Share

Ada Hegerberg heeft op maandag 3 december 2018 in het Grand Palais in Parijs de allereerste Women’s Ballon d’Or van France Football gewonnen. De Noorse spits van Frans landskampioen en UWCL-winnaar Olympique Lyonnais haalde het voor de Deense Pernille Harder en de Duitse Dzsenifer Marozsan

Met 7 speelsters van de 15 van UCWL-winnaar Lyon had de Franse topclub op papier 46,66 % kans om de allereerste Women’s Ballon d’Or van France Football te winnen maar toch werd het uiteindelijk nog een hevige strijd tussen twee Scandinavische toppers die allebei blond zijn, in de spits staan, echte goalgetters zijn en scoorden in de finale van de UEFA Women’s Champions League in Kiev 2018. Pernille Harder van VfL Wolfsburg werd eerder dit jaar uitgeroepen tot Europees Voetbalster van het jaar door de UEFA, Ada Hegerberg, Europees voetbalster van het jaar in 2016, leek daarna voorbestemd om wereldvoetbalster van het jaar bij de FIFA te worden maar daar moest ze levende legende Marta en Dzsenifer Marozsan nog laten voorgaan.

Luister naar Pernille Harder (VfL Wolfsburg) voor het bekendmaken van de winnares dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Ada Hegerberg (Lyon) voor het bekendmaken van de winnares dankzij Vrouwenteam TV:

Nadat de Franse international Kylian Mbappé als beste jongere de allereerste trofee Raymond Kopa overhandigd kreeg had de Noorse topspits dit keer wel prijs. Rond de klok van 21 uur 40 kwam zij uit de witte rook van het balkon in de grote glazen tentoonstellingshal vlakbij de Champs-Élysées tevoorschijn met de allereerste Gouden Bal (*) in het vrouwenvoetbal. Ada Hegerberg had uiteindelijk met 136 punten 6 stemmen meer gekregen van een internationale jury bestaande uit 46 journalisten uit 46 verschillende landen dan Pernille Harder. De afstand met haar ploeggenote Dzsenifer Marozsan, die derde werd, was met 50 punten veel groter.

In haar toespraak bedankte Ada Hegerberg haar verloofde Thomas Rogne (ook voetballer bij het Poolse Lech Poznan), haar familie, haar ploeggenoten en tenslotte voorziter Jean-Michel Aulas van Olympique Lyonnais vooraleer ze afsloot met een boodschap aan alle jongere meisjes die voetballen namelijk om vooral in hun dromen te blijven geloven! Even was er nog opschudding toen de bekende Franse DJ Martin Solveig haar vroeg of ze zin had om te ‘twerken’. Ada wees dat uiteraard kordaat af waarna beiden zich alsnog aan een korte dans waagden.

Luister naar Ada Hegerberg, de allereerste winnares van de Women’s Ballon d’Or France Football dankzij Vrouwenteam TV:

Nadat de Franse nationale ploeg een eerbetoon had gekregen voor hun tweede wereldtitel op het WK 2018 in Rusland maakte ex-voetballer en presentator van dienst David Ginola de naam bekend van de winnaar van de Gouden Bal bij de mannen. Luka Modric maakte een mogelijk voorlopig of misschien definitief einde aan de heerschappij van Lionel Messi-Cristiano Ronaldo, de 2 fenomenen die onder mekaar de voorbije jaren de trofee van France Football in samenwerking met de FIFA verdeelden maar allebei niet aanwezig waren in Parijs. Luka Modric haalde 753 stemmen, Cristiano Ronaldo 476 en Antoine Griezmann 414. Rode Duivel Eden Hazard was hier op de 8ste plaats de eerste Belg met 119 punten. Kevin De Bruyne volgde als 9de met heel wat minder stemmen (29) terwijl doelman Thibaut Courtois op de 14de plaats uitkwam met 12 punten.

Ada Hegerberg met haar Women’s Ballon d’Or tussen Luka Modric (de winnaar bij de mannen) en Kylian Mbappé (eerste winnaar van de Trophée Raymond Kopa). Foto – (c) L’Equipe/France Football

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

*PS: Stanley Matthews was in 1956, 62 jaar geleden, de eerste winnaar van de Ballon d’Or bij de mannen!

Luister ook nog naar Wendie Renard (Frankrijk en Lyon) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Laure Boulleau (ex-Frans international van PSG) dankzij Vrouwenteam TV:

Hieronder kan U de eindstand van de allereerste Women’s Ballon d’Or bekijken:
1. Ada Hegerberg (Noorwegen / Lyon) 136 punten;
2. Pernille Harder (Denemarken / VfL Wolfsburg) 130 punten;
3. Dzsenifer Maroszan (Duitsland / Lyon) 86 punten;
4. Marta (Brazilië / Orlando Pride) 77 punten;
5. Sam Kerr (Australië / Chicago Red Stars en vervolgens Perth Glory) 61 punten;
6. Lucy Bronze (Engeland / Lyon) 51 punten;
7. Amandine Henry (Frankrijk / Lyon) en Wendie Renard (Frankrijk / Lyon) 34 punten;
9. Megan Rapinoe (Verenigde Staten / Seattle Reign) 30 punten;
10. Lindsay Horan (Verenigde Staten / Portland Thorns) 28 punten;
11. Lieke Martens (Nederland / FC Barcelona) 26 punten;
12. Saki Kumagai (Japan / Lyon) 25 punten;
13. Amel Majri (Franrijk / Lyon) 9 punten;
14. Fran Kirby (Engeland / Chelsea) 5 punten;
15. Christine Sinclair (Canada / Portland Thorns) 4 punten.

Share