Share

De finale van de 21ste editie van het WK Voetbal gaat op zondag 15 juli 2018 om 17 uur in het Luzhniki Stadion van Moskou tussen eenmalig wereldkampioen Frankrijk en Kroatië, dat als 13de land ooit die eindstrijd heeft bereikt! Voor de Rode Duivels wacht een dag eerder op zaterdag 14 juli 2018 om 16 uur al voor de tweede keer in de geschiedenis een duel voor de derde plaats en dat tegen Engeland.

Wie op zondag 7 juli volgend jaar in het Groupama Stadion in Lyon in de finale van het WK Vrouwenvoetbal 2019 staat is nog niet bekend. Dat tornooi is uiteraard nog niet begonnen, meer zelfs er zijn nog maar 10 van de 24 deelnemende landen bekend. Voor de liefhebbers van dat topevenement is het dus nog even geduld oefenen. Wie reikhalzend uitkeek naar de finale van het WK 2018 in Rusland bij de mannen kent inmiddels wel het antwoord op de vaak gestelde vraag welke twee landen de WK-finale zullen spelen. Jammer genoeg is België daar niet bij. Het behoorde tot de mogelijkheden voor deze gouden generatie met onder meer Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, Eden Hazard en Romelu Lukaku maar Frankrijk versperde in Sint-Petersburg de weg naar een allereerste WK-finale voor de Rode Duivels die dus op hun 13de tornooi niet het 13de land ooit werden die dat lukte. Kroatië is de verrassende aanwezige in de eindstrijd nadat het team van bondscoach Zlatko Dalic in de groepsfase beter was dan achtereenvolgens Nigeria (2-0), Argentinië met Lionel Messi (3-0) en Ijsland (2-1) en in de knock-outfase eerst Denemarken in de achtste finale (1-1, 3-2) en gastland Rusland in de kwartfinale (2-2, 4-3) telkens na strafschoppen uitschakelde en tenslotte in de halve finale Engeland met 2-1 na verlengingen naar de wedstrijd voor de 3de plaats verwees.

Bekijk de hoogtepunten van Kroatië – Engeland op het WK 2018 dankzij FIFA TV:

Frankrijk – Kroatië is een onuitgegeven finale tussen een land dat 1 keer wereldkampioen werd precies 20 jaar geleden, op zondag 12 juli 1998 in het Stade de France tegen Brazilië (3-0) en een debutant op een dergelijk podium. Een debutant die echter alle kansen heeft om met spelers als Luka Modric (Real Madrid), Ivan Rakitic (FC Barcelona), Mario Mandzukic (Juventus) en Ivan Perisic (Inter Milaan maar ex-KSV Roeselare en ex-Club Brugge) de finale te winnen alhoewel ze inmiddels een wedstrijd meer (3 x verlengingen van 30 minuten) speelden dan de opponent van toekomende zondag.

Frankrijk is overigens één van de zes landen die als debutant in een WK-finale meteen won (1998). Het lukte ook Uruguay (1930), Italië (1934), Duitsland (1954), Engeland (1966) en Spanje (2010). Bij de 6 die daarin niet slaagden zitten Argentinië (1930), Tsjechoslowakije (1934), Hongarije (1938), Brazilië (1950), Zweden (1958) en Nederland (1974). Het wordt dus uitkijken wat Kroatië doet tegen Frankrijk, een land dat het in 5 eerdere ontmoetingen bij de mannen nog niet wist te verslaan!

Bekijk hoe Frankrijk op zondag 12 juli 1998 zijn allereerste WK-finale tegen Brazilië won dankzij FIFA TV:

Nog opmerkelijk is dat er in de WK-finale 2018 maar maximum 6 spelers uit the Premier League in actie kunnen komen. Frankrijk heeft er met Hugo Lloris (Tottenham), Paul Pogba (Manchester United), N’Golo Kanté en Olivier Giroud (allebei Chelsea) en Benjamin Mendy (Manchester City) vijf in de rangen, Kroatië met Dejan Lovren (Liverpool) slechts één. In de kleine finale tussen België en Engeland nu zaterdag 14 juli 2018 in het Petrovsky Stadion in Sint-Petersburg heeft U meer kans om spelers uit die competitie aan het werk te zien aangezien er bij de Rode Duivels 11 van de 23 daar spelen terwijl dat bij het team van Gareth Southgate de volledige kern is (23 op 23).

Lees over de 10 landen die al geplaatst zijn voor het WK 2019 via:
Vrouwenteam.be

Bekijk ook nog hoe het Belgische vrouwenvoetbal dacht over het WK 2018:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: De Belgian Red Flames spelen nog 2 groepsduels in de kwalificatie op weg naar het WK 2019 in Frankrijk. Op vrijdag 31 augustus 2018 in Botosani tegen Roemenië en op dinsdag 4 september 2018 om 17 uur in Leuven tegen Italië. Voor dit laatste duels zijn er nu al tickets te koop bij de KBVB!

Share