Share

2018 is definitief voorbij, 2019 is al bezig. Nu iedereen zijn nieuwjaarswensen heeft verstuurd en uitgesproken en de feestdagen stilaan voorbij zijn is het dus hoog tijd om even terug en vooruit te blikken naar de situatie rond het Belgische vrouwenvoetbal.

‘Wat een weelde’, titelde Het Laatste Nieuws op zaterdag 29 december 2018 in de sportkrant. ‘Nooit zo veel medailles in 1 jaar … 24x goud, 16x zilver, 26x brons waarbij de Belgische voetbalsters die landskampioen werden (Tessa Wullaert met VfL Wolfsburg in Duitsland, Davina Philtjens en Nicky Van den Abbeele met Ajax in Nederland en de kern van RSC Anderlecht bij ons) werden vergeten. De Belgian Red Flames schreven headlines (voor het eerst een barrage bereikt op weg naar het WK en een allerhoogste 21ste plaats ooit op de FIFA-wereldranglijst) maar de titel die iedereen wenste ‘Een eerste deelname ooit aan een WK’ werd niet gehaald zodat er in geen enkel sportjaaroverzicht van 2018 sprake was van de Belgische nationale voetbalvrouwen. Zij waren geen ‘golden girls’ van een Belgisch topsportjaar. De Belgian Cats, vierde op hun allereerste WK in het Spaanse Tenerife, hoorden er wel bij.

Tessa Wullaert, de allereerste Sparkle en vrouwelijke Gouden Schoen van het Belgische voetbal die tegenwoordig in Engeland speelt bij Manchester City, had dus gelijk toen ze stelde dat het vrouwenvoetbal vergeten zou worden als er door de Belgian Red Flames geen WK-eindronde zou gehaald worden. In 2019 moeten ze dus allemaal opnieuw beginnen met de focus op 2021 en het EK in Engeland dat zonder grote verrassingen bij de loting van de eerste tegenstanders op vrijdag 22 februari 2019 in het Zwitserse Nyon eigenlijk een must is in afwachting van eindelijk een volwaardige competitie op het hoogste niveau met minstens tien ploegen, meer financiƫle middelen en wedstrijden opnieuw op zaterdag- of zelfs zondagnamiddag zodat het publiek opnieuw de weg naar het veld kan vinden en niet vast hoeft te staan in de ellenlange Belgische files op vrijdagavond.

Peter Bossaert, de nieuwe CEO van de KBVB, heeft inmiddels wel al meedegedeeld dat de Belgische Voetbalbond vol gaat inzetten op het vrouwenvoetbal. Ex-speelster Katrien Jans, kreeg meteen de titel van manager van het Belgische vrouwenvoetbal erbij. De vraag is uiteraard of het hier een papieren titel betreft of dat het daadwerkelijk een functie wordt waarbij zij effectief ook beslissingen kan/mag nemen en uitvoeren. Wie het Belgische voetbal en zijn leiders door en door kent weet daarop nu wellicht al het antwoord. Niettemin moeten we bij het begin van een nieuw jaar geloven in de goede voornemens van iedereen en erop vertrouwen dat er niet in oude gewoontes zal vervallen worden.

Deze redactie wenst U allen een voorspoedig, gezond, sportief, en op alle vlakken succesvol jaar 2019 met zicht op 2021!

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share