AFC Ajax Amsterdam en Olympique Lyonnais troffen elkaar al in de UEFA Champions League bij de mannen en meest recent nog in mei 2017 in de halve finale van de UEFA Europa League. Op woensdag 17 oktober 2018 stonden beide clubs nu ook voor het eerst in de UEFA Women’s Champions League tegenover mekaar en dat op De Toekomst in Duivendrecht op een boogscheut van de inmiddels Johan Cruijff Arena.

De toeschouwers wachten aan de hoofdingang van de Toekomst voor het duel Ajax-Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Ada Hegerberg, met 15 doelpunten de topschutter in de vorige editie van de UWCL, trapte de wedstrijd op gang waarin we pas in de 11de minuut een eerste schot naar doel noteerden van Amel Majri (naast) op aangeven van Eugénie Le Sommer. Een minuut later lag de bal al tegen de netten. Shanice van de Sanden ontglipte de bal aan Ajax-aanvoerster Kika van Es en speelde in het strafschopgebied vanop rechts terug naar Amel Majri. De Franse balvirtuose kapte zich knap vrij en trapte de bal met links in de verste hoek binnen (0-1, 12de minuut). Amel Majri kent een fantastisch seizoenbegin bij de bezoekers en is momenteel in topvorm!

De fans van Ajax waren enthousisast voor de komst van de titelverdediger in de UWCL! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Lyon dwong Ajax terug en doelvrouw Lize Knop redde een schot van Ada Hegerberg terwijl een poging van Isobel Christiansen in hoekschop ging. Bijna halfweg dwong ook Ajax een eerste hoekschop af zonder gevaar! Dan maakte Vita van der Linden op de rand van het eigen strafschopgebied een fout op Eugénie Le Sommer. Amel Majri tikte de bal even naar links voor de voet van Salma Bacha en de Franse jeugdinternational haalde uit. De bal rolde over de grond en door de muur binnen (0-2, 26ste minuut).

Een aantal vaste getrouwen kwamen Lyon ook in Amsterdam aanmoedigen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Lyon bleef domineren en Eugénie Le Sommer trapte een bal tegen de lat waarna Lucy Bronze bij de pinken was om de rebound binnen te koppen maar Lize Kop zat er dit keer goed tussen! Kort voor de rust een actie met Ellen Jansen en Vanity Lewerissa waarbij er even hoop was op een echte aanval van Ajax maar de verdediging van Lyon was in de persoon van Wendie Renard sneller om het gevaar te keren waarna Lize Kop aan de overkant nog een schot van Eugénie Le Sommer pakte. Bij de rust stond het in een uitverkocht stadion voor ruim 2.000 toeschouwers waaronder ook ex-Belgian Red Flame Sara Yüceil (tegenwoordig bij PSV Eindhoven) 0-2.

Vanity Lewerissa mag de tweede helft op gang trappen! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Vanity Lewerissa trapte de tweede helft met ongewijzigde elftallen en nog steeds onder leiding van de Zweedse Pernilla Larsson op gang in de hoop met haar teamgenoten toch nog iets terug te kunnen doen maar Lyon was te sterk en het hield opnieuw de bovenhand. Amel Majri (kopbal), Saki Kumagai (schot) en Ada Hegerberg (poging) lagen op de loer om de score verder op te drijven. Het was uiteindelijk na een vrije trap van Isobel Christiansen dat Ada Hegerberg met het hoofd voor de neus van Wendie Renard het derde doelpunt van de bezoekers tegen de netten kopte (0-3, 57ste minuut).

Dzsenifer Marozsan is na haar gezondheidsproblemen klaar voor haar comback in het eerste elftal van Lyon!

Na 63 minuten wedstrijd was het dan tijd voor de comeback van Dzsenifer Marozsan. Na een longembolie en een tijdje buiten strijd maakte ze in Amsterdam opnieuw haar opwachting bij de vijfvoudige winnaar van de UWCL. De Duitse kandidate voor de allereerste Women’s Ballon d’Or viel in voor de Japanse Saki Kumagai terwijl ook nieuwkomer Jessica Fishlock de moegestreden Amel Majri verving. Na een mooie actie via Ada Hegerberg zette Lucy Bronze voor richting de ingevallen Duitse spelverdeelster maar haar poging ging op het dak van het doel (70ste minuut). Ook Ajax wisselde twee keer: Marthe Munsterman en Eshly Bakker kwamen in de plaats van Linda Bakker en Vanity Lewerissa (77ste minuut) maar Lyon behield op een tweede hoekschop van Ajax na de controle terwijl het zelf de hoekschoppen opstapelde. Shanice van de Sanden kreeg vervolgens nog een applausvervanging waarna de ingevallen Emelyne Laurent op rechts haar dribbelkunstjes mocht etaleren.

Olympique Lyonnais op De Toekomst in Amsterdam voor het duel in de UWCL tegen Ajax! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Helemaal in het slot lukte Isobel Christiansen op aangeven van Lucy Bronze en na een overstapje van Dzsenifer Marozsan nog een vierde doelpunt voor de bezoekers (0-4, 89ste minuut) terwijl nadien Emelyne Laurent nog nipt naast schoot. Een warme herfstavond eindigde uiteindelijk met een eenvoudige overwinning voor Lyon, dat zich kan gaan opmaken voor de kwartfinales en een vervolg van de weg naar de finale van 2019 in Boedapest. De terugwedstrijd wordt immers niet meer dan een formaliteit maar misschien toch ook wel een interessant nieuw leermoment in de verdere ontwikkeling van het team van coach Benno Nihom.

Foto – (c) Olympique Lyonnais

***WEDSTRIJDFICHE:

UEFA Women’s Champions League – Heenwedstrijd achtste finale – De Toekomst, Amsterdam – Woensdag 17 oktober 2018;

Ajax – Olympique Lyonnais 0-4 (rust: 0-2);
Doelpunten: 12′ Amel Majri 0-1, 27′ Selma Bacha 0-2, 57′ Ada Hegerberg 0-3, 89′ Isobel Christiansen 0-4
Gele kaarten: Geen!

De basisopstelling van Ajax voor de wedstrijd tegen UWCL-titelverdediger Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Ajax speelde met: Lize Kop; Liza Van der Most, Lucie Akkerman, Line Røddik Hansen, Kika van Es (captain); Vita van der Linden, Soraya Verhoeve, Lina Salmi (90′ + 1′ Caitlin Dijkstra), Linda Bakker (73′ Marthe Munsterman); Ellen Jansen, Vanity Lewerissa (73′ Eshly Bakker).
Trainer: Benno Nihom.
Kwamen niet in actie: Marieke Ulbachs, Lisa Doorn, Kay-Lee de Sanders, Gwyneht Hendriks.

Olympique Lyonnais speelde met: Sarah Bouhaddi; Lucy Bronze, Wendie Renard (captain), Griedge Mbock, Selma Bacha; Shanice van de Sanden (77′ Emelyne Laurent), Saki Kumagai (63′ Dzsenifer Marozsan), Isobel Christiansen, Amel Majri (63′ Jessica Fishlock); Eugénie Le Sommer, Ada Hegerberg.
Trainer: Reynald Pedros.
Kwamen niet in actie: Lisa Weiss, Lorena Azzaro, Delphine Cascarino, Carolin Simon.

Scheidsrechter: Pernilla Larsson (Zweden);
Assistent-scheidsrechters: Sandra Österberg (Zweden) en Camilla Stendahl (Zweden);
Vierde scheidsrechter: Lovisa Johansson (Zweden).

De terugwedstrijd is op woensdag 31 oktober 2018 om 19 uur op het OL Training Center in Decines!

Bekijk de video met de hoogtepunten dankzij Ajax TV:

Luister naar Amel Majri (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Vita van der Linden (Ajax) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Dzsenifer Marozsan (Olympique Lyonnais) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Line Roddik Hansen (Ajax) met dank aan Luc Calleeuw:

Luister naar Selma Bacha (Olympique Lyonnais) met dank aan Luc Calleeuw:

Bekijk alle uitslagen van de heenwedstrijden van de achtste finales in de UWCL 2018-19: