Op maandagavond 5 februari 2018 stond de topaffiche in de Franse D1 Féminine op het programma tussen landskampioen, bekerwinnaar en UWCL-titelverdediger Olympique Lyonnais en Montpellier, de club van Belgian Red Flame Janice Cayman.

Ada Hegerberg bekeek de wedstrijd aan de zijde van haar vader in de tribune! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Er kwamen 681 toeschouwers opdagen in het Stade Groupama Training Center, het mini-stadion dat vlakbij het Parc OL in Décines-Charpieu ligt waar de Rode Duivels op het voorbije EK 2016 nog onderuit gingen tegen Italië. Het veld lag er goed bij maar het mistige weer en de temperatuur nodigde niet meteen uit om lang buiten te blijven. Er waren ook wat opmerkelijke afwezigen bij beide teams. Bij de thuisploeg bleven aanvoerster Wendie Renard (geblesseerd aan de enkel) en de Noorse Ada Hegerberg (de topschutter van de competitie sukkelt immers met de rug) langs de kant. Ook Montpellier moest enkele afwezigheden opvangen. De Nederlandse Anouk Dekker, Sandra Toletti en de Spaanse Virginia Torrecilla waren er niet bij en dat noopte trainer Jean-Louis Saez om Clarisse Le Bihan en Marion Torrent op het middenveld te zetten en Belgian Red Flame Janice Cayman naar de rechtsachterpositie te schuiven.

Belgian Red Flame Janice Cayman (17) stond dit keer op de rechtsachter bij Montpellier. Hier ziet ze hoe Camille Abily een voorzet trapt! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Lyon, het team met het maximum van de punten, domineerde vanaf het begin en Montpellier werd teruggedrongen. Een doelpunt hing al vroeg in de lucht maar de afwerking bij de thuisploeg liet te wensen over. Kort voor de rust mochten de fans van Lyon dan toch juichen toen Dzsenifer Marozsan een een-twee opzette met Eugénie Le Sommer. Marozsan kwam vrij en kon de bal van dichtbij eenvoudig binnentrappen (1-0, 43ste minuut). Montpellier moest zich in de eerste helft tevreden stellen met een voorzet van Sofia Jakobsson overgenomen door Marie-Charlotte Léger maar de bal kwam niet in de buurt van het doelkader (40ste minuut)!

Dzsenifer Marozsan, hier aan de bal, zorgde voor de doelpunten voor Lyon! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Ook in de tweede helft bleef Lyon domineren. Dzsenifer Marozsan trof op het uur eerst met een schot de onderkant van de lat maar bij een vrije trap vanop links acht minuten later was het wel raak. De Duitse balvirtouse trapte het leer met rechts over Méline Gerard in het dak van het doel (2-0, 68ste minuut). De beslissing was gevallen. Lyon zou ook na deze speeldag het maximum van de punten behouden en een grote stap zetten richting twaalfde landstitel op rij. In de toegevoegde tijd kon Montpeller waar Janice Cayman de volledige wedstrijd speelde wel nog de eer redden toen Sakina Karchaoui met een vrije trap vanop links het hoofd vond van de Zweedse Linda Sembrant (2-1, 90ste + 2′ minuut).

De jarige Delphine Cascarino, hier aan de bal tussen 3 speelsters van Montpellier, mocht invallen in de 2de helft! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

14de speeldag in de D1 Féminine:

Lyon – Montpellier 2-1 (rust: 1-0);
Doelpunten: 43′ Dzsenifer Marozsan 1-0, 68′ Dzsenifer Marozsan 2-0, 90′ + 2′ Linda Sembrant 2-1.

Dit waren de andere uitslagen van het voorbije weekend:

PSG – Guingamp 2-0 (rust: 1-0);
Doelpunten: 36′ Eve Perisset 1-0, 53′ Jennifer Hermoso Fuentes 2-0.

Albi-Lille 0-0 (rust: 0-0);

De 17-jarige Salma Bacha is een nieuw gezicht in de verdediging van Lyon! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

12.Marseille 14-9 (13-29);

In het toekomende weekend staan de achtste finales van de Franse beker op het programma.
Voor Lille, het team van Belgian Red Flames Jana Coryn, Maud Coutereels en Silke Demeyere dat al uitgeschakeld is in het bekertornooi, is er dan een inhaalwedstrijd in de competitie voorzien tegen Paris FC!

Nog melden dat er in totaal slechts 7 doelpunten vielen op deze 14de speeldag in de Franse D1 Féminine. Dat is een historisch diepterecord. Het vorige record was genoteerd op de 15de speeldag in het seizoen 2015-16 toen er in 6 duels slechts 9 doelpunten vielen.

Voor nog meer over de Franse D1 Féminine en de transfer van Davinia Vanmechelen naar PSG: