen PSV en Ajax! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Het massaal aanwezige publiek zag een leuke wedstrijd die al vroeg openbrak toen Vanity Lewerissa na een mooie 1-2 met de Amerikaanse Kim De Cesare doelvrouw Lize Kop van Ajax kansloos liet (1-0, 4de minuut). Daarna kwam Ajax beter in de wedstrijd maar in de eerste helft wist het de kansen niet om te zetten in doelpunten. Op aangeven van Liza van der Most vanop rechts kopte Marjolein van den Bighelaar in het begin van de tweede helft aan de tweede paal de gelijkmaker tegen de netten (1-1, 50ste minuut) waarna de Amerikaanse Kim De Cesare met een op het eerste zicht zware blessure per brancard het veld moest verlaten (56ste minuut).

Kim De Cesare, die hier nog Merel van Dongen uitschakelt, liep korte tijd later een zware blessure op! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Na een onderbreking van acht minuten leek Ajax sterker te hervatten en het kreeg na 73 minuten ook een terechte strafschop na een fout van Maureen Sanders op de na de wissel van Kim Oudemast inmiddels captain geworden Desiree van Lunteren. De Europees kampioene, die voor de 150ste keer voor Ajax uitkwam, nam zelf de bal op en trapte met rechts zuiver en onhoudbaar haar 4de competitiedoelpunt van het seizoen in de rechterbenedenhoek van Angela Christ (1-2, 74ste minuut).

De strafschop van Desiree van Lunteren ging zuiver in de hoek binnen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

PSV ging daarna nog wel op zoek naar de gelijkmaker maar noch Vanity Lewerissa noch gelegenheidsspits Aniek Nouwen kenden hierbij succes terwijl Stefanie van der Gragt bij een misverstand met doelvrouw Lize Kop haar fout nog net voor de doellijn wist te herstellen! Zo werd het een zure eerste thuisnederlaag van het seizoen voor PSV terwijl Ajax ongeslagen en leider blijft.

***DIGEST:

Nederlandse Eredivisie Vrouwen – Zondag 19 november 2017 – Trainingscomplex De Herdgang, Eindhoven;


PSV – Ajax 1-2 (rust: 1-0);

Doelpunten: 4′ Vanity Lewerissa 1-0, 50′ Marjolein van den Bighelaar 1-1, 74′ Desiree van Lunteren 1-2 op strafschop.
Gele kaart: 73′ Maureen Sanders (PSV) (voor de strafschopfout op Desiree van Lunteren).

PSV speelde met:
Angela Christ; Yvonne Van Schijndel, Kim Mourmans, Aniek Nouwen, Maureen Sanders (’78 Zsofia Rácz); Jeslynn Kuijpers (captain), Sara Yüceil, Kirsten Koopmans; Mauri Van de Wetering; Kirsten Koopmans, Kim DeCesare (65′ Kristina Erman) en Vanity Lewerissa (90′ + 3′ Pleun Raaijmakers).
Trainer: Nebojsa Vuckovic.

Ajax speelde met: Lize Kop; Liza van der Most, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen, Davina Philtjens; Desiree van Lunteren, Loïs Oudemast (captain) (68′ Lucienne Reichardt), Kelly Zeeman, Marjolijn van den Bighelaar; Inessa Kaagman (90′ + 1′ Kay-Lee de Sanders), Antoinette Payne (57′ Linda Bakker).
Trainer: Benno Nihom.

Scheidsrechter: Lizzy van der Helm;
Assistent-scheidsrechters: Natasja Krijt-Van Der Linden en Diane Snoeren;
4de scheidsrechter:
Liesbeth van Meerkerk.

Luister naar Desiree van Lunteren (Ajax):


Luister naar Sara Yüceil (PSV):

Luister naar Davina Philtjens (Ajax):

Dit waren alle uitslagen op de 9de speeldag in de Nederlandse Eredivisie:
Achilles ’29 – PEC Zwolle 1-1;
SC Heerenveen – Excelsior Barendrecht 2-0;
VV Alkmaar – ADO Den Haag 4-3;
PSV – Ajax 1-2;
FC Twente bye

De stand ziet er als volgt uit:

1. Ajax 8-20 (16-5);
2. FC Twente 8-17 (21-4);
3. VV Alkmaar 8-13 (14-16);
4. PEC Zwolle 8-11 (18-15);
5. ADO Den Haag 8-11 (13-11);
6. SC Heerenveen 8-11 (11-10);
7. PSV 8-9 (14-10);
8. Achilles’29 8-8 (7-17);
9. Excelsior Barendrecht 8-0 (4-30).

Dit is het programma van de 10de speeldag op vrijdag 1 december 2017:

FC Twente – PEC Zwolle;
VV Alkmaar – SC Heerenveen;
PSV – Excelsior Barendrecht;
Achilles ’29 – Ajax.
ADO Den Haag bye.

Ook nog melden dat
Nederland eerst nog 2 WK-kwalificatieinterlands richting Frankrijk 2019 speelt op vrijdag 24 november 2017 in Senec tegen Slowakije en op dinsdag 28 november 2017 in Nijmegen tegen Ierland!

Bekijk de fotoreportage van Paul Dijkmans rond PSV – Ajax via:

Fotopagina Paul Dijkmans

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Inmiddels is de ernst van de blessure van Kim De Cesare duidelijk geworden. Bij nader onderzoek in het Sint Anna ziekenhuis is gebleken dat de Amerikaanse spits van PSV haar scheenbeen heeft gebroken. Haar wacht dus een lange revalidatie. Ook deze redactie wenst Kim De Cesare veel beterschap en een voorspoedig herstel toe!

Share