Share

Koninklijke Lierse Sportkring, de grootste kleine club van het land, verdwijnt uit het profvoetbal. Het krijgt immers geen licentie meer! We geven een bloemlezing van de glorierijke geschiedenis waarin ook vrouwenvoetbal enkele jaren een plaatsje kreeg.

17 april 2016 in Westerlo: trainer Daniel Simmes, voorzitter Maged Samy en teammananger Johan Breugelmans, op de dag van de bekerfinale 2016 in het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

K. Lierse SK werd opgericht op 6 maart 1906 onder stamnummer 30. Het werd 4 keer Belgisch landskampioen (in 1932, 1942, 1960 en voor het laatst in 1997). Het won 2 keer de Belgische beker zowel bij de mannen (1969 en 1999) als bij de vrouwen (in 2015 tegen Club Brugge en in 2016 tegen RSC Anderlecht telkens onder leiding van Daniel Simmes). 7 keer werd een speler van Lierse topschutter in de hoogste klasse van het Belgische voetbal met als uitschieter driemaal Erwin Van Den Bergh die in 1980 met zijn 39 doelpunten bovendien ook Europees topschutter werd, 1 keer gebeurde dat ook in het vrouwenvoetbal toen Jana Coryn de beste schutter was in de Super League en zo een transfer naar het Franse Rijsel wist te versieren! Lierke Plezierke leverde het Belgische voetbal 3 Gouden Schoenen (Fons Van Brandt in 1955, Lucien Olieslagers in 1959 en Erwin Vandenbergh in 1981) en gedurende jaren bleef Jan Ceulemans, een jeugdprodukt van de club die in 1978 naar Club Brugge vertrok, ook de recordinternational bij de Rode Duivels!

Jana Coryn, topschutter in de Belgische Super League 2016! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke


K. Lierse SK beleefde een Europees hoogtepunt toen het in de allereerste editie van de UEFA Cup in 1971-72
in de eerste ronde het Engelse Leeds United, het seizoen voordien de winnaar in de Beker der Jaarbeurssteden, nog uitschakelde nadat het de heenwedstrijd thuis met 0-2 verloren had. Het ging vervolgens op dinsdag 21 september 1971 gewoon met 0-4 winnen op Elland Road op bezoek bij de club die getraind werd door Don Revie! Lierse geraakte tot in de kwartfinales waar het in AC Milan zijn meerdere moest erkennen! Lierse kende in totaal 11 Europese deelnames waaronder ook eentje aan de UEFA Champions League in 1997 nadat het op het Lisp het Cypriotische Anorthosis Famagusta uitschakelde (2-0-verlies uit, 3-0-winst thuis). Lierse ontmoette daarin Bayer Leverkusen, Sporting Lissabon en AS Monaco (met Thierry Henry) en speelde zijn thuiswedstrijden in het Gentse Ottenstadion. In die groep werd 1 punt gehaald in de thuiswedstrijd tegen Sporting Lissabon met Filip De Wilde in het doel (1-1)!

K. Lierse SK won in 2016 met het vrouwenvoetbalteam voor het laatst een trofee: de Beker van België in Westerlo! Daarna verdween het vrouwenvoetbalteam, in 2018 nu ook het mannenteam! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry


De Pallieters geraakten in 2006-07 in het slop
toen ze in de greep geraakten van gokchinees Zheyun-Yé met degradatie tot gevolg. Nadien kwam het in Egyptische handen terecht als Wadi Degla de holding van Maged Samy de club overkocht. Onder zijn bewind keerde Lierse in 2010 terug op het hoogte niveau van het Belgische voetbal en ook het vrouwenvoetbal werd bij de club geintroduceerd toen de ploeg van Vlimmeren overkwam. Ives Serneels, ooit kampioen met K. Lierse SK in 1997, werd de trainer en hij bereikte in zijn eerste seizoen meteen de bekerfinale maar die werd verloren tegen Sinaai Girls van zijn latere assistent-bondscoach Tamara Cassimon. Ook de tweede bekerfinale in 2012 tegen Standard eindigde in verlies! Later kende de club in deze competitie wel een dubbel succes (2015, 2016), het laatste, vooraleer het uit het vrouwenvoetbal verdween!

In 2015 degradeerde Lierse opnieuw uit de hoogste klasse van het Belgische voetbal. Definitief zo blijkt nu. In 2017 was het in de Proximus League over het volledige seizoen nog wel de beste maar het promoveerde onder leiding van Eric Van Meir uiteindelijk niet want het had geen enkele van de 2 mogelijke periodetitels gewonnen. En volgens het nieuwe reglement van de KBVB speelden die clubs (KSV Roeselare en Royal Antwerp FC) voor de promotie! In 2018 staat Lierse dus op de rand van het faillissement en is profvoetbal definitief voorbij op het Lisp!

Lees nog meer over het einde van Lierse in het profvoetbal:
Sporza.be


Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Wat het vrouwenvoetbal betreft kan U best ook dit nog eens lezen:
Vrouwenteam.be

Share