Share

Het Uitvoerend Comité van de UEFA heeft op donderdag 7 december 2017 bekendgemaakt dat Brussel geen speelstad zal zijn voor het EK 2020 mannenvoetbal! Een logische beslissing als je weet dat er 2,5 jaar voor de start van het tornooi zelfs nog geen bouwvergunning is voor het nog te bouwen Eurostadion maar vooral een blamage voor de Europese hoofdstad van Europa, voor België als land en niet in het minst voor de KBVB zelf!

De openingswedstrijd van het EK 2020 wordt dus niet zoals tijdens het EK 2000 in België en Nederland in Brussel gespeeld. Toen, op zaterdag 10 juni 2000, begonnen de Rode Duivels met een 2-1-overwinning in het Koning Boudewijnstadion tegen Zweden dankzij goals van Bart Goor en Emile Mpenza. Voor het openingsduel van het EK 2020 viel de keuze dit keer op de Italiaanse hoofdstad en het Olympisch Stadion van Rome. Misschien wel een troost voor het Italiaanse voetbal na het missen van het WK 2018.

Terwijl Cardiff en Stockholm de grootste kandidaten leken om vervolgens de groepswedstrijden van Brussel over te nemen is het uiteindelijk Londen dat profiteert. In het vernieuwde stadion van Wembley zullen nu in totaal 7 wedstrijden kunnen bekeken worden want dat stadion was al verzekerd van beide halve finales en de finale van het EK 2020!

Op het EK 2020 worden de groepswedstrijden dit keer niet alleen over 2 landen verdeeld zoals in 2000 (België en Nederland), 2008 (Oostenrijk en Zwitserland) en 2012 (Polen en Oekraïne) het geval was maar over verschillende Europese landen. De UEFA gaf inmiddels ook de gekoppelde steden per eindrondegroep vrij.

Dat worden voor groep A Rome en Baku (Azerbeidzjan), voor groep B Sint-Petersburg (Rusland) en Kopenhagen (Denemarken), voor groep C, Amsterdam (Nederland) en Boekarest (Roemenië), voor groep D Londen (Engeland) en Glasgow (Schotland), voor groep E Bilbao (Spanje) en Dublin (Ierland) en voor groep F München (Duitsland) en Boedapest (Hongarije). De afspraak is dat elk van de 24 landen die zich plaatsen voor het EK 2020 en die ook een speelstad hebben minstens 2 wedstrijden in eigen huis gaan spelen in de groepsfase.

Na het WK 2018 in Rusland en het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk zal U dus in 2020 al zeker in Engeland, Nederland of Duitsland terecht kunnen als U dat tornooi wil meemaken. In België kan U door het eigen belang en amateurisme van veel betrokkenen (politici en voetballeiders) daarvoor dus niet terecht. Hopelijk gaat er bij die beleidsmensen en verantwoordelijken nu eens een lichtje branden en stellen ze zich wel kandidaat voor het EK Vrouwenvoetbal in 2021 want daar is geen Eurostadion voor nodig, de stadions voor zo’n tornooi zijn al beschikbaar (KV Oostende, SV Zulte Waregem, Club Brugge, KAA Gent, OH Leuven, KV Mechelen, KRC Genk, RSC Anderlecht, Standard, …) en zoals het recente EK 2017 in Nederland bewees is de beleving daarrond voor de fans op zijn minst even plezant! En het zou ook nog een enorme boost zijn voor de Belgian Red Flames want dan zijn zij al meteen zeker van deelname aan dat tornooi!

Lees nog meer over het EK 2020 via:
UEFA.com

Lees hoe Italië het WK 2018 in Rusland misliep:
Vrouwenteam.be

Lees nog meer over het EK 2021:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share