Share

Op 16 maanden van het WK Vrouwenvoetbal 2019 werd Frankrijk op donderdag 8 februari 2018 plots opgeschrikt door een staking bij het vrouwenvoetbalteam van En Avant Guingamp. Een actie die de Franse sportkrant L’Equipe op het idee bracht om het Franse vrouwenvoetbal eens grondig door te lichten.

Het vrouwenvoetbalteam van En Avant Guingamp! Foto – (c) EA Guingamp

De speelsters van de club uit Bretagne, die op dat ogenblik op de 10de plaats staat in de Franse D1 Féminine stonden, hadden nog altijd geen akkoord over hun premies in de Franse beker en ze werden bovendien over het hoofd gezien door de directie van de club dus werd er tot actie overgegaan op de dag dat bondscoach Corinne Diacre langskwam om een training te volgen. De speelsters gingen in staking en werden daarop in eerste instantie door clubvoorzitter Bertrand Desplat geschorst. Het was uiteindelijk het jeugdteam U19 dat in de achtste finale van de Franse beker op zondag 11 februari 2018 thuis tegen tweedeklasser Stade Brestois 29 mocht aantreden met een logische uitschakeling (0-3 werd het) tot gevolg. Iets meer dan tien dagen later verloopt alles weer normaal bij En Avant Guingamp. Meer zelfs, afgelopen zaterdag 17 februari 2018 werd er met knappe 1-3-cijfers gewonnen op bezoek bij het op papier veel sterkere Paris FC, dat op de 4de plaats staat.

Bekijk de doelpunten uit Paris FC – EA Guingamp met dank aan FFF TV:


Het Franse vrouwenvoetbal heeft, net als het Duitse overigens, al een zeker imago van professionaliteit (want het heeft een televisiecontract dat voor een deel van de inkomsten van de clubs zorgt) maar toch komen er uit alle richtingen waarschuwingen dat de realiteit niet mag over het hoofd gezien worden.
Collega’s Pascal Glo en Yohann Hautbois trokken op onderzoek uit en in hun artikel ‘La D1 derrière la vitrine’ op pagina 22 en 23 van de Franse sportkrant L’Equipe op woensdag 21 februari 2018 krijgen we een duidelijker beeld van hoe het er echt aan toe gaat in Frankrijk. Met uitzondering van de topclubs Lyon en PSG blijft het een competitie waarin de speelsters voetbal combineren met werk en studies. Er zijn zowat 90 professionals actief maar op een paar uitzonderingen na zijn de verdiensten niet hoger dan 1.000 tot 2.500 bruto per maand.

Belgian Red Flame Maud Coutereels hier met Lille OSC tegen Marie-Laure Delie van Paris Saint-Germain! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Patrice Lair, de trainer van PSG, hoorde U nog recent in een interview bij Vrouwenteam TV verklaren dat het in Frankrijk een beetje Olympique Lyonnais tegenover de rest blijft. Hij gaat in het interview met L’Equipe nog verder onder de titel ‘Le foot féminin a enclanché la marche arrière” (vrij vertaald: De stap achteruit werd ingezet). “Certain dirigeants utilisent la section féminine comme une façade et ne font pas tout pour mettre les joueuses dans de bonnes conditions. Le foot féminin stagne et je trouve même qu’il a enclenché la marche arrière. A un an et demi de la Coupe du Monde en France, cela pose problème!”

Patrice Lair won verschillende titels waaronder 2 keer de UWCL met Lyon, hij is nu de coach van Paris-Saint-Germain! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans


PSG beschikt dan nog wel over een groot budget in de Franse D1 Féminine
namelijk 7 miljoen euro (evenveel als Lyon) maar toch is dat maar 1,29 % van het totale budget van de club dat geschat is op 500 miljoen euro. Bij Lyon is dat percentage 2,9 % want de ploeg van voorzitter Jean-Michel Aulas heeft een totaal budget van 240 miljoen euro. Lille OSC, de ploeg van de Belgian Red Flames Maud Coutereels, Jana Coryn en Silke Demeyere, heeft volgens L’Equipe een budget van 1,1 miljoen euro voor de vrouwen of 1,22 % van het totaal (90 miljoen euro) terwijl Bordeaux met 700.000 euro 1,07 % van het totale clubbudget (65 miljoen euro) aan de vrouwen besteed.

Marc Coucke, hier met echtgenote, op de 64ste editie van de Gouden Schoen in Brussel, is niet echt een voorstander van vrouwenvoetbal! Het wordt uitkijken hoe hij om zal gaan met vrouwelijk paars-wit. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke


In België zijn de budgetten voor het vrouwenvoetbal bij de clubs beperkt.
Het budget van RSC Anderlecht is voorlopig met een goeie 400.000 euro voor het vrouwenvoetbalteam het hoogst in België maar de vraag is of dat ook onder de nieuwe bewindsman Marc Coucke, die het niet echt voor het vrouwenvoetbal heeft (hij wilde bij zijn ‘weireldploegsje’ KV Oostende net als zijn sportief directeur Luc Devroe absoluut geen vrouwenteam), ook nog het geval zal zijn … Hoog tijd dus dat een formule van bijvoorbeeld 5 % voor vrouwenvoetbal op het totale budget opgenomen wordt in het pakket van voorwaarden om een licentie in het Belgische profvoetbal te bekomen! Maar of er ook maar één club van de Pro League daarmee zal instemmen is zeer de vraag.

Lees ook nog via:
L’Equipe
en via:
L’Equipe
en via:
L’Equipe

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Amandine Henry, hier aan de bal voor Lyon tegen Montpellier, is volgens L’Equipe op dit ogenblik de best betaalde voetbalster in de Franse D1 Féminine! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

PS: De Franse sportkrant L’Equipe meldde ook nog in dit artikel dat Frans international Amandine Henry van Olympique Lyonnais op dit moment met 30.000 euro bruto op maandbasis de best betaalde speelster is in de Franse D1 Féminine. Ter vergelijking de Brazilaan Neymar krijgt bij de mannen van PSG als best betaalde speler in de Franse Ligue 1 Conforama 3,067 miljoen euro bruto per maand of 102,23 keer meer!!!

Share