Share

Op maandag 24 september 2018 zijn de Braziliaanse Marta en de Kroaat Luka Modric in de Royal Festival Hall in Londen gekroond tot beste speelster en speler van het voorbije jaar!

Foto – (c) FIFA.com

In voetbal is alles mogelijk en dus ook dat de Braziliaanse Marta door de FIFA voor de zesde keer uitgeroepen wordt tot beste speelster van het jaar 8 jaar na het veroveren van haar laatste trofee en inmiddels al 12 jaar nadat ze voor het eerst won. Marta Vieira da Silva, geboren op 19 februari 1986, doet daarmee als voetballer beter dan Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, die voorlopig elk 5 keer de trofee van allerbeste wonnen! Zij haalde het dit jaar als speelster van Orlando Pride in de Amerikaanse NWSL en van het nationale vrouwenvoetbalteam van Brazilië waarmee ze opnieuw kampioen werd van Zuid-Amerika en waarmee ze volgend jaar ook nog eens op het WK 2019 zal staan voor Dzsenifer Marozsan en Ada Hegerberg, die allebei uitkomen voor UWCL-winnaar Olympique Lyonnais en waarvan de coach Reynald Pedros de trofee kreeg voor beste coach van het jaar.

Reynald Pedros is de beste coach van 2018! Foto – (c) FIFA.com

Bij de mannen ging de trofee dit keer naar Luka Modric, de spelverdeler van WK-finalist Kroatië en van Real Madrid, dat in Kiev voor de derde keer op rij en voor de vierde keer in vijf jaar de UEFA Champions League won. De 33-jarige middenvelder haalde het voor Cristiano Ronaldo (inmiddels voetballer van Juventus) en nog winnaar vorig jaar en Mohamed Salah (de Egyptenaar van Liverpool). Het is de eerste keer dat er een nieuw gezicht opstaat nadat Cristiano Ronaldo en Lionel Messi de voorbije 10 jaar elk 5 trofeeën op hun naam schreven. Didier Deschamps, de coach die Frankrijk naar een tweede wereldtitel leidde, werd uitgeroepen tot beste coach van het jaar!

Er was ook Belgisch succes op het gala in Londen voor Thibaut Courtois. Hij kreeg de trofee van Beste doelman van het voorbije seizoen. Het sluitstuk van de Rode Duivels en na zijn overgang van Chelsea inmiddels van Real Madrid werd verkozen boven Hugo Lloris (Tottenham & Frankrijk) en Kasper Schmeichel (Leicester City & Denemarken).

Rode Duivel Eden Hazard kwam dan weer in het wereldelftal van het jaar (The FIFA FIFPro World11 2018) terecht samen met doelman David De Gea, verdedigers Dani Alves, Marcelo, Sergio Ramos en Raphael Varane, middenvelders N’Golo Kante en Luka Modric en spitsen Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe en Lionel Messi.

Er waren verder ook nog prijzen voor Mo Salah (de Puskas Award als maker van de mooiste goal van het jaar in Liverpool-Everton), voor de fans van Peru (beste fans van het jaar) en voor Lennart Thy, speler van VVV-Venlo die een wedstrijd tegen PSV oversloeg om DNA te geven om een persoon met bloedkanker te helpen!

Dit zijn alle winnaars van The Best FIFA Football Awards 2018:
Speelster van het Jaar: Marta (Brazilië & Orlando City);
Speler van het Jaar: Luka Modric (Kroatië & Real Madrid);
Trainer van het Jaar (vrouwen): Reynald Pedros (Lyon);
Trainer van het Jaar (mannen): Didier Deschamps (Frankrijk);
Doelman van het Jaar: Thibaut Courtois (België & Chelsea/Real Madrid)
Puskas Award (mooiste goal): Mohamed Salah (Egypte & Liverpool);
Fan Award: de fans van Peru;
Fair Play Award: Lennart Thy (VVV);
The FIFA FIFPro World11 2018: David De Gea; Dani Alves, Marcelo, Sergio Ramos, Raphael Varane; Eden Hazard, N’Golo Kante, Luka Modric; Cristiano Ronaldo, Kylian Mbappe en Lionel Messi.

Dit zijn alle winnaars uit het verleden bij de vrouwen:
2001: Mia Hamm (Washington Freedom & VS);
2002: Mia Hamm (Washington Freedom & VS);
2003: Birgit Prinz (1.FFC Frankfurt & Duitsland);
2004: Birgit Prinz (1.FFC Frankfurt & Duitsland);
2005: Birgit Prinz (1.FFC Frankfurt & Duitsland);
2006: Marta (Umea IK & Brazilië);
2007: Marta (Umea IK & Brazilië);
2008: Marta (Umea IK & Brazilië);
2009: Marta (Santos & Brazilië);
2010: Marta (Santos & Brazilië);
2011: Homare Sawa (INAC Kobe Leonessa & Japan);
2012: Abby Wambach (Verenigde Staten);
2013: Nadine Angerer (Brisbane Roar & Duitsland);
2014: Nadine Kessler (VfL Wolfsburg & Duitsland);
2015: Carli Lloyd (Houston Dash & VS);
2016: Carli Lloyd (Houston Dash & VS);
2017: Lieke Martens (FC Rosengard/FC Barcelona & Nederland);
2018: Marta (Orlando Pride & Brazilië).

Lees nog meer via:
FIFA.com – The Best 2018

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: De Wereldvoetbalbond FIFA verkoos van 1991 tot 2010 de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar. Tussen 2010 en 2016 werd in samenwerking met het Franse voetbalmagazine France Football de Gouden Bal (die al bestond sinds 1956) omgedoopt tot de FIFA Gouden Bal. Maar sinds 2017 reikt de FIFA weer zijn eigen prijzen uit. France Football zal dan weer vanaf eind 2018 voor het eerst een Gouden Bal voor het vrouwenvoetbal uitreiken. Op maandag 8 oktober 2018 zal de lijst met 15 kandidaat-winnaars verschijnen terwijl de eerste winnares op maandag 3 december 2018 tijdens een gala in Parijs zal bekendgemaakt worden.

Share