Share

Op vrijdagavond 5 oktober 2018 speelden de Belgian Red Flames hun allereerste barragewedstrijd in de richting van het WK Frankrijk 2019. Op een warme hefstavond met terrasjesweer was de tegenstander op Den Dreef in Leuven Zwitserland!

Zwitserland voor de aftrap in Leuven tegen de Belgian Red Flames op weg naar het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bondscoach Ives Serneels begon met de elf die ook een maand geleden op dinsdag 4 september 2018 thuis tegen Italië aan de aftrap kwamen. Nicky Evrard in doel, een achterlijn met Laura Deloose, captain Aline Zeler, Laura De Neve en Davina Philtjens, een middenveld met Julie Biesmans, Tine De Caigny, Kassandra Missipo en Davinia Vanmechelen en de Gouden Schoenen Janice Cayman en Tessa Wullaert in de spits. Zwitserland was een minder ervaren elftal dan het team dat aanwezig was op het WK 2015 in Canada en op het EK 2017 in Nederland maar met Gaëlle Thalmann in doel en op het veld toppers als Lia Wälti, Ana Maria Crngorcevic, Ramona Bachmann en captain Lara Dickenmann zijn de troepen van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg wel nog altijd een te duchten tegenstander, die het moet gezegd, in kwalificatiegroep 2 in het slot toch verrassend het rechtstreekse ticket nog aan Schotland moest laten.

De Belgian Red Flames voor hun heenwedstrijd in de halve finales van de play-offs richting het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Géraldine Reuteler mocht rond de klok van half negen aftrappen en het begon meteen met een diepe bal van Lia Wälti naar Florijana Ismaili maar Nicky Evrard was attent! In de 5de minuut verloor Lia Wälti dan een kopbalduel met Tessa Wullaert. De speelster van Manchester City kon doorgaan op de rechterflank en zette voor. Luana Bühler kon de bal enkel in de voeten van Janice Cayman die de bal controleerde en vervolgens met rechts in de hoek trapte (1-0, 5de minuut). Het duel was nauwelijks begonnen en de Belgian Red Flames stonden al op voorsprong: een droomstart!

Janice Cayman legt aan voor het openingsdoel van de Belgian Red Flames tegen Zwitserland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Eerst Zwitserland en dan Nederland, de volgorde waarin de Rode Duivels op vrijdag 12 oktober 2018 in de UEFA Nations League en op dinsdag 16 oktober 2018 vriendschappelijk aantreden, behoorde nu al iets meer tot de mogelijkheden. Maar dan nam Zwitserland de regio over. Ze waren even gevaarlijk bij hoekschoppen van Lara Dickenmann met kopballen van Ana Maria Crnogorcevic en Luana Bühler en vooral toen de Zwitserse aanvoerster Ramona Bachmann alleen voor de Belgische doelvrouw zette. Nicky Evrard kon de poging van de speelster van Chelsea met een beenveeg devieren in hoekschop (16de minuut)!

Iets over halfweg de eerste helft zorgde Davinia Vanmechelen dan voor gevaar. Ze schakelde eerst haar tegenstander uit en gaf dan van aan de linkerkant in het strafschopgebied voor doel. De bal belandde via het lichaam van Lara Dickenmann tegen de Zwitserse doelpaal (24ste minuut)! Even over het halfuur opende Tine De Caigny dan voor Tessa Wullaert en haar schot ging nipt naast het doel van Gaelle Thalmann (33ste minuut). Ook Janice Cayman kopte vervolgens nog naast voor de Belgian Red Flames die net voor de rust nog even in gevaar kwamen toen Ana Maria Crnogorcevic de op links vrijstaande Florijana Ismaili bediende. De speelster van BSC YB Frauen had een uitstekende mogelijkheid als ze gewoon de bal aannam en verder richting doel opdreef om af te werken maar ze trapte echter wild en onbesuisd en zo zorgde ze voor een complete mistrap. Het was de laatste actie van Florijana Ismaili, die tijdens de rust en bij een 1-0-voorsprong voor de Belgian Red Flames gewisseld werd. Haar vervangster was het nummer 23 Alisha Lehmann, die sinds kort in Engeland speelt voor West Ham United!

Julie Biesmans mocht de 2de helft op gang trappen en België controleerde. Luana Bühler pakte een gele kaart voor een fout op Tessa Wullaert die even alter met een geblokt schot Gaëlle Thalmann even aan het werk zette (50ste minuut). Maar vervolgens onderschepte Lara Dickenmann een bal op het middenveld en ze verstuurde die naar de ingevallen Alisha Lehmann, die te zwak afwerkte om echt gevaarlijk te zijn (54ste minuut). Een minuut later was het opnieuw de met Lyon tweevoudige winnaar van de UWCL, die nu voor VfL Wolfsburg uitkomt, die dit keer richting Ramona Bachmann trapte. Het dribbelfenomeen zette dit keer eenvoudig voor en Alisha Lehmann tikte in het centrum via Davina Philtjens de gelijkmaker binnen (1-1, 55ste minuut).

Alisha Lehmann lukte als invalster twee goals tegen de Belgian Red Flames in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Een uitgoal voor Zwitserland was slecht nieuws voor België maar ze herpakten zich en nadat Ana Maria Crnogorcevic een hoekschop van Lara Dickenmann in de handen van Nicky Evrard kopte pakte Davinia Vanmechelen uit met een actie een prachtig schot. Gaëlle Thalmann dook de bal in hoekschop. Die werd kort genomen van Laura Deloose naar Tessa Wullaert. Zij speelde meer centraal Laura De Neve aan en de captain van RSC Anderlecht twijfelde niet. Ze haalde uit met links en de bal verdween zuiver in de hoek, dit keer onhoudbaar voor Gaëlle Thalmann. Het allereerste doelpunt van Laura De Neve voor de Belgian Red Flames was meteen een pareltje en niet onbelangrijk voor België want het stond opnieuw op voorsprong (2-1, 60ste minuut)!

Laura De Neve scoorde een schitterende goal voor de Belgian Red Flames! Haar eerste ooit voor het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Vervolgens pakte ook Ramona Bachmann geel voor een fout op Davinia Vanmechelen. Uit de vrije trap die volgde genomen door Tessa Wullaert verraste Tine De Caigny bijna de Zwitserse doelvrouw (65ste minuut). Zwitserland kwam dan weer even piepen met een kopbal van Alusha Lehmann die naast ging op aangeven van Noelle Maritz (68ste minuut).

Op minder dan een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd kwam Viola Calligaris dan in de spits Géraldine Reuteler aflossen. Enkele ogenblikken later pakte ook Tessa Wullaert geel voor een fout op Lia Wälti gepaard gaand met een overdreven reactie. Het sein voor bondscoach Ives Serneels om Ella Van Kerkhoven een kans te geven in de plaats van Davinia Vanmechelen. Wie weet kon de Belgische topschutter van het voorbije seizoen in de Belgische Super League net als in Roemenië in het slot alsnog een doelpuntje maken? Iets meer dan vijf minuten voor tijd was Tine De Caigny er dan dichtbij bij een hoekschop van Tessa Wullaert en ook toen Tessa het opnieuw mocht proberen van aan de andere kant van het veld botste Tine De Caigny op doelvrouw Gaëlle Thalmann. Aan de overkant probeerde Eoasa Aigbogun het met een schot maar Nicky Evrard stond paraat.

En dan waren we inmiddels in de 87ste minuut. Ana Maria Crnogorcevic gaf vanop de rechtsachter een gemeten diepe pass richting Ramona Bachmann die op de rechterflank doorging en terugspeelde op Alisha Lehmann. De speelster van West Ham United aarzelde niet en knalde met links via de onderkant van de lat binnen (2-2, 87ste minuut). Net toen iedereen dacht dat de Belgian Red Flames met een kleine voorsprong naar Zwitserland zouden afreizen sloegen de bezoekers toe! 2-1 of 2-2, het is een wereld van verschil. De Belgian Red Flames moeten nu zeker scoren in Biel en hopen dat Zwitserland dat niet doet! Bij een gelijkspel is het bij 0-0 en 1-1 dus uitgeschakeld en een 2-2 zorgt slechts voor verlengingen. Alle scores in evenwicht vanaf 3-3 betekenen dan weer een plaatsje in de finale van de play-off voor het laatste Europese ticket voor het WK 2019.

Alisha Lehmann bedankt Ramona Bachmann voor de twee assists in Leuven! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In de toegevoegde tijd was er nog een schot van Alisha Lehmann zonder veel gevaar en een kopbal van Tine De Caigny na een voorzet van Janice Cayman. Gaëlle Thalmann liet zich niet meer verrassen. Zwitserland had een mooie uitgangspositie verworven. De Belgian Red Flames weten dat ze dinsdag in Biel allemaal top zullen moeten zijn om de droom van een eerste WK-deelname ooit overeind te houden!

Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

WEDSTRIJDFICHE:

België – Zwitserland 2-2 (rust: 1-0);
Doelpunten: 5′ Janice Cayman 1-0, 55′ Alisha Lehmann via Davina Philtjens 1-1, 60′ Laura De Neve 2-1, 87′ Alisha Lehmann 2-2.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share