Share

Op dinsdag 10 april 2018 moesten de Belgian Red Flames in hun 5de WK-kwalificatiewedstrijd op weg naar Frankrijk 2019 in het Stadio Paolo Mazza in Ferrara aan de slag tegen groepsreekshoofd Italië, dat op de FIFA-wereldranglijst op dit ogenblik met een 15de plaats nog altijd 8 plaatsjes hoger gerangschikt staat dan het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam!

De Italiaanse bus komt aan bij het stadion van Ferrara. De wedstrijd gaat over anderhalf uur beginnen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Italië is er toekomende zomer niet bij op het WK voor de mannen in Rusland en dus is een eerstvolgende WK-deelname misschien wel weggelegd voor het Italiaanse nationale vrouwenvoetbalteam, dat kwartfinalist was op het allereerste WK in China in 1991 en in 1999 in de Verenigde Staten voor het laatst op een WK-eindronde stond. De Italiaanse Voetbalbond (FIGC) en de stad Ferrara hadden van de thuiswedstrijd tegen de Belgian Red Flames een opportuniteit gemaakt om een volledige campagne op poten te zetten om nog meer interesse voor het vrouwenvoetbal in Italië op te wekken. Zo werden alle scholen in de omgeving van Ferrara uitgenodigd om naar het stadion te komen en de wedstrijd te bekijken.

Een affiche in de straten van Ferrara voor het WK-kwalificatieduel Italië – België van dinsdag 10 april 2018! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Uiteindelijk zakten er een goeie 7.500 toeschouwers (zoals officieel medegedeeld werd) af naar de thuishaven van Serie A club SPAL (Società Polisportiva Ars et Labor) afgezakt, een club die in de voorbije 2 seizoenen vanuit de Serie C (het 3de niveau) in 2 opeenvolgende seizoenen naar de Seria A was opgeklommen en afgelopen zaterdag 7 april 2018 thuis nog 1-1 speelde tegen Atalanta Bergamo, recent nog in de UEFA Europa League uitgeschakeld door Borussia Dortmund. En de Italianen hadden er zin in want ze zongen het Italiaanse volkslied uit volle borst mee nadat Sara Gama gevierd werd voor haar 100ste interland voor de Squadra Azzurine en uit handen van Billy Costacurta (de vice-voorzitter van de Italiaanse Voetbalbond) en van Michele Uva (de directeur-generaal van de FIGC en vice-voorzitter van de UEFA) het bijhorende petje ontving!

Sara Gama ontvangt een truitje en een pet voor haar 100ste cap voor Italië uit handen van de vice-voorzitter van de Italiaanse voetbalbond Billy Costacurta (links) en Michele Uva, de CEO van de Italiaanse voetbalbond FIGC en UEFA Vice-President. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Bondscoach Ives Serneels moest na het 1-1-gelijkspel thuis tegen Portugal zijn ploeg noodgedwongen wijzigen want Davina Philtjens was na haar rode kaart in de toegevoegde tijd van het duel in Leuven geschorst. Maar ook Elke Van Gorp (naar de tribune) en Julie Biesmans (naar de bank) verdwenen na hun prestatie tegen Portugal uit de basis in vergelijking met vorige vrijdag. Jassina Blom (FC Twente) kwam niet in aanmerking om één van die plaatsjes in te nemen want zij moest nog voor de afreis naar Italië door een voetblessure afzeggen. Zo kregen Maud Coutereels op de linksachter, Davinia Vanmechelen op het middenveld en Jana Coryn vooraan vanaf het begin van deze ontmoeting hun kans in een toch wel op de aanval gerichte ploeg want de Belgian Red Flames wilden wel degelijk met de 3 punten naar huis gaan deze keer!

De Belgische opstelling in Ferrara! Foto – (c) KBVB/Belgian Red Flames

Italië trapte af en stuurde de bal meteen naar voor maar die ging buiten. Bij de eerste bal die buiten ging aan de overkant noteerden we in de 4de minuut al de eerste Belgische hoekschop maar die werd weggekopt. In de 7de minuut pakte Justien Odeurs een eerste voorzet van Cristiana Girelli. Enkele ogenblikken later pakte Manuela Giugliano een gele kaart voor het afhouden van Tessa Wullaert op het middenveld. Na 13 minuten had ook Kassandra Missipo al geel na haar tweede overtreding op Cristiana Girelli noodgedwongen na een slecht weggetrapte bal door Justien Odeurs. Cristiana Girelli zette zich achter de bal en de speelster van Brescia mikte met rechts nipt rechts naast het doel verdedigd door de Belgische doelvrouw! (13de minuut). Nog geen 2 minuten later viel er al een derde gele kaart dit keer voor Martina Rosucci voor het bewust onderuit halen van Janice Cayman. Laura De Neve nam de vrije trap en stuurde die richting Heleen Jaques maar het doelgevaar bleef uit.

Daniela Sabatino trapte de wedstrijd Italië – België op gang! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Het was ondertussen beginnen regenen in Ferrera, niet meteen plezant voor de fans aan de volledig onoverdekte kant van het stadion. Het duel zelf bleef onderhoudend en in evenwicht met nu eens een poging van België (Maud Coutereels) en dan weer van Italië (Manuela Giugliano). Martina Rosucci probeerde het vervolgens met een voorzet richting Cristiana Girelli zonder succes en ook de uitbraak van Jana Coryn belandde via Davinia Vanmechelen in de handen van Laura Giuliani. Ook een mooie actie Vanmechelen-Cayman-Wullaert-De Caigny werd nog onderschept door Cristiana Girelli.

De Italiaanse fans op de onoverdekte tribune met paraplu’s tegen de regen. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Iets over halfweg de eerste helft kreeg Italië een eerste hoekschop maar Justien Odeurs bokste de trap van Manuela Giugliano weg. Net voor het halfuur dribbelde Barbara Bonansea zich voorbij Kassandra Missipo maar Laura Deloose kwam tussen en stond een hoekschop toe. Nu was het Kassandra Missipo die helemaal centraal de hoekschop van Manuela Giugliano wegkopte!

Justien Odeurs bokst de bal weg bij een hoekschop van Italië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Tien minuten voor de rust ging de bal via Maud Coutereels en Tine De Caigny naar Tessa Wullaert maar haar schot vanop rechts werd knap gered door de Italiaanse doelvrouw! Een minuut later leed Barbara Bonansea dan in het centrum van de Italiaanse verdediging balverlies. Davinia Vanmechelen reageerde attent en de stijlvolle Italiaanse trok de speelster van PSG onderuit. Geen twijfel mogelijk, dit was een strafschop en die werd ook gefloten door de Hongaarse scheidsrechter Katalina Kulcsar.

Barbara Bonansea trekt Davinia Vanmechelen onderuit in het strafschopgebied tijdens Italië – België! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In tegenstelling tot afgelopen vrijdag in Leuven tegen Portugal zette Janice Cayman zich achter de bal en de captain van de Belgian Red Flames trapte met rechts beheerst binnen (0-1, 37ste minuut). De Belgian Red Flames stonden in Ferrara op voorsprong en deden zo voorlopig beter dan vooraf verhoopt. Na de 2 verloren punten tegen Portugal lag hier nu wel degelijk de mogelijkheid om de op Italië opgelopen achterstand terug in te halen.

Janice Cayman legt aan voor het openingsdoelpunt van de Belgian Red Flames vanop de strafschopstip! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Maar de euforie was alweer van korte duur. Italiê reageerde en 5 minuten later ging Alia Guagni door op rechts. Kassandra Missipo mocht geen fout meer maken want ze stond al met een geel karton achter haar naam en dus kreeg de sterk spelende Guagni, die in de Serie A Femminile uitkomt voor Fiorentina, de kans om door te gaan en in te spelen naar het centrum waar Martina Rosucci goed diepgesturt was om de gelijkmaker binnen te tikken (1-1, 42ste minuut). De tifosi veerden recht en riepen Italia! Italia! De Squadra Azzurine hadden kort voor de rust het evenwicht hersteld. Niet onbelangrijk natuurlijk. En ze gingen op hun elan door want een minuut voor de pauze was er een mooi samenspel tussen alweer Guagni en Girelli waarna de speelster van Fiorentina uiteindelijk nog onbegrijpelijk naast het doel van Justien Odeurs besloot! België ontsnapte dus voorlopig. Het was nu uitkijken wat de 2de helft zou brengen in een toch wel leuk duel.

Italië juicht na de gelijkmaker van Martina Rosucci vlak voor de rust! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Davinia Vanmechelen mocht dit keer aftrappen terwijl beide teams ongewijzigd waren. Italië begon te drukken eerst met een inworp richting Cristiana Girelli, dan met een diepe bal van Manuela Giugliano naar Alia Guagni waar Odeurs goed tussenzat. Barbara Bonansea vond Laura Deloose op haar weg en na een actie Guagni-Girelli kon Daniela Sabatino niet bij de voorzet (52ste minuut). België brak even uit maar Laura Giuliani pakte de hoekschop van Laura De Neve en even later ook de poging van Tine De Caigny na een diepe bal van Janice Cayman richting Davinia Vanmechelen (57ste minuut).

Alia Guagni aan de bal. Zij zorgde net voor de rust voor de assist bij de gelijkmaker! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Rond het uur duwde Italië de Belgian Red Flames opnieuw terug. Na een kort genomen vrije trap van Manuela Giugliano trapte Girelli via een Belgische speelster in hoekschop maar ook nu was de afwerking van Bonansea bij het vervolg van de corner te zwak. In de 64ste minuut pakte Laura Deloose uit met een inworp. Cecilia Salvai ontzette de bal voor Tine De Caigny maar Tessa Wullaert kon de bal nog voorgeven richting Janice Cayman die met een kopbal Laura Giuliani aan het werk zette! De doelvrouw van Juventus was deze avond op geen fout te betrappen! Davinia Vanmechelen stuurde dan nog eens de hardwerkende Jana Coryn diep zonder succes evenwel.

Jana Coryn probeerde het op snelheid en aan de bal maar het was niet eenvoudig tegen Italië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Net nadat Ilaria Mauro, die op het voorbije EK 2017 in Nederland nog geblesseerd uitviel, mocht invallen voor Daniela Sabatino liep Laura De Neve een spierscheur rechts achteraan de dij op. Het was onmiddellijk duidelijk dat zij niet verder kon en zou moeten gewisseld worden. Terwijl Sarah Wijnants al klaarstond om Davinia Vanmechelen af te lossen moest plots ook Aline Zeler in allerijl en nauwelijks opgewarmd het veld op voor de onfortuinlijke Laura De Neve (72ste minuut). Martina Rosucci, de vrouw van de gelijkmaker, had ondertussen over het Belgische doel getrapt.

Laura De Neve liep zopas een spierverreking op. Tine De Caigny doet teken naar de bank dat haar ploeggenote bij RSC Anderlecht niet verder kan! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de 80ste minuut gebeurde dan wat geen enkele meegereisde fan van de Belgian Red Flames hoopte. Italië kwam nog maar eens dreigend uit de hoek vanop rechts. Ilaria Mauro gaf na samenspel met Aurora Galli voor naar de tweede paal richting Barbara Bonansea en de sierlijke spits van Juventus legde de bal eenvoudig terug op haar ex-ploeggenote bij Brescia Cristiana Girelli. Die 2 vonden mekaar blindelings. Girelli nam de bal vervolgens knap aan en hoefde zich alleen nog maar vrij te draaien van de opzittende Aline Zeler om vervolgens met rechts in de verste hoek binnen te trappen. Dat deed ze perfect! Het stadion ontplofte, de Belgian Red Flames waren uitgeteld. 2-1 met nog een goeie 10 minuten te spelen. De beslissing was wellicht gevallen.

Italië juicht na het tweede doelpunt thuis tegen België. Iedereen wil Cristiana Girelli feliciteren! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Italië wisselde Lisa Alborghetti voor Aurora Galli terwijl de lokale Eleonora Goldoni al bijna de volledige tweede helft voor niets had opgewarmd. België kwam ondertussen nog eens opzetten op links waarbij Alia Guagni een fout maakte op Janice Cayman. De scheidsrechter wees eerst naar de strafschopstip maar vervolgens gaf ze op aangeven van haar assistent-scheidsrechter die onmiddellijk had gevlagd buitenspel. Veel protest was er niet. Heleen Jaques pakte vervolgens nog geel voor een fout op de ingevallen Ilaria Mauro en Yana Daniëls kwam nog Jana Coryn vervangen. Het was echter de Italiaanse nummer 6, Manuela Giugliano, die eerst nog een vrije trap op het hoofd van Lisa Alborghetti schilderde en vervolgens zelf met een schot vanop ruim 35 meter de paal trof (85ste minuut).

Voor Eleonora Goldoni, de speelster uit Ferrara die uitkomt voor de Tennessee State University, bleef het in Italië – België bij een volledige helft opwarmen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

In het slot dwong Sarah Wijnants nog een hoekschop af. Tessa Wullaert mocht het na de 4de corner ook nog eens overdoen maar haar voorzet werd uiteindelijk door Heleen Jaques naast gekopt. In de toegevoegde tijd liep Justien Odeurs bij een Italiaanse uitbraak nog een blessure op. Ze beet op haar tanden en bleef overeind maar het 2-1-verlies kon ze niet meer verhinderen want dat stond al op het bord.

Sarah Wijnants gaat hier in het slot van de wedstrijd het duel aan met de Italiaanse Elisa Bartoli maar België kwam niet meer op gelijke hoogte! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het verdict voor de Belgian Red Flames was dit keer zwaar want in Ferrera werden er geen punten gesprokkeld op weg naar het WK 2019 in Frankrijk. De nederlaag zorgde er bovendien voor dat het verschil tussen Italië en België opliep tot 8 punten met een wedstrijd minder gespeeld voor de Belgian Red Flames (die op bezoek in Moldavië is dat dus virtueel 5 punten). Het betekent dat wil België nog groepswinnaar worden er nu moet gerekend worden op Portugal. Als zij op 8 juni 2018 in Firenze een punt halen of winnen op bezoek bij Italië dan kan België mits het een 9 op 9 haalt in de resterende 3 duels nog eerste worden. In het andere geval wacht een lange strijd voor de tweede plaats en de barrages voor dat ene overblijvende ticket richting Frankrijk 2019!

Ontgoocheling in het Belgische kamp bij Laura Deloose (links), Yana Daniëls (midden) en Kassandra Missipo (rechts)! De weg naar Frankrijk 2019 kreeg in enkele dagen een moeilijker wending! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***WEDSTRIJDFICHE:

WK-KWALIFICATIE – GROEP 6 – Dinsdag 10 april 2018 – Stadio Mazza, Ferrara;
Italiê – België 2-1 (rust: 1-1);
Doelpunten: 37′ Janice Cayman 0-1, 42′ Martina Rosucci 1-1, 80′ Cristiana Girelli 2-1.

Gele kaarten: 9′ Giugliano (Italië), 12′ Missipo (België), 15′ Rosucci (Italië), 36′ Barbara Bonansea (Italië), 84′ Heleen Jaques (België).

Het stadion Paolo Mazza voor Italië – België! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Italië speelde met: Laura Giuliani; Alia Guagni, Sara Gama (captain), Cecilia Salvai, Elisa Bartoli; Martina Rosucci, Manuela Giugliano, Aurora Galli (81′ Lisa Alborghetti), Cristiana Girelli, Barbara Bonansea, Daniela Sabatino (68′ Ilaria Mauro).
Trainer: Milena Bertolini.
Kwamen niet in actie: Chiara Marchitelli, Elena Linari, Valentina Giacinti, Eleonora Goldoni, Lisa Boattin.

Italië voor de aftrap van de WK-kwalificatiewedstrijd in Ferrara tegen de België. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

België speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose, Heleen Jaques, Laura De Neve (72′ Aline Zeler), Maud Coutereels; Kassandra Missipo; Davinia Vanmechelen, Tine De Caigny, Tessa Wullaert, Janice Cayman (captain); Jana Coryn (84′ Yana Daniëls).
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lenie Onzia, Nicky Van Den Abbeele, Julie Biesmans.

De Belgian Red Flames kijken recht in de lens voor de aftrap van Italië – België in Ferrara! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Scheidsrechter: Katalina Kulcsar (Hongarije);
Assistent-scheidsrechters: Katalin Török (Hongarije) en Anita Vad (Hongarije);
Vierde scheidsrechter: Tiziana Trasciatti (Italië);

Bekijk een samenvatting met dank aan Proximus TV:

Bekijk de fotoreportage van David Catry via:
Sportpix.be

Voor nog meer over Italië – België:
UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Het was overigens een Italiaanse avond want na Italië – België won AS Roma de terugwedstrijd in de kwartfinale van de UEFA Champions League met 3-0 tegen FC Barcelona waardoor het de 4-1-nederlaag uit de heenwedstrijd rechtzette en zich plaatste voor de halve finales!

Share