Share

Op woensdag 6 juni 2018 kregen de Rode Duivels in hun voorlaatste oefenwedstrijd richting het WK 2018 in Rusland voor het eerst in hun lange geschiedenis te maken met een vrouwelijke assistent-scheidsrechter. De 40-jarige Griekse Chrysoula Kourompylia maakte deel uit van het Griekse kwartet onder leiding van Anastasios Sidiropoulos.

Het uitwisselen van de vlaggetjes voor de oefeninterland België – Egypte op woensdag 6 juni 2018 met Eden Hazard (links), Chrysoula Kourompylia, scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos en Essam El Hadary, de 45-jarige doelman van Egypte! Foto – (c) VTM/Vrouwenteam.be /MaMPict

Na de 0-0 tegen Europees kampioen Portugal afgelopen zaterdag 2 juni 2018 kwam met Egypte een minder sterke tegenstander naar het Koning Boudewijnstadion afgezakt. Het team dat onder leiding stond van Héctor Cúper , de man die in het verleden met Mallorca de laatste finale van de Beker voor bekerwinnaars verloor tegen Lazio (2-1 in Birmingham in 1999) en vervolgens Valencia tot 2 keer op rij naar de finale van de UEFA Champions League bracht (verlies tegen Real Madrid in 2000 en tegen Bayern München in 2001), kon niet beschikken over zijn topspeler Mo Salah en dus waren de verwachtingen rond de tegenstand van Egypte voor de Rode Duivels niet hoog gespannen. Het werd uiteindelijk een vlotte overwinning voor het team van bondscoach Roberto Martinez dankzij doelpunten van Romelu Lukaku (1-0, 27ste minuut), Eden Hazard op aangeven van Yannick Carrasco (2-0, 38ste minuut) en Marouane Fellaini (3-0, 90ste + 2de minuut) na een assist van de ingevallen Michi Batshuayi. België scoorde zo voor het eerst tegen Egypte en het won ook voor het eerst tegen dit land na eerdere nederlagen in 1999 (0-1 thuis en 4-0 in Caïro in 2005).

Een hoekschop van Kevin De Bruyne in de tweede helft van België – Egypte! Chrysoula Kourompylia is vol aandacht! Foto – (c) VTM/Vrouwenteam.be/MaMPict

De meest opvallende verschijning in dit duel was de Griekse assistent-scheidsrechter Chrysoula Kourompylia die echter al een heel parkoers heeft afgelegd en ja, ooit zelfs al assistent-scheidsrechter was bij een wedstrijd van de Belgian Red Flames die toen op woensdag 28 oktober 2009 in Leuven nog als Rode Duivelinnen door het leven gingen. Ze was assistent-scheidsrechter bij het WK-kwalificatieduel België – Zweden, dat onder leiding stond van Efthalia Mitsi met als andere assistente Urania Foskolou. België verloor destijds in Leuven met 1-4, de Rode Duivels wonnen nu met 3-0.

Chrysoula Kourompylia (helemaal links), tijdens de opwarming op woensdag 28 oktober 2009 voor het WK-kwalificatieduel België – Zweden in Leuven, dat onder leiding stond van Efthalia Mitsi (midden) en met als andere assistente Urania Foskolou (rechts)! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor de volledigheid geven we ook nog mee dat zij al sinds 2009 aktief is in de hoogste klasse van het Griekse mannenvoetbal, de Super League, en verder ook aanwezig was op het WK Vrouwenvoetbal 2015, de Olympische Spelen vrouwenvoetbal 2016 en het EK 2017 in Nederland waar ze maar liefst in 5 wedstrijden mocht aantreden waaronder de kwartfinale Nederland-Zweden en de halve finale Nederland-Engeland! Bij de mannen was ze al aktief in de voorrondes van de UEFA Champions League en in de UEFA Europa League! In de UEFA Women’s Champions League was ze meest recent te zien in de halve finale tussen Manchester City en Lyon, de wedstrijd die op 0-0 eindigde op zondag 22 april 2018!

Voor meer over België – Zweden op woensdag 28 oktober 2009 in Leuven:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share