Share

Op zaterdag 16 mei 2009 lukte Belgisch international Femke Maes er ooit twee doelpunten met haar club FCR 2001 Duisburg in de heenwedstrijd van de finale op weg naar de UEFA Women’s Cup. Nu iets meer dan 9 jaar later hebben de Rode Duivels op vrijdag 6 juli 2018 in diezelfde stad vijfvoudig wereldkampioen Brazilië uitgeschakeld en zo is er in de Kazan Arena wel degelijk geschiedenis geschreven!

Op woensdag 27 juni 2018 ging titelverdediger Duitsland onderuit tegen Zuid-Korea (2-0). Joachim Löw en zijn op dit WK niet al te gretige Mannschaft moesten al na de groepsfase naar huis. Enkele dagen later was het de beurt aan Lionel Messi. Nigeria en Sint-Petersburg waren hem op de laatste speeldag in groep D nog goedgezind maar Frankrijk met Antoine Griezmann, Kylian Mbappé, Paul Pogba en Benjamin Pavard hadden geen medelijden met het team van bondscoach Jorge Sampaoli. Don’t cry for me Argentina! Exit Lionel Messi! En dan was er Brazilië – België. Neymar Jr & co tegen de Rode Duivels. De Gouden generatie maakte eindelijk op een groot tornooi en tegen een sterke tegenstander de al jaren opgespelde naam waar. Wat in 2014 op het WK in Brazilië of op het EK 2016 in Frankrijk had moeten gebeuren kwam er in Kazan nu eindelijk eens helemaal uit. Fernandinho deed een kopbal van Vincent Kompany, zijn ploegmaat bij Manchester City, na een hoekschop van Nacer Chadli (West Bromwich Albion) in eigen doel afwijken (0-1, 13de minuut). Kevin De Bruyne, ook al van Manchester City, knalde op aangeven van Turbo Romelu Lukaku (Manchester United) kurkdroog raak (0-2, 31ste minuut) en zo was de vroege bal op de paal van Thiago Silva (PSG) helemaal vergeten. Renato Augusto, die speelt voor het Chinese Beijing Guoan, gaf Brazilië in het laatste kwartier met een rake kopbal na een voorzet van Philippe Coutinho (FC Barcelona) nog wat hoop. Maar de aansluitingstreffer kreeg geen vervolg mede door Thibaut Courtois (Chelsea) die in het slot van de toegevoegde tijd nog de beste poging van Neymar Jr (PSG) bijzonder knap over zijn doel tikte! België mocht dus naar de Final Four! Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië vervoegde Duitsland (4 wereldtitels) en Argentinië (2 wereldtitels) op het virtuele voetbalkerkhof van ex-wereldkampioenen in Kazan.

Bekijk de hoogtepunten uit Brazilië – België in Kazan via FIFA TV:

Bekijk ook nog de hoogtepunten uit Frankrijk – Argentinië in Kazan via FIFA TV:

De Rode Duivels nemen het nu op dinsdag 10 juli 2018 in de halve finale in Sint-Petersburg op tegen Frankrijk, het land dat volgend jaar het WK Vrouwenvoetbal organiseert, en in de kwartfinale Uruguay opzij zette. De prijs voor de winnaar is een ticket voor de finale van het WK 2018 op zondag 15 juli 2018 in Moskou tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Kroatië, dat gastland Rusland uitschakelde na strafschopenn, en Engeland, dat eenvoudig afstand nam van Zweden.

Lees over Femke Maes met FCR 2001 Duisburg in Kazan via:
Femkemaes.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: 4 keer eerder op in totaal 20 edities werd het team dat Brazilië uitschakelde voor de finale ook effectief wereldkampioen. Het lukte Italië in 1938 na knock-out en in 1982 na 2de groepsfase, Argentinië in 1978 na 2de groepsfase en Duitsland in 2014 na knock-out! In 1950 werd Uruguay wereldkampioen na winst in de finalewedstrijd tegen Brazilië en dat lukte ook Frankrijk in 1998 in het Stade de France in Saint-Denis! 9 keer leverde het uitschakelen van Brazilië voor de finale geen eindsucces op. 5 keer bereikte dat land wel de finale (1954 Hongarije, 1974 en 2010 Nederland, 1990 Argentinië, 2006 Frankrijk).

Share