Share

De Oranje Leeuwinnen hebben op vrijdag 9 november 2018 in een uitverkocht Galgenwaard in Utrecht in de heenwedstrijd van de play-offs voor het laatste Europese ticket richting het WK 2019 in Frankrijk ruim afstand genomen van Zwitserland. Ze mogen zo goed als zeker de tickets voor een tweede WK op rij bestellen.

Bij de rust zag het er nog niet naar uit dat Nederland in de thuiswedstrijd en in een stadion waar het licht niet uitviel voldoende afstand zou nemen van het team dat in deze play-offs voor het laatst onder leiding staat van de Duitse topcoach Martina Voss-Tecklenburg. Zwitserland, dat al vroeg in de wedstrijd een eerste hoekschop afdwong, speelde het met een minder getalenteerd elftal (noodgedwongen door blessures en een schorsing) slim. Het won wat tijd waar mogelijk en het mikte op een collectieve topprestatie. Met een sterke Lia Wälti leek dat in het eerste bedrijf goed te lukken alhoewel er een bal van Lieke Martens tegen de kruising ging en Jackie Groenen een open kans naast trapte!

De wedstrijd brak pas open in de tweede helft na – hoe kan het ook anders – een stilstaande fase. Lia Wälti had centraal voor eigen doel Shanice van de Sanden onderuit gehaald op een ideale plaats voor een gevaarlijke vrije trap. Sherida Spitse zette zich achter de bal en via de paal lukte ze haar 29ste doelpunt voor de Oranje Leeuwinnen in haar 154ste interland (1-0, 49ste minuut). Vrouwelijk Oranje verloor vervolgens wel nog Jackie Groenen met een blessure (58ste minuut) maar het belette hen niet de score verder op te drijven. Na balverlies van Géraldine Reuteler zette Shanice van de Sanden, die meteen daarna zou gewisseld worden, Lieke Martens vrij op weg naar doel. De speelster van FC Barcelona plaatste de bal met links mooi in de hoek onhoudbaar voor de Zwitserse doelvrouw Gaëlle Thalmann (2-0, 71ste minuut). En acht minuten later zorgden de wisselspeelsters Lineth Beerensteyn, die mooi Noëlle Maritz uitspeelde, en Jill Roord dat de bal bij Vivianne Miedema belandde. Waar ze eerder nog faalde vond de spits van Arsenal dit keer wel de weg naar doel (2-0, 79ste minuut). Het verschil was gemaakt! Tenzij de voor de heenwedstrijd geschorste Ramona Bachmann en Zwitserland komende dinsdag 13 november 2018 in Schaffhausen een wonderdag hebben speelt Nederland volgend jaar voor de tweede keer op rij (na het WK 2015 in Canada) een WK-eindronde vrouwenvoetbal!

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan de KNVB/Veronica:

***SCOREBORD

Nederland – Zwitserland 3-0 (rust: 0-0);
Doelpunten: 49′ Sherida Spitse 1-0, 71′ Lieke Martens 2-0, 79′ Vivianne Miedema 3-0.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share