Op maandag 2 juli 2018 hebben de Rode Duivels zich in Rostov geplaatst voor de kwartfinale van het WK 2018. Ze zorgden vanuit een verloren gewaande situatie tegen Japan voor een sensationele ommekeer en ze wonnen uiteindelijk nog binnen de reguliere speeltijd met 3-2!

Met doelpunten van Genki Karaguchi (Fortuna Düsseldorf) (0-1, 48ste minuut) en een prachtige plaatsbal van Takashi Inui (SD Eibar) stond Japan al na 52 minuten wedstrijd 0-2 voor. Het leek op weg naar een historische overwinning en een eerste kwartfinale in de voetbalgeschiedenis. Maar de Rode Duivels zorgden via kopballen van Jan Vertonghen (1-2, 69ste minuut) en van de ingevallen Marouane Fellaini op aangeven van Eden Hazard eerst voor het evenwicht (2-2, 74ste minuut) om vervolgens in de toegevoegde tijd toe te slaan met een wereldgoal! Doelman Thibaut Courtois plukte de hoekschop van Keisuke Honda (een ontdekking van ex-jeudgcoach en huidig bezieler van Sparkle Rudy Benthein) en gooide de bal meteen naar Kevin De Bruyne. De snelste aanval uit de geschiedenis van de Rode Duivels was gelanceerd want de bal ging vervolgens op rechts richting de spurtende Thomas Meunier en de speler van PSG gaf die net op tijd voor richting Romelu Lukaku, die een overstapje maakte en zo de ingevallen en mee opkomende Nacer Chadli de mogelijkheid gaf om voor het onverhoopte winnende doelpunt te zorgen (3-2, 90ste + 4′ minuut). Eiji Kawashima (ex-Lierse, Standard, Dundee United en het voorbije seizoen bij FC Metz) en Japan waren uitgeteld! België zat in de kwartfinale waar het nu vrijdag 6 juli 2018 in Kazan (in de Arena waar geschiedenis geschreven wordt want zowel Duitsland als Argentinië met Lionel Messi werden daar al uitgeschakeld) de droomaffiche en vervroegde WK-finale tegen Brazilië mag spelen!

Bekijk de hoogtepunten van België – Japan dankzij FIFA TV:

Slechts één keer eerder speelden de Rode Duivels op een WK tegen Brazilië. Dat was op maandag 17 juni 2002 in het Wing Stadium van Kobe in Japan! De Rode Duivels toen nog onder leiding van Robert Waseige verloren met 2-0 na doelpunten van Rivaldo (67ste minuut) en Ronaldo (87ste minuut). Marc Wilmots scoorde eerder in de wedstrijd (36ste minuut) na een voorzet van Jacky Peeters een doelpunt met het hoofd dat tot woede van de Rode Duivels en voetbalminnend België door de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast werd afgekeurd vanwege een duwfout op Roque Junior. Brazilië ging verder in het tornooi en won uiteindelijk de finale tegen Duitsland met 2-0 dankzij een dubbel van Ronaldo (67ste en 79ste minuut). Zo werd het op zondag 30 juni 2002 in Yokohama voor de vijfde en voorlopig laatste keer wereldkampioen!

Bekijk de hoogtepunten van Brazlië – België op het WK 2002 in Japan dankzij RAI Uno/FIFA TV:

Het duel in Kazan wordt overigens het vijfde onderlinge duel tussen Brazilië en België. Beide landen oefenden voor het duel in 2002 in Kobe slechts 3 keer tegen mekaar. Een eerste keer was dat op woensdag 24 april 1963 in Brusselse Koning Boudewijnstadion toen België met 5-1 won. Op woensdag 2 juni 1965 volgde een nederlaag voor de Rode Duivels in het legendarische Maracanastadion met 5-0. Op woensdag 12 oktober 1988, de dag dat Belgisch Gouden Schoen Janice Cayman geboren werd, volgde dan nog een derde oefeninterland op de Bosuil in Antwerpen. Toen werd het 1-2 na een dubbel van Geovani (24ste en 39ste minuut) en een Belgisch tegendoelpunt van Lei Clijsters (1-2, 64ste minuut). Voor de volledigheid nog meegeven dat de Belgian Red Flames nog nooit een interland speelden tegen Brazilië! Wie weet gebeurt dat volgend jaar op het WK in Frankrijk of in aanloop daarnaartoe?