Share

In Engeland stond op zondag 9 september 2018 de start van het nieuwe seizoen op het programma. Europees Kampioene Vivianne Miedema schitterde op deze openingsdag met drie doelpunten en een assist voor Arsenal tegen Liverpool terwijl in het Championship het nieuwe Manchester United meteen een visitekaartje afgaf.

Voor Yana Daniëls is het nog even wachten op haar debuut bij Liverpool in de Engelse FA WSL! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zowel voor Yana Daniëls (Liverpool) als Tessa Wullaert (Manchester City) betekende zondag 9 september 2018 een nieuwe start bij een nieuwe club maar beide Belgian Red Flames zullen zich dat allebei wel even anders hebben voorgesteld. Yana Daniëls zat in het allereerste duel van de FA Women’s Super League op bezoek bij Arsenal op de bank. Vivianne Miedema was de vrouw van de wedstrijd. Zij lukte de openingsgoal na 6 minuten (1-0), gaf vervolgens de assist voor het tweede doelpunt van Lisa Evans (2-0, 14de minuut) en zag daarna Kim Little (straks met Schotland aanwezig op het WK 2018 in Frankrijk) een derde doelpunt scoren (3-0, 35ste minuut). De Oranje Leeuwin zorgde vervolgens zelf via een verdediger van Liverpool kort voor de rust voor nummer vier (4-0, 39ste minuut) en nummer vijf trapte ze helemaal op het einde van de wedstrijd tegen de netten (5-0, 90ste minuut). Op de tweede speeldag is Liverpool vrij en dus zal Yana Daniëls pas ten vroegste op zondag 23 september 2018 op bezoek bij Brighton & Hove Albion haar competitiedebuut bij haar nieuwe club kunnen maken.

Foto – (c) Manchester City Women

Ook voor Tessa Wullaert begon de competitie op de bank. In de topaffiche tussen Chelsea Ladies FC en Manchester City Women voor 2.501 toeschouwers in het Kingsmeadow Stadium in Kingston upon Thames koos trainer Nick Cushing duidelijk voor speelsters van het Britse Eilanden. De buitenlanders Nadia Nadim (Denemarken), Janine Beckie (Canada) en Tessa Wullaert (België). Het werd wel een boeiende wedstrijd met enkele kansjes voor beide teams maar de wedstrijd eindigde op een scoreloos gelijkspel (0-0). Tessa Wullaert mocht in de toegevoegde tijd alsnog invallen voor Jill Scott (90ste + 2′ minuut). Na 5 minuten toegevoegde tijd floot scheidsrechter Rebecca Welch af! Tessa Wullaert en Manchester City spelen nu donderdag 13 september 2018 al hun heenwedstrijd in de UEFA Women’s Champions League op bezoek bij Atlético Madrid!

Julie Biesmans (rechts) met Bristol City Women op bezoek bij Brighton (hier met Kate Natkiel)! Foto – (c) Brighton & HA/Geoff Penn

Julie Biesmans beleefde wel een schitterende start. Zij stond aan de aftrap met Bristol City Women op bezoek bij Brighton & Hove Albion en speelde ook de volledige wedstrijd. 376 toeschouwers zagen in het Broadfield Stadium in Crawley iets over halfweg in de tweede helft een knappe goal van Lucy Graham (0-1, 71ste minuut) en dat was voldoende voor de eerste driepunter van het seizoen! Op woensdag 19 september 2018 ontvangt Bristol City Women kampioen en bekerhouder Chelsea!

Dit waren alle uitslagen op de openingsdag in de Engelse FA WSL 2018-19:
Arsenal – Liverpool 5-0;
Chelsea – Manchester City 0-0;
Brighton & HA – Bristol City 0-1;
Birmingham City – Everton Ladies 1-0;
Reading – Yeovil Town 4-0;
West Ham United bye

Opmerkelijk tenslotte was de start van Manchester United in het Women’s Championship, het tweede niveau. Na een eerdere ontmanteling in 2005 en een nieuwe herstructurering zorgden de ManU Women meteen voor alle headlines op de openingsdag. Het team van coach Casey Stoney (ex-Engels international) en haar assistent Willie Kirk (ex-Bristol City) lukte dubbele cijfers op bezoek bij Aston Villa waar de Nederlandse Nadine Hanssen (ex-RSC Anderlecht, ex-KRC Genk Ladies) aan de aftrap stond. Jess Sigworth scoorde maar liefst 5 keer! Lauren James en Kirsty Hanson stonden elk 2 keer aan het kanon, Katie Zalem, Mollie Green en Ella Toone troffen elk 1 keer raak!

Bij Aston Villa zagen ze het bij de rust nog zitten! Nog 7 doelpunten scoren om te winnen! Foto – (c) AVLFCOfficial

Bekijk hier het volledige duel tussen Aston Villa en Manchester United dankzij Aston Villa TV:

Lees over Arsenal – Liverpool via:
BBC Sport

Lees over Chelsea – Manchester City via:
Website Manchester City Women
en via:
BBC Sport

Lees over Brighton HA – Bristol City via:
BBC Sport

Bekijk foto’s van dit duel via:
Website Brightonandhovealbion.com

Lees meer over Aston Villa – Manchester United:
BBC Sport

Voor nog meer over de Belgian Red Flames in de FA WSL ga naar:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat noch Davinia Vanmechelen in Frankrijk (PSG – Paris FC 5-1 op de 2de speeldag in de competitie), noch Justine Vanhaevermaet in Duitsland (1-2 winst na verlengingen voor SC Sand in de 2de ronde van de Duitse beker op bezoek bij SV 67 Weinberg) in actie kwamen dit weekend.

Share