Op vrijdag 6 april 2018 stond op Den Dreef in Leuven in groep 6 van de Europese zone de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tussen de Belgian Red Flames en Portugal op het programma. De wedstrijd tussen de 23ste en de 36ste op de FIFA-wereldranglijst eindigde op een gelijkspel waardoor beide landen hun kansen op WK-deelname gaaf houden!

Het Portugese nationale vrouwenvoetbalteam voor de aftrap in Leuven tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Vrijdag 6 april 2018 is niet meteen een dag waaraan Herman Van Holsbeeck, de manager die RSC Anderlecht in de voorbije 15 jaar naar 8 landstitels leidde en ook altijd weer een budget voorzag voor het vrouwenvoetbalteam van de club, graag zal terugdenken. Hij werd immers zonder veel poeha uitgerangeerd bij paars-wit waar zijn afscheid ook niet echt volgens de stijl van het huis gebeurde. Tijden veranderen en dat is ook zo voor het Belgische vrouwenvoetbal. Voor het eerst waren er immers meer dan 7.000 tickets verkocht voor een interland van de Belgian Red Flames en dan verwacht je toch meteen een goed gevuld stadion. Toch was dat bij het begin van de wedstrijd in Leuven niet echt het geval. Door het vroege aanvangsuur, files onderweg en lange wachtrijen aan de ingang van het stadion bleven de zitjes in het stadion bij aanvang van de wedstrijd akelig leeg. Gelukkig zorgden België, voor het eerst in een officiële interland in de nieuwe truitjes, en Portugal voor een wel bijzonder lange studieronde want in de eerste 40 minuten van deze wedstrijd viel er weinig te beleven. We noteerden een vrije trap van Claudia Neto waar Vanessa Marques niet bij kon (2de minuut), een diepe bal richting Diana Silva waarop Justien Odeurs goed uitkwam en de bal meteen buiten trapte (21ste minuut) en nog eens een vrije trap van Claudia Neto dit keer weggekopt door Tine De Caigny (38ste minuut).

Dit keer waren er meer dan 7.101 toeschouwers voor de WK-kwalificatieinterland België – Portugal in Leuven! Een record! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op het eerste schot tussen de palen, een poging van Vanessa Marques eenvoudig gepakt door Justien Odeurs, was het wachten tot de 41ste minuut. Bij de eerste actie richting het Portugese doel scoorde België wel meteen. Na een onnodige fout van de Portugese verdediger Carole op Elke Van Gorp volgde er een vrije trap een tiental meter aan de rechterkant over de middellijn op de Portugese helft. Laura De Neve zette zich achter de bal die via Kassandra Missipo en dan de arm van Janice Cayman richting doel ging waar de mee opgerukte Heleen Jaques binnentikte (44ste minuut). Doelpunt voor de Belgian Red Flames dacht iedereen maar het was wel duidelijk buitenspel zoals de Zwitserse scheidsrechter Esther Staubli correct had gezien! Bij de rust stond het dus nog 0-0.

Het voor buitenspel afgekeurde doelpunt van Heleen Jaques! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na de pauze en de inbreng van Davinia Vanmechelen (PSG) kwam er plots meer schwung in de Belgische aanval. Davinia trapte meteen op het hoofd van Raquel Infante (Rodez). Enkele ogenblikken later kreeg België dan wel een licht toegekende strafschop. Davina Philtjens lanceerde Tessa Wullaert op links Raquel Infante beging een fout op de Belgian Red Flame maar die gebeurde duidelijk buiten het strafschopgebied. De allereerste Belgische Gouden Schoen viel echter heel slim binnen de grote rechthoek en de scheidsrechter floot strafschop en gaf een gele kaart aan de verbaasde Raquel Infante (50ste minuut).

De inbreng van Davinia Vanmechelen zorgde meteen voor meer schwung in de Belgische aanval! Foto – (c) Sportpix.be/ Stijn Audooren

Tessa Wullaert zette zich zelf achter de bal maar haar poging met rechts ging tegen de buitenkant van de paal. Een gemiste kans om op voorsprong te komen! Het bleef dus 0-0 en het nagelbijten kon verder gaan want zowel het team als de fans wilden dolgraag de 3 punten halen om zo het maximum op weg naar Frankrijk 2019 behouden.

Tessa Wullaert legt aan maar de strafschop ging tegen de paal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Portugal probeerde het met een kopbal van Vanessa Marques (55ste minuut) terwijl Davinia Vanmechelen er verder vaart probeerde in te brengen maar doelvrouw Inês Pereira bleef attent. De in Lyon geboren Vanessa Marques probeerde het dan nog eens met een schot waar Justien Odeurs weinig moeite mee had (66ste minuut) en aan de overkant trapte ook Davinia Vanmechelen naar doel maar de bal ging naast (67ste minuut). Tatiana Pinto probeerde vervolgens de omhaal van Cristiano Ronaldo te imiteren maar dat mislukte (71ste minuut) en in het laatste kwartier waren er dan nog pogingen van het technisch dribbelwonder Jéssica Silva (77ste minuut) die even over het uur was ingevallen voor Andreia Norton en van de ook al ingevallen Aline Zeler (78ste minuut).

Jéssica Silva, de technisch briljante speelster van Portugal, aan de bal op Den Dreef tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Toen niemand het nog verwachtte viel dan toch plots nog een doelpunt uit de lucht. Tessa Wullaert nam in de eerste minuut van de toegevoegde tijd net zoals in Penafiel een hoekschop vanaf de linkerkant (een inswinger met rechts) en daar kwam Tine De Caigny om de bal binnen te koppen (1-0, 90ste + 1′ minuut). De fans veerden recht want de Belgian Red Flames zaten op rozen en Portugal hing in de touwen! Zo leek het toch met nog maar 2 minuten toegevoegde tijd op het bord. Maar de vreugdekreet kwam er net iets te vroeg.

Tine De Caigny kopte België net als in Portugal op voorsprong! Foto – (c) Sportpix.be/Stijn Audooren

België leed in de slotseconden van de wedstrijd plots nog balverlies op het middenveld. Matilde Fidalgo veroverde de bal en speelde op links naar Jéssica Silva. De speelster van het Spaanse UD Levante deed het stadion opschrikken door alweer een buitenaards technisch voetbalstaaltje. Ze dribbelde zich met de bal voorbij Laura Deloose richting het Belgische doel waarna ze de bal voorgaf. Via Heleen Jaques en Justien Odeurs belandde de bal in een carambole bij Davina Philtjens die al vallend en misschien wel licht geduwd door de ingevallen Carolina Mendes de bal uiteindelijk met beide handen vastnam. De Zwitserse scheidsrechter die dicht bij de fase stond aarzelde geen ogenblik en gaf een strafschop en een rode kaart aan Davina Philtjens (90ste + 3′ minuut).

Davina Philtjens heeft de bal helemaal vast! De scheidsrechter had het jammer genoeg gezien! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Dolores Silva nam haar verantwoordelijkheid en zette zich achter de bal tegen Justien Odeurs, ooit nog haar ploeggenote bij het Duitse FF USV Jena. De Portugese nummer 14 inmiddels met de aanvoerdersband rond de arm na de wissel van Claudia Neto zette de goallie van de Belgian Red Flames op het verkeerde been. Zo werd het 1-1 en bleef Portugal alsnog in de race voor het WK 2019 in Frankrijk.

Dolores Silva (14) trapte de gelijkmaker binnen tot vreugde van Carole (15) en Ana Borges (9). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De Belgian Red Flames die even in euforie waren na het late doelpunt kregen plots nog een koude douche en verloren zo hun eerste punten op weg naar het WK 2019 in Frankrijk. Maar met een 10 op 12 en een 4 op 6 tegen rechtstreeks concurrent Portugal blijven de kansen op een eerste deelname aan een WK-eindronde wel nog altijd volledig open. Het wordt nu zaak om op dinsdag 10 april 2018 in Ferrara tegen Italië in de eerste plaats iets te halen. Een gelijkspel tegen de Squadra Azzurine kan van goudwaarde zijn voor het vervolg van deze WK-kwalificatiecampagne en wie weet zit er op Italiaanse bodem nog meer in?

Bekijk de belangrijkste fases met dank aan Proximus TV:

WEDSTRIJDFICHE:

WK-KWALIFICATIE – GROEP 6 – Vrijdag 6 april 2018 – Den Dreef, Leuven;
België – Portugal 1-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 90′ + 1′ Tine De Caigny 1-0, 90′ + 4′ Dolores Silva 1-1 op strafschop.
Rode kaart: 90′ + 3′ Davina Philtjens (België);
Bijzonderheid: 51′ Tessa Wullaert (België) trapt strafschop tegen de buitenkant van de paal!
Gele kaarten: 45′ + 1′ Laura Deloose (België), 50′ Raquel Infante (Portugal), 80′ Matilde Fidalgo (Portugal), 85′ Aline Zeler (België).

De Belgian Red Flames voor de aftrap met hun mascotte! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

België speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Heleen Jaques, Laura De Neve, Davina Philtjens; Kassandra Missipo, Julie Biesmans (75′ Aline Zeler), Tine De Caigny, Elke Van Gorp (46′ Davinia Vanmechelen); Janice Cayman (captain), Tessa Wullaert.
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Maud Coutereels, Lenie Onzia, Sarah Wijnants en Jana Coryn.

Portugal speelde met: Inês Pereira; Matilde Fidalgo, Raquel Infante, Carole, Ana Borges; Tatiana Pinto, Dolores Silva, Vanessa Marques, Cláudia Neto (captain) (84′ Carolina Mendes), Andreia Norton (61′ Jéssica Silva), Diana Silva.
Bondscoach: Francisco Neto.
Kwamen niet in actie: Rute Costa, Mónica Mendes, Sílvia Rebelo, Fátima Pinto, Ana Capeta.

Scheidsrechter: Esther Staubli (Zwiterland);