Share

Wat op vrijdagochtend 31 augustus 2018 nog schier onmogelijk leek is op dinsdagavond 4 september 2018 gewoon realiteit geworden. Na een knappe 6 op 6 op bezoek bij Roemenië en thuis tegen het al voor het WK 2019 geplaatste Italië spelen de Belgian Red Flames alsnog de play-offs op weg naar het WK 2019 in Frankrijk.

Bij de beste vier geraken voor dat ene ticket dat de weg naar het WK 2019 in Frankrijk opent leek voorbestemd voor vier andere landen dan België. Maar eens te meer is gebleken dat de prijzen aan de meet worden uitgedeeld ook in het kwalificatievoetbal voor WK- of EK-eindrondes. Sommigen maakten er bijna een eindwerk van om toch maar alle mogelijke scenario’s uit te dokteren. Zoiets kan je in het voetbal best niet doen want de uitkomst is toch nog altijd anders dan verwacht en dat was op dinsdag 4 september 2018 ook zo. Het feit dat nog niet alle groepswinnaars bekend waren en ook niet alle tweedes maakte een eenvoudige begrijpelijke uitleg nauwelijks mogelijk. Het was heel vaak als en indien maar ook nog gepaard gaand met in het geval dat zus of zo dan … Wat dat betreft had bondscoach Ives Serneels meer dan gelijk om alle smartphones en elektronische middelen zo ver mogelijk van het veld en de speelsters te houden. Het enige wat je zeker wist was dat er moest gewonnen worden tegen Italië om alsnog kans te maken op een vervolg na de groepsfase. De Belgian Red Flames deden dat op een manier waarop ze fier mochten zijn. Sterk spelend vanuit de organisatie met vertrouwen, goeie looplijnen, agressief waar nodig en met aantrekkelijke acties al dan niet over de flanken. En dus mochten ze rond de klok van 18u50 met spanning de moderne hulpmiddelen raadplegen en bekijken om te zien hoe het elders afgelopen was.

Bekijk de hoogtepunten van België – Italië met dank aan Proximus Sports/KBVB:

Er was op die andere velden vanalles gebeurd. Landen die de volledige WK-kwalificatiecampagne heersten en op een punt van het rechtstreekse ticket waren gekomen stelden teleur zoals Europees Kampioen Nederland, dat met 2-1 verloor in Noorwegen dat zo alsnog groepswinnaar werd of Zwitserland dat niet verder kwam dan een scoreloos gelijkspel in Polen (0-0) en zo zijn rechtstreeks ticket naar Frankrijk zag verhuizen naar Schotland dat in Albanië wel de nodige drie punten haalde (1-2-winst) en zo in juni 2019 mag debuteren op een WK-eindronde! Denemarken verloor dan weer thuis tegen Zweden (0-1) en moest plots ook nog bibberen toen Ijsland in het slot thuis tegen Tsjechië alsnog langszij kwam via Glódís Viggósdóttir (1-1, 87ste minuut) en er in de toegevoegde tijd in het verre Reykjavik een strafschop viel voor de thuisploeg. Captain Sara Björk Gunnarsdottir, de ex-ploeggenote van Belgian Red Flame Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg, zag haar inzet echter gestopt door de Tsjechische doelvrouw Barbora Votíková waardoor de finalist van het EK 2017 in Nederland uiteindelijk met de hakken over de sloot in de barrages terechtkwam als vierde beste tweede na Nederland, Zwitserland en de Belgian Red Flames die uiteindelijk in het eindklassement van alle tweedes nog op een derde plaats eindigden.

Bekijk de hoogtepunten van Ijsland – Tsjechië met dank aan Stöð 2:

Ijsland en Wales, die allebei in de afgelopen dagen de kans hadden om zich mits winst thuis tegen respectievelijk Duitsland en Engeland, rechtstreeks te plaatsen voor het WK 2019 in Frankrijk spelen uiteindelijk zelfs geen play-offs. Ondanks een sterke campagne geen troostprijs, zo hard is het topvoetbal ook bij de vrouwen.

Wales, het team dat wel eens voor een originele teamfoto zorgt zoals hier tijdens de Cyprus Women’s Cup 2018, miste uiteindelijk de rechtstreekse kwalificatie en de deelname aan de play-offs! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Voor Oostenrijk tenslotte, tweede in de groep die gewonnen werd door Spanje en de verrassing op het voorbije EK 2017 in Nederland, was de kans om nog via een achterpoortje het WK 2019 in Frankrijk te halen al sinds eind juni van dit jaar niet meer mogelijk. Zij speelden dan ook op dinsdag 4 september 2018 tegen Finland enkel nog om de tweede plaats vast te houden en voor de punten voor hun toekomstige coëfficiënt.

Dit is de eindstand van alle beste tweedes in wedstrijden tegen de nummers 1, 3 en 4 uit hun groep:
1. Nederland 6-13 (16-2) +14;
2. Zwitserland 6-13 (13-5) +8;
3. België 6-13 (9-6) +3;
4. Denemarken 6-12 (17-7) +10;
5. Ijsland 6-11 (9-6) +3;
6. Wales 6-11 (5-3) +2;
7. Oostenrijk 6-10 (11-7) +4;

***Voor de bepaling van de reekshoofden bij de loting van nu vrijdag 7 september 2018 om 14 uur in Nyon wordt uiteindelijk gekeken naar hun coëfficiënt na afloop van de groepsfase van deze WK-campagne waarvoor de berekening gebaseerd is op het volgende:
1) Het WK 2015 en de volledige kwalificatiecampagne voor dat tornooi telt mee voor 20% van het eindcijfer;
2) De volledige kwalificatiecampagne voor het EK 2017 in Nederland telt mee voor 40% van het eindcijfer;
3) De volledige kwalificatiecampagne voor het WK 2019 in Frankrijk telt mee voor 40% van het eindcijfer.

Dat bezorgde de top 4 van de beste tweedes volgende eindcijfers:
Nederland 39,430 punten (4de van alle Europese landenploegen);
Zwitserland 37,031 punten (6de van alle Europese landenploegen);
Denemarken 34,185 punten (11de van alle Europese landenploegen);
België 32,738 punten (13de van alle Europese landenploegen)

Sherida Spitse (links) en Janice Cayman tijdens de laatste oefenwedstrijd tussen de Belgian Red Flames en Nederland op donderdag 14 september 2017 in Tubeke! Straks opnieuw tegen mekaar in de play-offs richting WK 2019? Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zo zijn dus Nederland, Europees kampioen 2017, en Zwitserland, winnaar van de Cyprus Women’s Cup 2017, in de bokaal van de reekshoofden terecht gekomen en Denemarken en België in de bokaal van niet-reekshoofden. Er wordt nu vrijdag geloot wie tegen wie speelt en ook wie eerst thuis speelt tussen maandag 1 en dinsdag 9 oktober 2018. Ook voor de finale van de play-offs zal nog geloot worden wie van de twee finalisten eerst thuis mag spelen tussen zondag 5 en maandag 13 november 2018. Slechts één van deze vier deelnemers aan de play-offs zal uiteindelijk vanaf vrijdag 7 juni 2018 aan het 8ste WK Vrouwenvoetbal uit de geschiedenis mogen deelnemen. De loting voor die WK-eindronde staat op zaterdag 8 december 2018 op het programma in La Seine Musicale, de cultuur- en muziektempel die op het eiland Seguin in het westen van de Franse hoofdstad ligt in Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine).

Lees ook nog via:
UEFA.com
en via:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat Nederland zich vier jaar geleden, na de groepsfase met Noorwegen, België, Portugal, Griekenland en Albanië, via de play-offs voor het eerst wist te plaatsen voor het WK. Het schakelde toen eerst Schotland uit (1-2-winst uit en 2-0-winst thuis) in de halve finale en Italië in de finale (1-1-gelijkspel thuis in Den Haag en 1-2-winst uit in Verona).

Share