Share

De 64ste editie van het Gala van de Gouden Schoen werd op woensdag 7 februari 2018 voor het eerst in Paleis 12 op de Heizel gehouden met publiek en met Natalia als muziekentertainer van dienst. Een goeie 4.500 fans en geïnteresseerden was aanwezig op de tribunes en tijdens de rechtstreekse uitzending op VTM. Was de Nederlander Ruud Vormer (Club Brugge) al weken uitgeroepen tot de niet te kloppen winnaar bij de mannen dan was de uitkomst dit keer bij de vrouwen iets minder zeker. Ook Tessa Wullaert, de winnares van de eerste editie, was zich daar van bewust. Twee Gouden Schoenen op rij veroveren is immers geen must!

De gedachtengang leek te kloppen want er waren bij de vrouwen wel wat kapers op de kust. Davina Philtjens won op clubniveau zowel de Nederlandse titel als de KNVB-beker met Ajax en ze groeide op het voorbije EK bij de vrouwen uit tot een cultfiguur bij de Belgian Red Flames. Vraag was of die populariteit bij de fans ook bij de stemming tot uiting zou komen. Aline Zeler werd opnieuw kampioen met RSC Anderlecht, stapte voor de 2de keer over naar RSC Anderlecht, en rondde de 100 caps als Belgisch international. Elke Van Gorp zorgde dan weer voor het allereerste doelpunt ooit van de Belgian Red Flames op een EK-eindronde, ze won de Beker van België met KAA Gent en ze stapte over naar RSC Anderlecht. Janice Cayman won geen titels of bekers met haar club Montpellier in Frankrijk maar ze werd in 2017 ook de captain van de Belgian Red Flames! Davinia Vanmechelen werd als jonge belofte voor het tweede jaar op rij landskampioen met Standard, ze trok naar KRC Genk Ladies en ze kreeg veel lof van de media en enkele internationale coaches voor haar optredens bij de Belgian Red Flames met vorige week tijdens de mercato nog een onverwachte overstap naar de Franse topclub PSG tot gevolg! Tine De Caigny werd na haar terugkeer uit Noorwegen naar RSC Anderlecht nog sterker en ze maakte een bijzonder belangrijk kopbaldoelpunt dat de Belgian Red Flames uit bij Portugal 3 punten bezorgde op weg naar het WK 2019 in Frankrijk. Verder waren er ook nog Julie Biesmans, die altijd bleef geloven in een verlenging van de landstitel van Standard, een late zomertransfer naar het Engelse Bristol City maakte en vooral door de collega’s bij de Belgian Red Flames enorm gewaardeerd wordt. Laura Deloose veroverde een vaste stek als rechtsachter bij de nationale ploeg, ze heeft een tomeloze inzet en ze maakte ook indruk met haar goeie inworpen op het EK! Heleen Jaques tenslotte staat gekend als een goeie centrale verdediger en motivator bij RSC Anderlecht die ook op het voorbije EK bij de Belgian Red Flames de afweer moest verzorgen.

Het Laatste Nieuws had zijn stercolumnist Jan Mulder in de maand januari 2018 naar de stage van de Belgian Red Flames uitgestuurd om nog een laatste waarneming te doen. De ex-speler van Ajax en RSC Anderlecht mocht ook het podium op om de laatste 3 kandidaat winnaars bekend te maken. Het ging uiteindelijk nog tussen Tessa Wullaert (die als eerste vrouwelijke Gouden Schoen voor het eerst landskampioen werd in Duitsland en daar ook voor de 2de keer de Beker won), Janice Cayman en Davina Philtjens.

Om 22u23 kwam het definitieve en voor sommigen misschien ook wel verrassende resultaat. Janice Cayman was de winnares van de tweede editie van de vrouwelijke Gouden Schoen en de speelster van Montpellier won zo dus voor het eerst de belangrijkste individuele trofee in het Belgische voetbal! Janice Cayman kreeg van de jury bestaande uit 89 mensen uit de omkadering van de Belgian Red Flames, bestuurders, trainers, ex-speelsters en journalisten in totaal 216 punten en ze bleef daarmee 33 punten voor op eerste achtervolger Tessa Wullaert en 51 op Davina Philtjens, die derde werd! De nummers 1 en 2 van vorig jaar hadden dus gewisseld van plaats!

Deze redactie feliciteert Janice Cayman met het behalen van haar eerste Gouden Schoen!

Ruud Vormer van Club Brugge won de 64ste Gouden Schoen bij de mannen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Daarna was het nog even wachten tot ook Ruud Vormer van Club Brugge zoals verwacht de Gouden Schoen bij de mannen won. Hij was de winnaar van de tweede ronde met 230 punten wat hem met zijn 10 punten uit de eerste ronde op een totaal van 240 punten bracht. Daarmee bleef hij zeker Youri Tielemans voor, die in de eerste ronde als landskampioen met RSC Anderlecht de winnaar was met 182 punten. Daarna verkoos hij echter een vervolg van zijn carrière bij AS Monaco boven een verder verblijf in België. Leander Dendoncker eindigde derde met 172 punten. Na een tweede plaats in de eerste ronde met 162 punten viel hij in het najaar van 2017 helemaal terug. Hij haalde nog slechts 10 punten en deelde dus in de malaise bij paars-wit. Was dat beter geweest dan had de speler van RSC Anderlecht eventueel aanspraak kunnen maken op de Gouden Schoen! Ruud Vormer kreeg de Gouden Schoen uit handen van premier Charles Michel en Jeroen Vandeputte, de chef sport van Het Laatste Nieuws. Ook Louis van Gaal die hem destijds bij AZ liet debuteren kwam naar Brussel om hem flink wat eer te betuigen!

Voor de volledigheid ook nog meegeven dat Eden Hazard (Chelsea) gekozen werd tot beste Belg in het buitenland, dat Felice Mazzu (Charleroi) trainer van het jaar werd, dat Lovre Kalinic (KAA Gent) de titel doelman van het jaar kreeg toegewezen, dat Henri Onyekuru (Eupen en RSC Anderlecht) belofte van het jaar werd en dat Ivo Rodrigues van Antwerp de goal van het jaar lukte, de 1-1 op bezoek bij KV Oostende in de Versluys Arena op zondag 27 augustus 2017.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Voor een volledig overzicht van de Gouden Schoen met artikels van de organiserende krant Het Laatste Nieuws kan U hier terecht:
Het Laatste Nieuws – De Gouden Schoen

Bekijk ook nog de uitslag van de eerste editie via:
Vrouwenteam.be

PS: Hier nog de volledige uitslag van de tweede editie van de Gouden Schoen bij de vrouwen:
1. Janice Cayman (Montpellier) 216 punten, 2. Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg) 183 punten, 3. Davina Philtjens (Ajax) 165 punten, 4. Aline Zeler (Standard/RSC Anderlecht) 71 punten, 5. Elke Van Gorp (KAA Gent Ladies/RSC Anderlecht) 61 punten, 6. Laura Deloose (RSC Anderlecht) 58 punten, 7. Julie Biesmans (Standard/Bristol City) 48 punten, 8. Davinia Vanmechelen (Standard/KRC Genk Ladies) 47 punten, 9. Tine De Caigny (RSC Anderlecht) 32 punten, 10. Heleen Jaques (RSC Anderlecht) 23 punten.

Fotoreportages rond de Gouden Schoen van Dirk Vuylsteke kan U bekijken via:
Sportpix.be
en ook nog via de facebookaccount:

Fb Vrouwenvoetbal.be

Share