Op zondag 18 februari 2018 stond de eerste speeldag van de terugronde in de vrouwelijke Bundesliga op het programma. We gingen een kijkje nemen in Keulen en in Duisburg bij twee ploegen die tegen de degradatie strijden.

Kathrin Hendrich aan de bal tegen 1.FC Köln. In de 2de helft zorgde de strafschopfout op haar voor de beslissing in de wedstrjid! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

1.FC Köln ontving in de vroege ochtend om 11 uur al 1.FFC Frankfurt, een team dat in het verleden 7 keer landskampioen werd, 9 keer de Duitse beker veroverde en ook 4 keer de Europabeker bij de vrouwen won! 1.FC Köln had op voorsprong kunnen komen maar het faalde in de afwerking. Lise Munk Overgaard, een ex-speelster van 1.FC Köln, zorgde vervolgens net voor het halfuur voor de openingsgoal (0-1, 29ste minuut). De Japanse Kumi Yokoyama trof in de 2de helft twee keer de lat vooraleer Sophie Schmidt de voorsprong van de bezoekers verdubbelde vanop de strafschopstip na een fout van doelvrouw Anne-Kathrine Kremer op Kathrin Hendrich (0-2, 72ste minuut). De Japanse international Kumi Yokoyama lukte in het slotkwartier dan toch haar goaltje via een lage schuiver over de grond in de hoek van het doel (0-3, 76ste minuut). 1.FFC Frankfurt, het team van Oranje-international Jackie Groenen, ging dus met de volle buit terug naar huis!

De Deense Cecilie Sandvej (1.FFC Frankfurt) in duel met Theresa Gosch van 1.FC Köln! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Even later op de namiddag kwam SC Freiburg, een van de outsiders voor de landstitel, uit tegen MSV Duisburg, de staartploeg die dit seizoen in de heenronde geen enkel punt wist te veroveren en vorige week nog de belangrijke inhaalwedstrijd in de degradatiestrijd uit bij FF USV Jena met 3-0 verloor. In de Schauinsland-Reisen-Arena van Duisburg stond het echter al na 3 minuten 1-0 voor de thuisploeg na een doelpunt van de Slovaakse Lucie Harsanyová (1-0). Kort voor de rust lukten de bezoekers echter de gelijkmaker via Janina Minge (1-1, 41ste minuut). In de 2de helft drukte SC Freiburg om het winnende doelpunt te maken maar dat lukte niet. Op de counter sloeg de Canadese Danica Wu dan toe. Ze was pas ingevallen voor de Nederlandse Eshly Bakker (88ste minuut) en scoorde in de toegevoegde tijd dan het onverhoopte winnende doelpunt (90ste + 1′ minuut). De vreugde was groot bij de vrouwelijke Zebra’s terwijl SC Freiburg met een enorme ontgoocheling afdruipte.

Giulia Gwinn (SC Freiburg) houdt Yvonne Zielinski (MSV Duisburg) van zich af maar het was de thuisploeg die de volle buit pakte! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Bij FF USV Jena kreeg de Canadese Erin McLeod in het doel de voorkeur op Belgian Red Flame Justien Odeurs maar zij kon niet verhinderen dat de bezoekers uit Turbine Potsdam met 0-5 wonnen. De doelpunten kwamen van Viktoria Schwalm (0-1, 30ste minuut) voor de rust en van Rahel Kiwic (0-2, 49ste minuut), een dubbel van Johanna Elsig waaronder een strafschop (0-3, 64ste minuut en 0-4, 66ste minuut) en van de ingevallen Nina Ehegötz (0-5, 84ste minuut), die haar eerste Bundesligagoal voor haar nieuwe club lukte!

SC Sand, de verliezende bekerfinalist van de voorbije 2 seizoenen, en Werder Bremen deelden de punten. Met goals van Sylvia Arnold (1-0, 9de minuut) en Nina Burger (2-0, 30ste minuut) liep de thuisploeg vroeg uit maar Pia-Sophie Wolter (2-1, 35ste minuut) zorgde nog voor de rust voor de aansluitingstreffer. Katharina Schiechtl zette vijf minuten na de rust de gelijkmaker op het bord (2-2, 50ste minuut) waarna de score geen wijziging meer onderging.

Bayern München kwam van een achterstand tegen SGS Essen terug om de 3 punten thuis te houden. Turid Knaak zorgde na 23 minuten voor de 0-1. In het laatste kwartier zorgden Nicole Rolser (1-1, 76ste minuut) en de Zweedse Fridolina Rolfö (2-1, 89ste minuut) alsnog voor een thuisoverwinning!

Ook leider VfL Wolfsburg pakte op de eerste speeldag van de terugronde de 3 punten dankzij een vroeg doelpunt van Pernille Harder (0-1, 15de minuut). Op bezoek in het Dietmar-Hopp-Stadion bij TSG 1899 Hoffenheim ontbrak Belgian Red Flame en winnares van de allereerste Gouden Schoen Tessa Wullaert. Ze recupereert van een zware griepaanval en hoopt volgende week opnieuw in actie te kunnen komen!