Canada en drievoudig en regerend wereldkampioen de Verenigde Staten hebben zich op zondag 14 oktober 2018 tijdens het CONCACAF Women’s Championsship als 15de en 16de land geplaatst voor het WK 2019 in Frankrijk. In de kwalificatie voor de zone CONCACAF wonnen ze allebei hun halve finale waardoor ze zeker zijn van deelname aan het WK 2019!

Canada nam het op tegen Panama en won met 0-7 nadat het bij de rust nog maar één doelpunt voor stond dat gescoord werd door Christine Sinclair (44ste minuut). Na de rust liep de score op met nog meer doelpunten van , 49′, Jessie Fleming (47ste minuut), opnieuw Christine Sinclair (49ste minuut), Janine Beckie, de ploeggenote van Tessa Wullaert bij Manchester City (58ste minuut), Rebecca Quinn (63ste minuut) en een dubbel van Adriana Leon (76ste en 78ste minuut). Canada, dat het vorige WK organiseerde en dat op het WK 2003 vierde werd, staat voor de 7de keer op het eindtornooi. Het was alleen bij het allereerste WK in 1991 in China niet present.

Bekijk de hoogtepunten van dit duel dankzij CONCACAF TV:

Regerend wereldkampioen de Verenigde Staten maakte al voor de rust het verschil tegen Jamaïca. Dankzij doelpunten van Tobin Heath (2de minuut), Megan Rapinoe (15de minuut), Julie Ertz (21ste minuut), opnieuw Tobin Heath (29ste minuut) en Alex Morgan (33ste minuut) stond het halfweg 5-0. Alex Morgan lukte in het slot van de wedstrijd nog een strafschop en zij bracht zo de eindstand op 6-0 (84ste minuut). De Verenigde Staten was altijd aanwezig op de WK-eindrondes in het vrouwenvoetbal. Het won de eerste editie in 1991 in China en de laatste in 2015 in Canada. Tussenin haalde het ook de wereldtitel in eigen land in 1999 terwijl het in 2011 in de finale in het Duitse Frankfurt verloor na strafschoppen tegen Japan!

De verliezers van de halve finales Panama en Jamaïca strijden nu woensdag 17 oktober 2018 voor het derde WK-ticket voor de CONCACAF-zone. Zij zorgden ervoor dat respectievelijk Mexico en Costa Rica dit keer niet op de WK-eindronde zullen staan. De verliezer van die kleine finale krijgt overigens daarna nog een kans om op het WK 2019 in Frankrijk te geraken als het op 5 en 13 november 2018 een dubbele barrage speelt tegen Argentinië!

***Deze 17 landen (16 via de kwalificatie + gastland Frankrijk) zijn al zeker van deelname aan het WK 2019 in Frankrijk:
Azië: China, Thailand, Australië, Japan en Zuid-Korea;
Zuid-Amerika: Brazilië en Chili;
Europa: Spanje, Italië, Engeland, Noorwegen, Duitsland, Schotland, Zweden;
Concacaf: Canada en Verenigde Staten;
Gastland en organisator: Frankrijk;
Loting WK 2019: Zaterdag 8 december 2018 (Parijs);
Openingsmatch WK 2019: Vrijdag 7 juni 2019 (Parc des Princes, Parijs, 21u met Frankrijk);
Finale WK 2019: Zondag 7 juli 2019 (Groupama Stadion – Parc OL, Lyon, 17 uur);

***De Belgian Red Flames zijn sinds vorige dinsdagavond 9 oktober 2018 uitgeschakeld maar ze kunnen uiteraard misschien wel een aantal oefenwedstrijden afwerken tegen teams als bijvoorbeeld Brazilië, Australië, Canada of wereldkampioen de Verenigde Staten om nog meer internationale ervaring voor de toekomst op te doen! In de maand november staat in principe een oefenwedstrijd tegen Polen op het programma terwijl voor volgend jaar opnieuw een deelname aan de Cyprus Women’s Cup op de kalender is voorzien!