Share

Op zaterdag 8 december 2018 stond in het westen van Parijs de loting van de Coupe de France Féminine 2019, het 8ste WK Vrouwenvoetbal, op het programma. Decor was La Seine Musicale, een cultuur- en muziektempel op het eiland Seguin in Boulogne-Billancourt niet zo ver van de redactie van de Franse sportkrant L’Equipe en van het Parc des Princes waar op vrijdag 7 juni 2019 de openingswedstrijd van het WK zal plaatsvinden.

De brug met de wegwijzers naar La Seine Musicale, het decor voor de loting van het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Het was echter niet eenvoudig om op zaterdag 8 december 2018 zich een weg te banen door de Franse hoofdstad naar deze ontmoetingsplaats want Parijs werd nog maar eens ingenomen door het protest van de ‘gele hesjes’ met tal van transportproblemen voor de lokale bevolking en de toeristen tot gevolg. Zo goed als iedereen die verwacht werd geraakte er uiteindelijk wel (veel gasten werden de avond voordien nog vanuit het centrum naar een dichterbij gelegen hotel verplaatst) tegen de klok van 18 uur als het televisiespektakel gepresenteerd door Amanda Davies, sportjournaliste van CNN, en haar collega Denis Brogniart van TF1, begon. Zij zorgden voor de inleiding en het aankondigen van de eerste danspasjes op muziek rond het toekomstige WK om vervolgens eerst Carli Lloyd, goed voor 3 goals voor de Verenigde Staten in de finale van het WK 2015 en ook winnares van dat tornooi in Canada, op het podium te roepen met de trofee en even kort terug te blikken naar dat laatste tornooi.

Louis Saha (links) en Alex Scott mochten de WK-loting in goede banen leiden. Foto – (c) FIFA.com

Rond de klok van 18 uur 15 mochten dan twee ex-voetballers het podium betreden: Alex Scott, ex-Engels international en tegenwoordig als presentatrice en journaliste werkend voor de BBC, en Louis Saha, ex-Frans international die ook voor FC Metz, Fulham, Manchester United en Everton uitkwam. Zij moesten de loting in goede banen leiden en ze kregen daarbij nog assistentie van de Franse Paralympiër Marie Bochet, de Amerikaanse voetbalster Cindy Parlow Cone, de Duitse Steffi Jones (ex-speelster, ex-bondscoach en ex-voorzitster van het Organisatiecomité rond het WK 2011 in Duitsland), de Japanse Aya Miyama, de Ghanees Michaël Essien, de Braziliaanse topvoetballer Kaka en tenslotte Didier Deschamps, wereldkampioen met Frankrijk in 1998 als speler en in 2018 als trainer!

Alex Scott ging vervolgens naar een school om kinderen en voetbalfans te laten uitleggen hoe de procedure van de loting bij dit WK Vrouwenvoetbal 2019 in elkaar zat. Luisteren naar enthousiaste kinderen in beeld zorgde duidelijk voor meer aandacht in de zaal dan het gebruikelijke luisteren naar een saaie tekst van een van de competitiemanagers bij dit soort evenementen.

Presentator Denis Brogniart met rechts van hem Didier Deschamps, de bondscoach van wereldkampioen bij de mannen Frankrijk. Links Alex Scott op de achtergrond en Amanda Davies. Foto – (c) FIFA.com

Didier Deschamps mocht daarna de reekshoofden een juiste bestemming geven en zo kwamen Duitsland in groep B, Australië in groep C, Engeland in groep D, Canada in groep E en titelverdediger de Verenigde Staten in groep F terecht.

De Japanse Aya Miyami haalde de eerste tegenstanders van de reekshoofden uit de bokalen waaronder haar eigen Japan dat in de groep van Engeland terechtkwam. Nederland mocht het net als in 2015 opnieuw tegen Canada opnemen en de VS kreeg alweer (dat is voor de 6de keer op 8 tornooien in de groepsfase en al voor de 5de keer op rij sinds het WK 2003) met Zweden te maken. Op dat ogenblik was al duidelijk dat de openingswedstrijd niet Frankrijk – Braziliê zou worden, een affiche waarop zowel de organisatoren van dit WK alsook enigszins Corinne Diacre, de Franse bondscoach, gehoopt had. Brazilië kwam echter in groep C bij Australië terecht.

Steffi Jones gaf de aanzet tot de openingsmatch Frankrijk – Zuid-Korea! Foto – (c) FIFA.com

Steffi Jones haalde dan Zuid-Korea als eerste land uit de derde bokaal boven en Cindy Parlow Cone trok het nummertje A2 uit bokaal A. Zo had het WK 2019 met Frankrijk – Zuid-Korea de openingswedstrijd van vrijdag 7 juni 2019 in het Parc des Princes in Parijs. Steffi Jones plaatste ook Italië bij Australië en Brazilië en WK-debutant Schotland net als op het EK 2017 in Nederland bij Engeland. De Braziliaan Kaka zorgde uiteindelijk voor de finishing touch. Dankzij hem kwam Nigeria bij Frankrijk terecht, Jamaïca, de WK-deelnemer met het laagste klassement op de FIFA-wereldranglijst (53ste) bij Australië, Italië (dit hadden de Belgian Red Flames kunnen zijn) en Brazilië en Kameroen bij Nederland.

Mascotte Etixx en Denis Brogniart sluiten de WK-loting af met een high five! Foto – (c) FIFA.com

Daarna passeerden alle speelsteden nog eens de revue vooraleer mascotte Etixx het podium oprende voor het echte afscheid met het lied ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ van Shown Mendes. Hopelijk komt U ook naar het WK Vrouwenvoetbal 2019 in Frankrijk want in Valenciennes, de speelstad die het dichtst bij België ligt, kwamen er enkele leuke affiches uit de bus.

U kan de volledige loting nog eens herbekijken dankzij FIFA TV:

Bekijk ook nog een samenvatting met enkele hoogtepunten van de avond dankzij FIFA TV:

Bekijk het volledige wedstrijdschema via:
FIFA.com

Voor de ticketverkoop kan U hier terecht:
WK-tickets FIFA Women’s World Cup 2019

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share